用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1C-2A男校
樓主: karmanfkm0529
go

1C-2A男校   [複製鏈接]

OctoberW 發表於 20-8-3 12:08
好想俾多少少資料下年升中的朋友仔!
聽朋友家長話,仔仔屬band 1A, 但自行觀瑪都失敗, 大抽獎放乙一又  ...
觀瑪只係 1C 英中, 如自行時真的 1A 都失敗, 那麼觀塘區的競爭實在太大了, 在觀塘區的男生應嘗試跨區搏一搏或索性轉校網。

醒目開學勳章

IYY 發表於 20-8-3 13:37
觀瑪只係 1C 英中, 如自行時真的 1A 都失敗, 那麼觀塘區的競爭實在太大了, 在觀塘區的男生應嘗試跨區搏一搏 ...
可能係狀元效應,下年港華應該都會多咗人申請

聽朋友家長話,仔仔屬band 1A, 但自行觀瑪都失敗, 大抽獎放乙一又  ...
坦白講, 我好懷疑個小朋友係咪1A囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-3 14:54
坦白講, 我好懷疑個小朋友係咪1A囉
個位小朋友係味band 1A 我就 證實 唔到!
但我阿仔第一次呈分是band1B, 第二次呈分是band 1A, 老師叫我哋想穩陣就揀1B學校, 可惜我仔自行觀瑪都失敗! 當時真係好失望!😢
可能真係上年的狀元效應

OctoberW 發表於 20-8-3 15:51
個位小朋友係味band 1A 我就 證實 唔到!
但我阿仔第一次呈分是band1B, 第二次呈分是band 1A, 老師叫我哋想 ...

如何介定自己小朋友係B1A/B1B學生?

坦白講,就算係區內一線既官津小學,真正達B1A既人數其實亦可能極小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-3 17:33

坦白講,就算係區內一線既官津小學,真正達B1A既人數其實亦可能極小
都係校內老師說的! 應該可信!
不過中学除咗睇呈分名次, 我覺得 會睇埋小五上學期 成績,因我仔 成績太飄忽 ,小五上學期成績只係 中等, 好彩呈分試 追得返, 所以我覺得觀瑪唔收佢,都可能因為佢上學期成績吾掂!

醒目開學勳章

OctoberW 發表於 20-8-3 20:45
不過中学除咗睇呈分名次, 我覺得 會睇埋小五上學期 成績,因我仔  ...
另外一間自行成功嗎?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-8-3 17:33

我估啲老師家長將全級人數除9就當係

不過中学除咗睇呈分名次, 我覺得 會睇埋小五上學期 成績,因我仔  ...

自己學校校內成績是1A/1B 都不等於是全港成績1A/1B。

學校/老師根本無法知道學生係區內或全港排名,所以根本只係段估。

老實講,如果真係屬 Band 1A,觀瑪自行一定得。好多時問題係老師估錯BANDING,或者將校內前10%當B1A。

hkpapa852 發表於 20-8-4 07:57
學校/老師根本無法知道學生係區內或全港排名,所以根本只係段估。
而外區勁人入嚟爭係老師俾戰敗同學既典型借口,唔係學校教得你渣,係人哋勁,非戰之罪。

IYY    發表於 20-8-4 11:40

王家爸爸 發表於 20-8-4 08:10
而外區勁人入嚟爭係老師俾戰敗同學既典型借口,唔係學校教得你渣,係人哋勁,非戰之罪。
...

篤爆人地以後點繼續出來行?

王家爸爸    發表於 20-8-4 09:32

王家爸爸 發表於 20-8-4 08:10
...
仲有就係:
學生人數多咗,D人保守咗之類既理由囉!

王家爸爸    發表於 20-8-4 09:32

bobbob 發表於 20-8-4 00:23
另外一間自行成功嗎?

我仔 另外嗰間是九龍華仁,有第一輪面試( 聽說是按呈分第次篩選 ,咁應該呈分第次老師冇估錯掛), 但最後冇offer! 始終其中一次是1B成績
不過今年現象好奇怪( 指大抽獎中乙一), 有幾個成績差過我仔入聖言,反而同我仔差不多或好些就入觀瑪, 好似錯曬配對……

OctoberW 發表於 20-8-4 10:00
我仔 另外嗰間是九龍華仁,有第一輪面試( 聽說是按呈分篩選 ,咁應該呈分第次老師冇估錯掛), 但最後冇o ...
其實講B1A或B1B的可信性不高。直接少少:咩小學,大約名次(應該可以講校名,名次俾範圍,比如前5名或6至10名,8至12等)。唔講具體名次該沒人估到係邊個。

medicine 發表於 20-8-4 10:14
其實講B1A或B1B的可信性不高。直接少少:咩小學,大約名次(應該可以講校名,名次俾範圍,比如前5名或6至10 ...

除9嘅方法咪就係俾名次range囉~~~

medicine    發表於 20-8-4 10:35

hkpapa852 發表於 20-8-4 08:19
仲有就係:
學生人數多咗,D人保守咗之類既理由囉!

另一個咪係,你隨機號碼唔靚囉~~~

王家爸爸    發表於 20-8-4 13:40

mcl203 發表於 20-8-4 10:35
另一個咪係,你隨機號碼唔靚囉~~~
第三個啦,前面已經仲有(即另一個)……專業少少啦

OctoberW 發表於 20-8-4 10:00
我仔 另外嗰間是九龍華仁,有第一輪面試( 聽說是按呈分第次篩選 ,咁應該呈分第次老師冇估錯掛), 但最 ...
——————不過今年現象好奇怪( 指大抽獎中乙一), 有幾個成績差過我仔入聖言,反而同我仔差不多或好些就入觀瑪, 好似錯曬配對……——————

觀瑪2019年出狀元啵……
‹ 上一主題|下一主題