用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS好唔好
樓主: 番薯媽
go

AIS好唔好   [複製鏈接]

回覆樓主:

From previous RIT scores, my estimation is if you got the district mean score, you are likely in 80+ percentile.

.

luismama 發表於 19-12-13 19:01
其實我不明白中傷AIS 的人是甚麽居心。我是AIS (美國國際,非隔離嗰間AISHK 澳洲國際)的用家。

1. 無可否 ...

請問 :-

1。閣下所提到的神校畢業生,未知是讀什麼科畢業呢?

2 。如果跟其他國際學校比較呢? 並請教閣下是在那所「名牌學府」修讀中文及教中文呢?

4 。請問閣下「高等教育科研」的先生去觀課時是那個級別的數學課呢?

5。請問有否掛國旗跟題目有什麼關係? 對課程、師資、學童及校譽又有什麼直接關係或優勢請賜教。

oh yes.... by the way.... 為何要跟英國老牌貴族學校去比較硬件呢? 要是比較,是否應該跟市場相類型的學校去作比較呢?

還有,多給你一個參考資料,於香港有30年歷史以上的老牌國際學校,除了英基,也有法國國際學校等,都有50多年歷史,背景課程等各盡不同,但還是屹立不倒,至於AIS不收債券是否跟他「非牟利」牌照限制有關呢?

luismama 發表於 19-12-13 19:01
其實我不明白中傷AIS 的人是甚麽居心。我是AIS (美國國際,非隔離嗰間AISHK 澳洲國際)的用家。

1. 無可否 ...
識兩個讀AIS的小女孩,待人禮貌和風度都很好啊!學校能教出這樣的學生可以啊!

用家 G6在讀,之前在HLY讀。與HLY比較,戶外活動少咗好多,AIS學業要求更緊。 在AIS每日都有功課,老師盡責,兩位主課老師,一位嚴謹博學,一位風趣幽默,小兒很喜歡上兩位老師的課,由上年9月入學至今數學 科學及英文寫作都進步很大,開咗竅咁!  但 中文老師一般,同學的中文程度亦很一般.

學風方面,學校係幾嚴格的,校服唔簇衫校長會提醒,小兒頑劣在學校與女同學有口角,校長當天電話及郵件溝通,家長仲要去學校見校長了解各種情況,以確認學生情緒不穩 是否背后有特別的原因.  了解清楚前因后果后, 校長做和事佬, 兩位小朋友握手言和.

同學方面, 香港 大陸 印度學生較多 三地家庭都好注重仔女學業. 同學間 平日傾計都係用英文, G6仲未有咩男女關系的問題, 男仔一般同番男仔玩.

我小朋友由G1J開始讀,依家已G1,我唔認識舊校長(因為我囡入學時新校長剛上場),但感覺新校長都好有HEART,因為我小朋友唔係特別出眾,但起碼校長都能夠認出我小朋友及叫出我小朋友個名,就夠叫出小朋友名字我覺得校長不是十分差吧!至於有人提到有默書呢回事﹖我囡讀咗兩年,學校係有評估,但中文都只係認字,或者聯線(將拼音聯到正確的中文字),但暫時都未聽過有默書呢回事,家長是否記錯﹖我未讀過其他國際學校,不能作出其他比較,但小朋友讀呢兩年,感覺兩位班主任都好有心,我小朋友對新環境開頭比較內向,每次新學期我都十分擔心小朋友無朋友,兩位老師都係有跟進我小朋友既社交發展,每次EMAIL都有問必答,同埋家長日時都會同我討論一齊解決我擔心既情況!今年老師仲特別留意我小朋友同邊位小朋友特別玩得埋,向我及那位小朋友家長提議出黎PLAYDAY!當然每個人對學校,學術,老師要求唔同,但我作為用家,覺得AIS係不錯既選擇,點解EK會比較小人提及AIS,我估因為EK大多是香港家長的平台,香港家長比較喜歡英國模式教育,而AIS一定不會係香港家長的首選,因為我囡讀呢兩年,同我囡同班既香港人真係唔多!今年,我囡班有20人,但係香港人計埋我囡都只係得2個,最多係韓國人,其次美國白人,美加回流的印度人,大陸人或日本人,有啲學生是校內教職員的小朋友!

barbara.wong 發表於 20-2-26 10:36
我小朋友由G1J開始讀,依家已G1,我唔認識舊校長(因為我囡入學時新校長剛上場),但感覺新校長都好有HEART, ...

