用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS好唔好
樓主: 番薯媽
go

AIS好唔好   [複製鏈接]

Babyadrianelvis 發表於 19-12-11 22:09
去過AIS school tour, 真心覺得很不錯,雖然無得同新校硬件比較,但感覺很好。 爬過好多文,好多用家都對學 ...

我都去左,d學生都幾好啊

都敏俊C 發表於 19-12-12 09:30
大概讀過 elementary 嘅人都知,普通話老師幾咁 hea, 教到小二都仲係你好,我叫陳小明,教完聲母唔再教韻 ...

如果甘care 中文係咪應該讀local?

都敏俊C 發表於 19-12-13 08:32
Middle school 先會分 stream, 但亦有家長講,elementary 拎滿分,因為背晒d 答案,測驗卷同作業係一模一 ...

咁中文一般不會要求國際學校太多,D人都係靠私補。不過我friend 話連英文reading程度都慢過其他IS, 老師要求比較低,可能要就其他同學,佢要自己外面學phonics , 而家都想轉校 。

annie133 發表於 19-12-13 08:54
咁中文一般不會要求國際學校太多,D人都係靠私補。不過我friend 話連reading程度都慢過其他IS, 老師要求比 ...

你朋友說的是中文方面的 reading程度?phonics係指 中文拼音?

都敏俊C 發表於 19-12-13 08:32
Middle school 先會分 stream, 但亦有家長講,elementary 拎滿分,因為背晒d 答案,測驗卷同作業係一模一 ...

你說的 測驗係中文方面 還是全部都是這樣?

唔好意思 我有點confused
大家係說AIS 的中文課程唔夠好
還是整體敎學上有意見?

h0146406 發表於 19-12-13 00:11
回覆 Pohui 的帖子

介唔介意講吓轉校原因?

..

petitemom 發表於 19-12-13 10:15
你朋友說的是中文方面的 reading程度?phonics係指 中文拼音?

講緊英文

annie133 發表於 19-12-13 10:47
講緊英文

請問佢小朋友讀邊個Grade?

.....

Pohui 發表於 19-12-13 11:33
用中文科來評價國際學校好壞我覺得有啲唔公平,無疑對華人嚟講AIS中文科程度低,佢用嘅書係教外國人學中文 ...

根本太care中文就不應選國際學校!ESF中文也是很淺的!好朋友女兒讀緊Grade2(即本地P.2)覺得學校非常好,對於有人刻意中傷學校也感到不值,她說女兒全班也很喜歡看書,而且程度很高,她也send了平常一些工作紙(上傳不到)我看了也覺得非常深!

番薯媽 發表於 19-12-13 08:43
如果甘care 中文係咪應該讀local?

中文只係其中一樣,而係講緊個老師冇心教,問佢小朋友進度,又唔記得邊個係你小朋友,默書冇改正又唔會跟。
其他老師,都係當打份工(唔可以話全部,但可能校長當呢度係做生意,冇教育熱誠。
小朋友返學開心,學習真係愉快的,但唔好 expect 學度野,學唔到跟唔上,老師唔會理,亦冇 suggestion , 只會鬧家長你冇教,問班主任問題又唔係次次覆 (以上係集合身邊朋友嘅結論)

sharons    發表於 20-2-22 03:22

Moonlight819 發表於 19-12-13 12:48

根本太care中文就不應選國際學校!ESF中文也是很淺的 ...

好奇怪,係呢度幫口讚 AIS 嘅人,都冇一個係讀緊 AIS 嘅人,但又不斷話人惡意中傷間學校
ESF 的中文,英文都俾 AIS 好好多囉

都敏俊C 發表於 19-12-13 14:00
中文只係其中一樣,而係講緊個老師冇心教,問佢小朋友進度,又唔記得邊個係你小朋友,默書冇改正又唔會跟 ...

就是這一句「默書無改正」已暴露了你根本完全不清楚學校,學校根本沒有默書,更加不會有默書改正,你這個人只是刻意中傷學校,真的不知道你這人為何要這樣做?!

Moonlight819 發表於 19-12-13 14:48
就是這一句「默書無改正」已暴露了你根本完全不清楚學校,學校根本沒有默書,更加不會有默書改正,你這個 ...

Hello? 你不知道中文有默書嗎?
你小朋友有冇係 AIS 返學?讀咗幾耐?讀緊 EC 1,2 就緊係冇啦!
定係小朋友從來冇拎中文本默書返屋企?

sharons    發表於 20-2-22 03:24

都敏俊C 發表於 19-12-11 21:51
ESF, HKIS 係初小入學,門檻唔高,正常地係國際學校嘅 spoken English 都可輕易interview 過到關

...

HKIS 超難入,入到係超級勁。esf year 1都難。

只要係講真話,唔係生安白造,咁唔算中傷。平台就係分享自己的經歷和感受。

都敏俊C 發表於 19-12-13 15:20
Hello? 你不知道中文有默書嗎?
你小朋友有冇係 AIS 返學?讀咗幾耐?讀緊 EC 1,2 就緊係冇啦!
定係小朋 ...

你是否自相矛盾?如果如你説默書不用帶回家,何來家長說什麼改正沒剔?而且你説來說去中文,那麼重視中文就讀返local吧!

Jane1983 發表於 19-12-13 16:22
只要係講真話,唔係生安白造,咁唔算中傷。平台就係分享自己的經歷和感受。 ...

謝謝你明白。
作為局內人,我當初放小朋友係 AIS, 都係諗住國際學校愉快學習,呢幾年黎,愉快都勉強算係,但愉快得黎都應該要有學習,大家始終都想小朋友將來升到大學。
當初都諗住 AIS 可以幼稚園直升中學一條龍,唔使煩。
讀完先發現,放學後要跟嘅野係更多,學校學嘅係唔夠,(唔夠係學校教完就算,唔會理你識唔識,諗住小班教學跟得好 d, 唔會的,教完識就識,唔識就同家長你講佢唔識,自己搞掂)讀書量係好多,學校鼓勵閱讀係真的,呢樣都好讚。
讀得愈耐,愈發現更難轉走,正如其他人講,好難再轉去其他 IS (低年級都易轉,高年級靠學校教應該唔夠)
如果淨講讀幼稚園,係可以俾小朋友一個好好嘅英語環境,學 phonics.
純分享,亦都唔想再同其他唔係讀緊嘅家長 argue,想讀嘅可以繼續讀。
我當初都有介紹朋友入黎讀,但愈高年級,朋友間都開始諗要轉走。留係度嘅,多數係冇乜要求,諗住過多幾年返美國/加拿大,就 hea 多幾年。

sharons    發表於 20-2-22 03:26
Jane1983    發表於 19-12-13 19:01
‹ 上一主題|下一主題