用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
樓主: Nov2012
go

初中英文  

cafeva 發表於 20-3-30 15:58
佢乜都睇一餐. 由little women 到science, prehistory animals... 佢都睇. 上星期翻煲oz series, 捨幾本睇 ...

咩都睇就最好,識嘅嘢都闊啲多啲

planetearth 發表於 20-3-30 10:36
睇過本講霍金生平的書.當年有個出版商邀請佢寫本書關於”時間”.佢要改很多次先可以寫到比普通人明.佢話當 ...
頂尖科學家都要為錢張羅,真係好委屈,難怪香港尖子幾乎個個都想讀醫。
霍金成功左,這本書結果成為暢銷書。

little_yolky 發表於 20-3-30 09:39
係呀,佢話係寫俾所有人睇。巨人眼中既「所有人」真係唔同
你點會睇唔明?我都唔會認我睇唔明架,科學書冇乜興趣睇啫嘛。

如果孩子們喜歡科幻小說,可以嘗試 I,Robot. 。但是舊書通常步伐較慢。

notcool 發表於 20-3-30 17:10
如果孩子們喜歡科幻小說,可以嘗試 I,Robot. 。但是舊書通常步伐較慢。

仔睇咗呀! 可能真係步伐太慢,我仔係捱住睇,用咗成個星期時間 先睇完呢本書

bobbob 發表於 20-3-30 15:45
套書主要係hawking個女寫,hawking有provide啲fun facts寫響內頁,有人可能會嫌說教無乜趣味 ...
原來係佢女,my bad 呢糸列我已冇理,小朋友話都ok

October. 發表於 20-3-30 16:51
你點會睇唔明?我都唔會認我睇唔明架,科學書冇乜興趣睇啫嘛。

我好鍾意睇科學書㗎。不過,我睇到瞓咗三次先睇完,都係唔明

October.    發表於 20-3-30 21:20

planetearth 發表於 20-3-30 10:36
睇過本講霍金生平的書.當年有個出版商邀請佢寫本書關於”時間”.佢要改很多次先可以寫到比普通人明.佢話當 ...
中西文化差別,西方是張復雜概念以簡單易明去解釋,中就張簡單事情復雜化,講到好高深咁,別人唔明先顯得自己有料
我估睇下去邊度讀,美國學費又真幾金

October. 發表於 20-3-30 16:45
頂尖科學家都要為錢張羅,真係好委屈,難怪香港尖子幾乎個個都想讀醫。
霍金成功左,這本書結果成為暢銷書 ...
https://youtu.be/O_KpLrHCAx0

MrBeast 發表於 20-3-30 18:17
https://youtu.be/O_KpLrHCAx0

又真係俾佢UP中哂想仔女做醫生嗰PART.

不過,中國人愛錢沒咩錯, 你不愛錢,錢不愛你,這樣野人各有志.

October. 發表於 20-3-30 21:09
又真係俾佢UP中哂想仔女做醫生嗰PART.
無$萬萬不能,個文化係咁,例如食左飯未味,都是一句,完全沒有問題,不過近年通常我會補一句身體健康,健康就是財富ma

MrBeast 發表於 20-3-30 22:27
無$萬萬不能,個文化係咁,例如食左飯未味,都是一句,完全沒有問題,不過近年通常我會補一句身體健康,健 ...
對,近年大家祝福問候時,挂在口邊都係平安健康,可能同年紀都有啲關系。

IloveJJ 發表於 20-3-30 09:40
應該好多地區成績出眾既學校,都係呢個方針

你這句話有語病

YmOra 發表於 20-3-30 10:01
體現"遙距課程",無乜上堂自學功課多。

教學:老師在課室講課
自學:老師在網上講課

October. 發表於 20-3-30 16:45
霍金成功左,這本書結果成為暢銷書 ...

糾正小小,霍金當年想出本書來賺點錢,其一原因是為左供個女讀大學(系英國),出板商就同佢講要輰銷不可以太深,不斷叫佢改了好多次.

"This was much more than I expected (好輰銷) when I first had the idea in 1982 of writing a popular book about the universe. My intention was partly to earn money to pay my daughter's school fees."

同樣, 睇愛恩斯坦本書,  愛恩斯坦當年想拿諾貝爾獎要用來養妻活兒.

愛因斯坦於1921年獲得諾貝爾獎時,他將獎金轉移給米列娃,用以支持他們的兒子,她自己則領取利息

但到拿獎時,已與第一任妻子離婚.

MrBeast 發表於 20-3-30 18:13
中西文化差別,西方是張復雜概念以簡單易明去解釋,中就張簡單事情復雜化,講到好高深咁,別人唔明先顯得自 ...
其實中西文化都有"扮高深"這種人. 睇霍金本書, 佢好憎牛津D尖子以"唔使點努力讀書又叻又聰明為自豪, D學者扮高深", 霍金覺得任何成就一定要經過非常非常的努力. 他就非常非常的勤力."The prevailing attitude at Oxford at that time was very anit-work. You were supposed to be brilliant without effort , or to accept your limitations and get a fourth-class degree. To work hard to get better class of degree was regard as the mark of a grey man-the worst epithet in the Oxford vocabulary."
睇到呢段我到好驚訝.

b3410    發表於 20-3-31 12:32
YmOra    發表於 20-3-31 09:05

planetearth 發表於 20-3-31 00:23
其實中西文化都有"扮高深"這種人. 睇霍金本書, 佢好憎牛津D尖子以"唔使點努力讀書又叻又聰明為自豪, D學者 ...

都唔太surprised. 呢d貴族culture 全球都有,我覺得做好自己活得開心便ok, 反而覺得西人學習attitude 較laid back, 令hard working asian 更易上位

asweetmom 發表於 20-3-30 23:13
教學:老師在課室講課
自學:老師在網上講課

豐富句子

教學:老師在課室講課,堂課响課室完成,功課親交課室收。
自學:老師在網上講課,堂課响家裡完成,功課電郵家裡送。

planetearth 發表於 20-3-31 00:09
糾正小小,霍金當年想出本書來賺點錢,其一原因是為左供個女讀大學(系英國),出板商就同佢講要輰銷不可以太深, ...

其實,一個理論或概念要用"簡單易明"嘅文字論述,當中一大堆既重要又基礎的訊息可能迫不得已都要抽出,如果要睇得明白嘅就可能只好流於表面。我諗要保暢銷都無辦法呢!

planetearth 發表於 20-3-31 00:23
其實中西文化都有"扮高深"這種人. 睇霍金本書, 佢好憎牛津D尖子以"唔使點努力讀書又叻又聰明為自豪, D學者 ...

"自大"的人總是處處有,總是喜愛把僅有點點的聰明無限放大,同類人支持番同類人就誤以為贏得全世界繼續陶醉自大。為的是要"賺取(入)"一刻的附和聲,是切實即時接收到嘅,但支持者就是咁多多而矣!追求有入無出。

霍金的努力實在令人敬佩。唔知係咪"小眾"不主流嘅人往往內含的Power是無法估計的呢!不斷追求科學的精神。為的是要"貢獻(出)"全世界幫助現在或未來人類的進步和前進,是實在永恆不會消失嘅,不是一刹那的掌聲不是一小撮人的掌聲不是附和的掌聲,而是偉大、佩服、多謝的敬意。追求無入有出。