其實到學校的網站、Facebook、Twitter 等社交網站平台,查看一下貼文,便能大約掌握多元文化及學童比例了, 最簡單的團體活動照,即使看不到面孔,單看頭髮顏色便能窺探一二了。

yaijing 發表於 19-12-11 10:11
最好自己去 school tour 睇下,了解多啲。朋友仔仔讀完 grade 3 使轉去間新校。

請問轉去那間國際學校?

yaijing 發表於 19-12-11 10:11
最好自己去 school tour 睇下,了解多啲。朋友仔仔讀完 grade 3 使轉去間新校。

請問轉去哪間國際學校?

都敏俊C 發表於 19-12-11 21:51
ESF, HKIS 係初小入學,門檻唔高,正常地係國際學校嘅 spoken English 都可輕易interview 過到關

...
One of my son’s tried Hkis for a lot of times but failed at last...in my view, hkis is too high to hit...

Youweird 發表於 20-4-17 12:53
One of my son’s tried Hkis for a lot of times but failed at last...in my view, hkis is too high to  ...

本來讀開 IS or local school?

都敏俊C 發表於 20-4-17 13:18
本來讀開 IS or local school?
Is, actually Hkis is his dream school as he intends to go to the states for the bachelor degree.
However...

I have been told by everybody hkis is so difficult to get in

Youweird 發表於 20-4-17 16:47
Is, actually Hkis is his dream school as he intends to go to the states for the bachelor degree.
Ho ...

你揀多d位的年級如year 7,會比較容易。眼見不少人轉過去,他們在舊校並不是成績好top的。有時亦講緣份,或者夾唔夾學校要求。

Jane1983 發表於 20-4-17 18:29
你揀多d位的年級如year 7,會比較容易。眼見不少人轉過去,他們在舊校並不是成績好top的。有時亦講緣份, ...
Thanks

My kid has been studying in AIS from EC1 to G1. We love the school a lot.
Every school has its pro and con. Agreed that the Chinese program is relatively weak at AIS. This is the only thing that I am not happy with. My boy is nearly iliternate in Chinese despite he is 6. But he is a very strong reader in english books.  Most teachers that we met are passionate and caring.

However, this is more suitable to parents that don't need micro monitoring on the school. I don't know exactly what the teachers are being taught in the school (as we don;'t have text book except Maths). But I am impressed that my kids learns a lot of knowledge at school during our chit-chat. AIS is not a perfect school, bit this is a very good school that suit my needs.

gthchau 發表於 20-4-18 07:12
My kid has been studying in AIS from EC1 to G1. We love the school a lot.
Every school has its pro a ...

Wow... surprisingly u still praising this school after 3 months “no schooling” situation, during these 3 months, lack of support from school (compare with most other IS)
And good luck for G2

回覆 都敏俊C 的帖子

請問別的IS 有怎麼樣的support ? 可否分享,謝謝

Jane1983 發表於 20-4-17 18:29
你揀多d位的年級如year 7,會比較容易。眼見不少人轉過去,他們在舊校並不是成績好top的。有時亦講緣份, ...
As far as I know, the secondary school is much easier to enter... the higher grade, the easier

回覆 Youweird 的帖子

係ga,今年社會運動、新冠肺炎,又經濟不景,如果鬼佬走人,分分鐘又好易。我有些而家仔女讀大學的朋友,講起當然點考IS。佢地話:邊使考ga
‹ 上一主題|下一主題