用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
樓主: Nov2012
go

初中英文  

YolandaTam 發表於 20-3-9 23:23
所以有時學語文嘅嘢真係唔到我哋唔信天賦。我自己當年就係煲小説煲到會考中英都攞A, 自高中起中英文從未跌 ...

我唔睇中文書,描寫文同記敘文起碼 5,唔會跌落 4。   我亦理解唔到啲人唔識分段 (唔知幾時要分開去第二段),我覺得寫夠咪去下一段。

但去到閱讀卷要我分段同寫段旨,我係唔識嘅  

1998Ruby1998 發表於 20-3-10 00:03
所以咪要“大量閱讀”,識“吸收嗰批”咪運用到 20%,水過鴨背吸收左 5%,要做到 20% 咪要俾人睇多幾倍  : ...

可能5%都冇

不過若只係為考試,總有另外方法嘅

b3410 發表於 20-3-9 23:49
閱讀的量和廣度還是不足。中文我女同你女睇的書量差不多,所以一直在瓶頸,無法突破,就算去補習,一樣提高 ...

多口問句:你家年輕人係咪讀國際學校㗎?
小女學校傳統教學,好多時顧得温書做功課已經七點。高中讀 phy chem econ m2, 更多嘢做,完全冇晒空間好似以前咁大量煲小說,加上佢打算大學讀 qfin, 要多擺時間落數學,而家只會睇 new scientist, 數書同財經書。

YolandaTam 發表於 20-3-10 00:25
小女學校傳統教學,好多時顧得温書做功課已經七點。高中讀 phy c ...

中小,直資傳統中學,初中,都好忙,不過好過高中。

IloveJJ 發表於 20-3-10 00:19
Raz kids, achieve 3000係咩黎?書名?
網上的閱讀課程。適合自學,唔好處係長時間使用電子產品,打印出來睇又要嘥紙。不過我覺得練習reading comprehension 一流。

b3410 發表於 20-3-10 00:30
中小,直資傳統中學,初中,都好忙,不過好過高中。

謝謝回覆。你家年輕人一定係好識運用時間

YolandaTam 發表於 20-3-10 00:39
要多謝你一直以來的分享!有偷師

YolandaTam 發表於 20-3-10 00:39
佢冇其他愛好,唯一嗜好就係讀書,唔識運動,唔識樂器。

b3410 發表於 20-3-10 00:43
佢冇其他愛好,唯一嗜好就係讀書,唔識運動,唔識樂器。

一樣呢

YolandaTam 發表於 20-3-10 00:25
小女學校傳統教學,好多時顧得温書做功課已經七點。高中讀 phy c ...
禁要向陳Sir取經?

Yanamami 發表於 20-3-9 10:08
我自己係中中畢業,就係-行-个字查字典禁学,毫無樂趣可言。断断續續讀文章(要攞起字典查呀~仲要抄低解 ...

你講得很對,如果睇雜誌得嚟仲成日查字典又會失去"樂趣感",更失去如日常生活嗰種隨隨便便就會做的動作或動機,我開始捉到個重點了,真係十分多謝大家的意見呀!

YolandaTam 發表於 20-3-9 10:56

以興趣為先,放鬆咁睇,咁先至會覺得睇英文係開心事。

我開始捉到個"重點"了,實在感謝你的意見。好喜歡你嗰句""咁先至會覺得睇英文係開心事"",對阿女來說哩句十分重要,因為佢係嗰種愛中文閱讀多於英文讀物嘅人,睇得開心對佢很重要呢!

吖!想問多一樣嘢!我見你推介的雜誌中沒有CNN哩本,想問問這本雜誌如何?
thx.thx

MrBeast 發表於 20-3-9 13:09
但長答案文化出錯會失分,點都要有些底

對。本身"英文文法"底子都要留意。謝謝!

YmOra 發表於 20-3-10 09:03
我開始捉到個"重點"了,實在感謝你的意見。好喜歡你嗰句""咁先至會覺得睇英文係開心事"",對阿女 ...

唔好意思,唔係好知 CNN 雜誌係邊本喎,係只知有本互動英語咋。

1998Ruby1998 發表於 20-3-9 17:43
係因為考試文章甚少係 fiction,fiction 用字同科普文章唔一樣。

明白。咁即係睇"科普文章"對應考DSE有用得多?thx.thx

October. 發表於 20-3-9 19:09
可以睇下《讀者文摘》,文章咩體裁都有,人性、科學、醫學、風景人物的小故事,愛情友情親情等,幾道地, ...

係喎!差點兒忘記仲有"讀者文摘"。thx.thx

哩本讀物近年好少人提,是否少咗好多讀者?

YolandaTam 發表於 20-3-10 09:48
唔好意思,唔係好知 CNN 雜誌係邊本喎,係只知有本互動英語咋。

唔好意思呀!寫得唔清楚。是的,我指的就是"互動英語"。這本好嗎?