用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
樓主: Nov2012
go

初中英文   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-3-9 10:08
我自己係中中畢業,就係-行-个字查字典禁学,毫無樂趣可言。断断續續讀文章(要攞起字典查呀~仲要抄低解 ...

Fashion 同所謂「八卦」雜誌係學習英語文化最佳方式

YmOra 發表於 20-3-9 09:28
明白。好多謝你的意見指引。我都認同學習"語文"最好响日常生活中不知不覺間學習和吸收,現在總算有些方向 ...

以興趣為先,放鬆咁睇,咁先至會覺得睇英文係開心事。

YolandaTam 發表於 20-3-9 10:52
啱,啲英文都幾深吓,有部分文章仲有少少專有名詞。

原來new scientist 係高中睇㗎
頭先我介紹咗比阿仔睇, 睇到一半就無得繼續,原來要subscribe 比錢先可以睇晒整篇文章  

cornelius 發表於 19-12-28 00:59

講得啱,當故事睇都唔難。
高小中文卷也有類似題目,我唔知老師用什麼方法教,太細未有相關人生經歷,倒覺得是有些拔苖助長。

YmOra 發表於 20-3-8 10:25
真心請教,我最近先知道原來DSE唔考Grammar,咁平時點裝備自己D英文才可以應付到DSE,無咗 ...
但長答案文化出錯會失分,點都要有些底

我自己係中中畢業,就係-行-个字查字典禁学,毫無樂趣可言。断断續續讀文章(要攞起字典查呀~仲要抄低解 ...
我也是從看car magazine開始,冇興趣的事倍功半,呢d就留給學校搞

MrBeast 發表於 20-3-9 13:05
高小中文卷也有類似題目,我唔知老師用什麼方法教,太細未有相關人生經歷,倒覺得是有些拔苖助長。 ...

這方面女仔會比男仔好少少,因女仔早熟,亦較早懂得人情世故。曾經聽以前一個校長分享,收過她的初小的女學生畫了將來自己著婚紗的樣子,至於男仔,莫說中學,大學畢業都未必諗到咁長遠。

MrBeast 發表於 20-3-9 13:09
但長答案文化出錯會失分,點都要有些底

一般官津小學,tense方面會教:
Simple present
Present continuous
Past
Past continuous
Future
Present perfect

但唔會教 past perfect,至於其他更加少用的 tense就更不會教。

Ruby如看到可以補充補充。

至於其他文法的東西,其實睇文章睇雜誌或南早會更好,又可學識常用生字。

不喜歡看的同學唯有靠操練。

cornelius 發表於 20-3-9 13:38

一般官津小學,tense方面會教:
如果有教conditional sentences type 0 1 2 3 就有可能會接觸到past perfect tense.....
中一嘅阿女最近都好confuse past perfect tense的用法.....

YmOra 發表於 20-3-9 09:11
謝謝回覆

你意思指嘅"閱讀理解"D英文字彙多來自好的文章,唔係英文故事書嗎?而文章又是否如樓 ...

係因為考試文章甚少係 fiction,fiction 用字同科普文章唔一樣。

gigayan 發表於 20-3-9 16:35
如果有教conditional sentences type 0 1 2 3 就有可能會接觸到past perfect tense.....
中一嘅阿女最近都 ...

已我所教嘅一般官津,六年級係冇教 Conditional 2、3。3 基本上得啲傳統名校、英文有教快嘅直私教。

而且好多到六年級都係寫四格圖作文,傳統名校 And 英文教快嘅直私係唔會高年級繼續用四格圖作文,甚至有啲學校一開波就大題目作文,六年級起碼 200 字。

1998Ruby1998 發表於 20-3-9 17:49
已我所教嘅一般官津,六年級係冇教 Conditional 2、3。3 基本上得啲傳統名校、英文有教快嘅直私教。

而且 ...

其實如做一般grammar exercises tense,如果唔係conditional句式, 是否可以不用past perfect tense? 我記得細個學時係present perfect tense已可以涵括埋,唔知自己有冇記錯.....

gigayan 發表於 20-3-9 16:35
中一嘅阿女最近都 ...

Ruby已講咗 conditional 嘅情況,除此之外,reported speech都會用 past perfect,但只是機械式把 direct speech 裡的 present perfect 轉啫,不難的。

Past perfect 的意思和用法與 present perfect 有很大分別,簡單來說,在兩個past actions中,較早發生的就會用past perfect。例如:

When daddy came home, Siu Ming had finished his homework.

(爸爸回家時,小明已做完功課。)

gigayan 發表於 20-3-9 18:40
其實如做一般grammar exercises tense,如果唔係conditional句式, 是否可以不用past perfect tense? 我記 ...

如果寫故仔、歷史事件想表達 perfect tense 咪需要。Reported Speech 都有需要用 past perfect tense。

Mary and Peter had lived in Hong Kong for 20 years.

Spain had suffered from famine and plague during the 14th and 15th centuries.

The passengers said that the government had arranged flights for them.

由此可見,都唔係唔常用,尤其 Reported Speech

Past Perfect 唔難用,英文仲有大把野玩:Past Perfect Continuous, Future Perfect Continuous  

不過英文唔算難喇,土耳其文 Past tense 都有八種慢慢玩,玩到你謝。

1998Ruby1998 發表於 20-3-9 17:49

而且 ...

對!重視英文科的小學,通常測考會設英文寫作為獨立一份卷,而不會把作文放在 General English 裡的一部分,且佔整體好少分。

例如有學校考試會出配合reader的作文題目讓學生揀選,同學作了幾百字也不足為怪(例如以 Matilda 這書作某個延伸故事)。

YmOra 發表於 20-3-9 09:32
很好的推介,似乎無咁迷網呢!

New Scientist應該幾啱阿女,適合高中嗎?thx.thx ...

可以睇下《讀者文摘》,文章咩體裁都有,人性、科學、醫學、風景人物的小故事,愛情友情親情等,幾道地,唔高深,幾岩中學生讀。

Yanamami    發表於 20-3-9 20:10

話時話,我果時睇fashion magazine, Home & Decor, 婦女八婆雜誌添……边有Economist果d禁高級呀~...
我都係呀,後生時中意睇鬼婆magazine,《VOGUE》《HELLO》《PEOPLE》是必睇,不過,當時是純粹睇八卦,不為學英文。

cornelius 發表於 20-3-9 18:58
Ruby已講咗 conditional 嘅情況,除此之外,reported speech都會用 past perfect,但只是機械式把 direct  ...

係....仲有Reported speech.... 差點忘記..... 呢個唔需要記得咁辛苦,就咁升一級就可以(我當年係咁記)

1998Ruby1998 發表於 20-3-9 19:06

如果寫故仔、歷史事件想表達 perfect tense 咪需要。Re ...

8種過去式

October. 發表於 20-3-9 19:19
我都係呀,後生時中意睇鬼婆magazine,《VOGUE》《HELLO》《PEOPLE》是必睇,不過,當時是純粹睇八卦,不為 ...
係学左都唔知先正……

October.    發表於 20-3-9 21:09
‹ 上一主題|下一主題