用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS好唔好
樓主: 番薯媽
go

AIS好唔好  

其實我不明白中傷AIS 的人是甚麽居心。我是AIS (美國國際,非隔離嗰間AISHK 澳洲國際)的用家。

1. 無可否認,ESF  同HKIS 都有較大名氣,而且比AIS 係出名難入。不過,作為家長,我諗係要睇長遠少少。唔知係道留言話AIS 課程好淺的人,又幾多個個小朋友係度讀到高中畢業?請睇睇歷屆AIS 畢業生的去向,你一定會好IMPRESSED

UCLA, UC BERKELEY, John Hopkins, Boston U, UBC, KCL etc.

ESF上年都出咗9位IB 狀員,但作為大校,學生人數係AIS的幾倍,大家心裡有數。

2. 若你要講中文程度,我認為如果你好著重中文,咁香港無乜邊間國際學校係能夠fulfill到要求,請不要用LOCAL 的程度同國際學校比。我自己係修中文教中文,我預咗我個女啲中文一定要自己嚟
,唔可以靠學校。如果家長介意中文唔夠好,大可唔俾佢讀國際校

3.AIS  啲學生有禮貌,依樣係我本人睇學校時見到的,而我有好多朋友(本地或內地)都有仔女或鋼琴學生讀AIS ,大家都讚AIS 的學生有禮貌有愛心,正如佢哋學校其中一個理念,JUSTICE, CONFIDENT and LOVE。

4. 我先生係做高等教育科研,上次school tour 聽過學生數學堂啲回答,佢話啲學生唔係死背數,係有思考,就算答案錯,但佢哋啲解難方式好特別好有創意。再者,他偷偷睇過ais 的數學教材,覺得非常好。作為一個高等教育的工作者,他對此學的數學科研教育十分滿意。

5. AIS 是香港少數學校不用掛區旗和國旗的學校,反倒可以掛美國國旗 (esf  hkis  哈記等都唔可以),事源911 之後,AIS 同美國領事館係被美國納入保護目標,所以曾派專員保護,因此他們可以掛上美國國旗,源用至今。

我們不是視ais 為踏腳石學校,反而係做過research 後覺得依間係一間非常好的學校。所以我哋最後都TURN DOWN 咗好多「名校」OFFER 選讀依間。

你話硬件唔夠,我話你知,如果你去英國啲貴族老校讀書,D 硬件仲差﹗

如果一間國際學校咁差,點可能在唔收債卷,以萬鬆啲蚊一個月學費,可以屹立不倒三十幾年。

回覆 都敏俊C 的帖子

想了解更多,我想你小朋友現家讀緊其他學校後…你小朋友仲洗吾洗在外面補習,或者你去幫跟進度?

luismama 發表於 19-12-13 19:01
其實我不明白中傷AIS 的人是甚麽居心。我是AIS (美國國際,非隔離嗰間AISHK 澳洲國際)的用家。

1. 無可否 ...

終於有真正AIS的家長公正地給予學校評論!

luismama 發表於 19-12-13 19:01

1. 無可否 ...

其實你算唔算用家呢?你小朋友2020 先上ec1, 都未番學!

sharons    發表於 20-2-22 03:34

回覆 bbba05 的帖子

係喎,都唔係幾算。不過叫做用過啲admin服務,浪費過校長、老師們啲時間詳談約見、用過吓佢哋學校少許設施,偷睇過吓佢哋啲功課咁囉!
我應該叫自己做「已預支服務的未來用家」😝

..

.....

Pohui 發表於 19-12-14 02:11
我係用家喎,之前已經講過...樓上家長話學生轉走係因為學校太廢,當然用家在平台分享自己想法同經歷無唔妥 ...

路過. 謝謝資訊
成績並不重要,最重要係學校老師同學同心
所以一向唔喜歡話邊間好邊間唔好

yaijing 發表於 19-12-14 09:17
唔介意我離題問一問。據我所知 MAP test 只係可以睇到自己分數,自己學校同級同學平均分, 同全美國學生抽出 ...

睇到
中間橙色bar 係香港average

所以學校average睇唔到

木子兔媽媽 發表於 19-12-14 09:40
睇到
中間橙色bar 係香港average

請問這裡怎樣上傳圖片?

yaijing 發表於 19-12-14 10:00
唔係喎。 學校畀我哋嗰張紙寫住 "orange district grade level mean RIT is the average RIT score of stud ...

District = HKSAR as far as I know

Moonlight819 發表於 19-12-14 10:25
請問這裡樣上傳圖片?

As shown

作為想為小朋友揀國際學校既家長,一間學校好與壞我都想聽下,特別係壞既所以我去school tour 或做資料搜集既時候可以多加留意。如果每每有人表達唔滿意學校既地方就話人惡意中傷學校咁以後ek讀者只會表達支持學校言論,冇人夠膽講其他意見。

Jane1983    發表於 19-12-14 10:52

yaijing 發表於 19-12-14 10:00
唔係喎。 學校畀我哋嗰張紙寫住 "orange district grade level mean RIT is the average RIT score of stud ...

This is Shanghai district

yaijing 發表於 19-12-14 11:08
會唔會香港既寫法或每間學校有唔同寫法?假如真係計全港國際學校該级平均分,即係若果你同我小孩都係同级唔 ...

I got grade 3 and grade 2