用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1C-2A男校
go

1C-2A男校  

荃灣區小學 仔仔成績b1C-2A , 想入男校除香港區,請問自行有那些選擇,謝謝大家🙏🏻
仔仔係運動型

karmanfkm0529 發表於 19-12-10 15:12
荃灣區小學 仔仔成績b1C-2A , 想入男校除香港區,請問自行有那些選擇,謝謝大家🙏🏻
仔仔係 ...
想入男校,又唔想去香港區,其實得返17間。扣返三間直資(男拔、英華書院、沙田德信),得返14間。再扣埋六間B1C-2A自行無機會既(喇沙、聖言、九華、聖芳濟書院、長天、觀瑪),得返8間(陳瑞祺喇沙、鄧鏡波、荃灣聖芳濟、伍少梅、聖若瑟英中、觀塘功樂官中、彩虹天主教、天主教伍華中學。最後扣埋你唔想入既,可能得三幾間可以揀。

海之風    發表於 19-12-10 18:02

回覆 王家爸爸 的帖子

請問沙田德信校風如何 ? 如果 BAND2 會唔會難入

回覆 王家爸爸 的帖子

😞😞我都知道比較少選擇如果九龍區b2A,校風較好有那些可以考慮,謝謝

karmanfkm0529 發表於 19-12-10 15:12
仔仔係 ...

想入男校,b1c~2a生,長天可能有少少機會。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實自行係選擇長天,仔仔好鍾意,但係仔仔成績始終會低一線,雖然聽完講座覺得學校唔係真係睇成績第一,但都知道機會微,係好想搏

jasminekiki 發表於 19-12-10 16:58
回覆 王家爸爸 的帖子

請問沙田德信校風如何 ? 如果 BAND2 會唔會難入
沙田德信幾個月前先爆過欺凌事件,報咗警,唔知道調查結果係點。BAND 2 學生應該唔會難入。

karmanfkm0529 發表於 19-12-10 17:03
回覆 王家爸爸 的帖子

😞😞我都知道比較少選擇如果九龍區b2A,校風較好有那些可以考慮,謝謝 ...
可以留意下陳瑞祺喇沙、聖若瑟英中。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都有留意下, 始終都有D 擔心

1C 應該入到聖芳濟

karmanfkm0529 發表於 19-12-10 17:03
回覆 王家爸爸 的帖子

😞😞我都知道比較少選擇如果九龍區b2A,校風較好有那些可以考慮,謝謝 ...

九龍區餘下6間男津 研究吓陳瑞祺

仔仔係 ...

1C-2A- 陳瑞祺及聖芳濟有機。聖芳濟面試佔既比例幾高下(40%)而成績也是40%、比長天及陳低10% 、仔仔有信心面試就選聖芳濟吧

長天是B1B還是B1C ?

海之風 發表於 19-12-10 18:03
長天是B1B還是B1C ?

長天B1C

海之風    發表於 19-12-10 19:28

IYY 發表於 19-12-10 17:31
1C 應該入到聖芳濟
如果確定係B1C,長天、聖芳濟都可以試下。如果邊緣人,就唔好浪費自行機會啦。

chanti 發表於 19-12-10 17:57

1C-2A- 陳瑞祺及聖芳濟有機。聖芳濟面試佔既比例幾高下(40 ...

荃灣聖芳濟係咪上緊位?

karmanfkm0529 發表於 19-12-10 19:37
荃灣聖芳濟係咪上緊位?

唔係,都係band 2b, 樓上應該講緊大角咀聖芳濟band 1b.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

karmanfkm0529 發表於 19-12-10 19:37
荃灣聖芳濟係咪上緊位?

荃灣聖芳濟B2B
2019年3322同升讀Degree%有進步

DSE 22222 / 3322 / Degree
2019 [·] / 40% / 36.8%
2018 93.3% / 34.6% / 32.7%
2017 88.2% / 35.5% / 41.4%

gracelam 發表於 19-12-10 20:09
唔係,都係band 2b, 樓上應該講緊大角咀聖芳濟band 1b.

但如果1c 2a揀1b聖芳濟機會咪好微?