用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
樓主: Nov2012
go

初中英文  

YmOra 發表於 20-3-10 10:09
唔好意思呀!寫得唔清楚。是的,我指的就是"互動英語"。這本好嗎?
...

對唔睇慣英文嘅人嚟講應該可以嘅,始終有中文,冇咁難接受。
但個人睇法,正如學上乘中文要文史哲不分家,睇互動英語一段時間後最好都試睇吓西方出品嘅雜誌啦,遣詞用字地道好多,亦都有助理解個「文化」(cultural context)。

IloveJJ 發表於 20-3-10 09:16
謝謝,咁我研究下先,我細仔又係無乜耐性睇書。

昨天見JM推介讀者文摘,我見到有英文版是kindle版,作為n ...
當然可以。不過書,雜志等都係固定內容,小朋友讀的明,喜愛topic,就會讀。如果唔明,或者冇興趣,就唔肯讀。Achieve 3000 好處係會測試小朋友本身閱讀水平,根據進度自行調整難度,唔會太易,也不會太深。而且可以根據小朋友喜好揀topic,之後又有quiz, train 不同範疇的reading skill, 我覺得好好。不過non fiction 文章比較舊, 講科技可能是幾年前,唔夠update.  冇時限的文章就可讀性更加強。

YolandaTam 發表於 20-3-10 10:55
對唔睇慣英文嘅人嚟講應該可以嘅,始終有中文,冇咁難接受。
但個人睇法,正如學上乘中文要文史哲不分家, ...

哦!完全明白晒!我對"互動英語"不認識,經你一解,了解多咗!謝謝你呀!現在懂得選擇了。

IloveJJ 發表於 20-3-10 09:16
謝謝,咁我研究下先,我細仔又係無乜耐性睇書。

昨天見JM推介讀者文摘,我見到有英文版是kindle版,作為n ...

Kindle 黑白冇咁吸引

IloveJJ 發表於 20-3-10 11:33
乜唔係主要文字的嗎?
其實我未係好識睇,唔係好明佢個版面。

我上網打“reader digest" 睇有圖片嘛。 我唔知跟實體雜誌有咩唔同

YolandaTam 發表於 20-3-10 00:25
多口問句:你家年輕人係咪讀國際學校㗎?
小女學校傳統教學,好多時顧得温書做功課已經七點。高中讀 phy c ...

請問new scientist係咪subscribe咗睇網上版? 定係有實體書?

我見上網有 the scientist, 請問同new scientist有咁分別?

S-Kwok 發表於 20-3-10 11:45
請問new scientist係咪subscribe咗睇網上版? 定係有實體書?

我見上網有 the scientist, 請問同new scie ...

初期係喺誠品買New Scientist 實體版 , $80 一本,因為係週刊,好貴; 後來睇網上版,平均唔使$20一期,抵好多㗎。
上網睇過, the scientist 讀者對象係 life science professionals, 我估會bio, psychology 之類為主啩。new scientist 比較大眾化,唔止 bio, chem, phy, earth science 等都有。

YolandaTam 發表於 20-3-10 12:16

初期係喺誠品買New Scientist 實體版 , $80 一本,因為 ...

$80/本 真係好貴   

好清楚,謝謝!

YolandaTam 發表於 20-3-9 23:23
所以有時學語文嘅嘢真係唔到我哋唔信天賦。我自己當年就係煲小説煲到會考中英都攞A, 自高中起中英文從未跌 ...

其實,我有樣嘢一直都唔明,未想得通?!見你的分享,你可能可以解開我的疑問,先謝謝!

我一直觀察D小學生的成長中,發覺小孩子們喜歡中文故事書的,就對英文故事書不感與趣;相反亦有同樣情況發生。同時間兩樣皆喜歡的十分十分之少,就算去到中學大過咗DD亦不見得多人愛看中文故事書的同時亦愛看英文故事書,好似好難有兩立。見你和女兒同樣可以响小學就培養出看中文和英文書的好習慣,當中係點樣做到的,有沒有遇到困難,可以分享下嗎?thx.thx

YolandaTam 發表於 20-3-10 12:16

初期係喺誠品買New Scientist 實體版 , $80 一本,因為 ...

e+可以响邊樹買到New Scientist實體版?

YmOra 發表於 20-3-10 15:21
其實,我有樣嘢一直都唔明,未想得通?!見你的分享,你可能可以解開我的疑問,先謝謝!

我一直觀 ...

唔駛客氣 ,大家互相取經
我女性格同一般女仔有啲唔太一樣,參考價值未必大,我哋嘅經歷你當故事聽吓啦:
佢歲半嗰陣開始我做 ftm, 唔知係咪因為成日跟住我呢個書蟲,書係佢生活一部份。幼稚園嗰兩年食玩瞓,基本上文盲。
小一上學期已覺佢識字不足,開學唔夠兩星期老師多次致電叫我揾補習,我唯唯諾諾,佢有佢催我有我 -- 伴讀。

回覆樓主:

中文,揀啲印刷精美嘅繪本。英文,去圖書館借 oxford reading tree

回覆樓主:

上學期大考,中英肥佬,全級包尾。不過默書已喘定,開始時 18分, 學期尾過90分,以phonics 完全唔掂嘅人嚟講算係咁。ok, 繼續伴讀。

回覆樓主:

我唔知點解傻傻哋,攞咗本 Charlie and the Chocolate Factory 讀俾佢聽,佢呢個人好得意,我讀咩佢都開心(到今日變成我煮乜都好食),下學期大考中文過80,英文79

回覆樓主:

學校好多人睇 Rainbow Magic, 人借佢又借,人睇佢又睇。
中文,追看當時新出嘅公主傳奇

回覆樓主:

再之後,佢自己揀書囉。細路女,好易氹,靚靚封面,彩圖印刷,得咗。

YolandaTam 發表於 20-3-10 16:02
唔駛客氣 ,大家互相取經
我女性格同一般女仔有啲唔太一樣,參考價值未必大,我哋嘅經歷你當故事 ...

多謝你的回覆,你係由"伴讀"開始,是一開始就兩文同時進行嗎?

回覆樓主:

佢三四年級,我去書展買咗一堆衛斯理珍藏版返屋企諗住還吓心願(細個家貧,冇錢買書 只去圖書館借閱),作為書迷,自然又連日追看,重温舊夢。細路女出於好奇攞嚟睇 ,加入追看行列。

YmOra 發表於 20-3-10 16:18
多謝你的回覆,你係由"伴讀"開始,是一開始就兩文同時進行嗎?

中文先英文一個學期左右,大約 k3 下學期,英文就小一上學期。