用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 崇真小學
go

崇真小學

係咪好多人都未聽過崇真呢? 同10個有9個都問我咩學校來,係邊區
我真係怕同小朋友搵錯學校

回覆 sar1216 的帖子

聽過,不過,好像是水泡糸列....

回覆樓主:

深水涉果間私校?

Jane1983 發表於 19-12-10 16:27
深水涉果間私校?

當年有留意過,唔係差,尤其國際班。只係學費幾貴,但又無無直上band1中學,所以就唔咁吸引。

Jane1983 發表於 19-12-10 16:41

當年有留意過,唔係差,尤其國際班。只係學費幾貴,但又無無直上band1中學,所以就唔 ...

好多家長連聽都未聽過,唔知點解。

sar1216 發表於 19-12-10 17:00
好多家長連聽都未聽過,唔知點解。

可能無特別留意卦,呢間都唔算無人識的學校,話晒佢有d歷史,有幼稚園,又有非直屬的中學。

但又真係比較少人非常心儀佢。

咁佢哋孤陋寡聞。當年鄰居夠問聖瑪利即係邊間。
崇真歷史悠久,住深水埗冇可能唔識。2016 年電視都有節目講 6 Wing 入崇真國際班玩一日。
不過升中實力就唔明確,學校唔公佈人數,保守估計 3X%-40% 人 Band 1。

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 18:36
咁佢哋孤陋寡聞。當年鄰居夠問聖瑪利即係邊間。
崇真歷史悠久,住深水埗冇可能唔識。2016 年電視都有節目講 ...

唔住深水埗都應該聽過掛 有d一聽到仲話深水埗邊有好學校

你自己點諗呢?你覺得好,定係你覺得麻麻,係水泡?而家未開學,你覺得唔鍾意,仲可以搵其他,好過第日一路讀一路唔開心。

Jane1983 發表於 19-12-11 10:15

你自己點諗呢?你覺得好,定係你覺得麻麻,係水泡?而家未開學,你覺得唔鍾意,仲可 ...

我只係覺得相對較貴。但由面試至open day及註冊日初步都覺得職員及安排係不錯的。
但係身邊同事,小朋友的家長一問我地會讀邊間,一講崇真就話咩學校 係邊 除左bk我未搵到有人聽過呢間學校,連我先生的同事都沒人聽過,課外補習老師又未聽過,到我終於搵到1個聽過的人喇,可惜佢話呢間好易考入去所以麻麻

sar1216 發表於 19-12-11 11:37
我只係覺得相對較貴。但由面試至open day及註冊日初步都覺得職員及安排係不錯的。
但係身邊同事,小朋友的 ...

因為比較貴,同埋無龍中,佢確係唔係人人艷羨的學校,亦因為上述原因,所以相對易入。

唔知佢而家升中咩表現,幾年前亦唔係十分亮麗。做人好簡單,有比佢更好的選擇,佢咪唔夠好。無的,佢都好過好多學校。

Jane1983 發表於 19-12-11 12:28
因為比較貴,同埋無龍中,佢確係唔係人人艷羨的學校,亦因為上述原因,所以相對易入。

唔知佢而家升中咩 ...

其實坦白講,面試幾千人收生好少,尤其外來生,根本就唔易入。

sar1216 發表於 19-12-11 13:29
其實坦白講,面試幾千人收生好少,尤其外來生,根本就唔易入。

大家網上萍水相逢,我順著你講幾咁易。只係咁做無乜意思。

算啦,N 年前鄰居、朋友夠問 St Mary's 即係邊間,點解唔讀協恩同 SFA。親戚仲串話係「執垃圾聖瑪利學校」。N 年後人人都識,有女都想送入去讀。當時我仲有深水埗另一私校 offer,嗰間一講,鄰居朋友親戚都知。
做咩咁介懷人地聽過與否,自己知係適合你小朋友咪得。唔通嗰陣因為鄰居、朋友唔入 St Mary's,而入私校咩!

呢間相對容易入,的確相比培正、DB DG GH SP 呢啲容易。

回覆樓主:

只是問問係咪好多年都唔知咩學校來而已

1998Ruby1998 發表於 19-12-11 18:41

算啦,N 年前鄰居、朋友夠問 St Mary's 即係邊間,點解唔讀協恩同 SFA。親戚仲串話係 ...

執垃圾······人棄我取