用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS好唔好
樓主: 番薯媽
go

AIS好唔好   [複製鏈接]

我都覺得什麼意見可參考一下,當然我親身去school Tour 感覺好正面,而且好多用家評價也不錯。如選國際學校要求她的中文程度高,確是有點奇怪。我喜歡AIS的學制和學校氣氛,覺得會適合自己的小朋友,所以已報名Grade 1Jr, 倒是校車問題令我苦惱,因為學校的校車沒有直接到來我的區份,要坐一程小巴去接送點。

木子兔媽媽 發表於 19-12-14 10:44
As shown

不知道為何我按了也不行!

Moonlight819 發表於 19-12-14 13:40
不知道為何我按了也不行!

要等電話load 一陣

yaijing 發表於 19-12-14 11:08
會唔會香港既寫法或每間學校有唔同寫法?假如真係計全港國際學校該级平均分,即係若果你同我小孩都係同级唔 ...

....

從網友post出來的圖片顯示,橙色部分指的是same school district 的average,因此有些有份參與這評核的香港學校,以自己學校作為參照沒有錯,以全港有份參與評核的學校作為參照也無錯;視乎你怎樣解讀same school district 吧!
但千萬不可以為是全港國際學校的平均分來解讀,因為我估全港只有五至六間學校參與這評核吧。

Radiomama 發表於 19-12-14 22:07
從網友post出來的圖片顯示,橙色部分指的是same school district 的average,因此有些有份參與這評核的香港 ...

.....

回覆 番薯媽 的帖子

學校send咗個email來,講返有家長去咗open day,小朋友表現好好。其實佢地都應該係做返自己,得幾歲人仔,佢地都唔知家長嚟school tour係做乜。

Radiomama 發表於 19-12-14 22:07
從網友post出來的圖片顯示,橙色部分指的是same school district 的average,因此有些有份參與這評核的香港 ...

MAP test used in HK as far as I know:

AIS, HKIS, CDNIS, Stamford, ASHK, ICS

Please correct me if I were wrong

The link is broken yesterday. Now fixed: https://teach.mapnwea.org/impl/maphelp/Content/Data/SampleReports/DistrictSummaryReport.htm

回覆樓主:

Snapshot

Babyadrianelvis 發表於 19-12-14 12:23
我都覺得什麼意見可參考一下,當然我親身去school Tour 感覺好正面,而且好多用家評價也不錯。如選國際學校 ...

其實一公開講「唔係正面」的意見,通常實有人不高興,所以forum得到資訊可能不全面。
Generally speaking, 身體最誠實,看留不留到好學生。

yaijing 發表於 19-12-15 12:04
原來只有咁少學校考 MAP。 其實到而家我都唔知 MAP 考乜嘢內容, 程度有幾高/低。又或者 science 係考學校教 ...

......

Pohui 發表於 19-12-16 09:56
題目係根據學生程度而出㗎喎。舉個例,一個Grade2學生學期尾考,一開始答嘅問題係G2學過嘅野,如果答得啱, ...

考MAP係唔需要溫書,所以學校唔會預先通知。MAP test 目的係睇小朋友學習上進步是否合比例/超前/落後,也反映強/弱項。去到grade 10同11 會考 PSAT,呢個比較準確預計SAT分數。如果學生準備好,可以喺 grade 10 或 11 考 SAT/SAT subject/ AP test, 到 grade 12 開學後early admission直接報大學, 因有齊公開試成績,大學會直出firm offer (會要求學生完成第12班及保持現有成績水平)。

yaijing 發表於 19-12-16 11:00
其實我最主要想知憑 MAP 可否推測我仔喺而家間學校讀咗兩年有冇進步, 學校教得好唔好。佢 grade 4 開始考 ...

.....

I/LOVE/3T 發表於 19-12-16 11:07
考MAP係唔需要溫書,所以學校唔會預先通知。MAP test 目的係睇小朋友學習上進步是否合比例/超前/落後, ...
感謝分享資訊=)

我都係用RIT score 同 percentile 看小朋友能力進度

自己小朋友RIT score 可以比上個term落後,但overall percentile 一樣. (因為District grade 同樣可以跌RIT)

MAP係電腦set, 個日小朋友表演失手可以出現.

所以我會看percentile trend   自己同District RIT 的差距,看看能否認清小朋友的能力

坦白說我頗喜歡MAP test
‹ 上一主題|下一主題