用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校苦惱,請入黎幫手比意見。
go

選校苦惱,請入黎幫手比意見。

女兒全級大約教二十幾,5年級3A, 1B,6年級有機4A, 但就算A都係邊緣邊,最差英文,將軍澳區,如我選宣基會否太進取,還是放將官,有其它選擇嗎?老師有講係1B學生。

回覆樓主:

請問B1B有無考慮跨區例如東區

Poyau 發表於 19-12-9 07:05
請問B1B有無考慮跨區例如東區

唔想跨區。

回覆 zone 的帖子

會不會考慮景嶺?

zone 發表於 19-12-9 07:23
唔想跨區。
坦白講,TKO一向唔夠B1中學學額,唔跨區即係提高自己派唔入B1中學既機會

Poyau    發表於 19-12-9 08:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-12-9 08:28
坦白講,TKO一向唔夠B1中學學額,唔跨區即係提高自己派唔入B1中學既機會
有例子係tko校考20名內,跨區自行東區非1線band 1,見都無得見,要衡量下跨區學生差異

bobbob 發表於 19-12-9 09:45
有例子係tko校考20名內,跨區自行東區非1線band 1,見都無得見,要衡量下跨區學生差異 ...
本區BAND1僧多粥少下都好可能無得見, 如果係弱校始終呈分排名可能差啲, 或者今年提早公佈自行玩法簡單左可能仲好.

bobbob    發表於 19-12-9 12:41

zone 發表於 19-12-9 06:50
女兒全級大約教二十幾,5年級3A, 1B,6年級有機4A, 但就算A都係邊緣邊,最差英文,將軍澳區,如我選宣基會否 ...

孩子屬B1b成績,就算作"跨區"選擇亦屬好好揀及容易揀,你哋有得話事。可以考慮1間區內1間跨區。

christy2011 發表於 19-12-9 07:28
回覆 zone 的帖子

會不會考慮景嶺?

景嶺太谷,及女兒1B邊緣位唔想佢太辛苦。

bobbob 發表於 19-12-9 09:45
有例子係tko校考20名內,跨區自行東區非1線band 1,見都無得見,要衡量下跨區學生差異 ...
係咪一定無機會呢? 大家睇吓張記, 年年都收唔少來自TKO既學生 (張記有寫明那些學生來自那校, 係自行定大抽獎入), 機會係咪咁低呢?

唔試就一定無囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-12-9 12:07
係咪一定無機會呢? 大家睇吓張記, 年年都收唔少來自TKO既學生 (張記有寫明那些學生來自那校, 係自行定大抽 ...
所以要睇下邊間學校咩名次先收,如果唔係盞嘥咗個機會

回覆 zone 的帖子

宣基成績俾景嶺要求梗高

christy2011 發表於 19-12-9 16:22
回覆 zone 的帖子

宣基成績俾景嶺要求梗高

根據資料宣基上年收生係B1b生,而景嶺係收B1a及B1b生喎。

回覆 zone 的帖子

景嶺收晤到本區最top學生多數學生揀迦密同宣基,其次先景嶺

christy2011 發表於 19-12-9 22:14
回覆 zone 的帖子

景嶺收晤到本區最top學生多數學生揀迦密同宣基,其次先景嶺

請問你如何得知?

回覆 zone 的帖子

問下學校老師

zone 發表於 19-12-9 20:34
根據資料宣基上年收生係B1b生,而景嶺係收B1a及B1b生喎。

啲資料邊度嚟? 區內top嗰班學生, 唔誇區的話, 10個有9個都以迦密&宣基為首選

回覆 hkpapa852 的帖子

張記會選400人參加面試。主要睇成績呈分次第,另有特異功能位(e.g.果年開4班就有4個,5班就5個)

回覆 zone 的帖子

以自行收生要求和谷的情度比較,應該係宣基高過景嶺,不過景嶺通識用英文,如果英文弱就比較吃力,唔跨區其實真係無咩選擇

zanezane 發表於 19-12-11 14:11
回覆 hkpapa852 的帖子

張記會選400人參加面試。主要睇成績呈分次第,另有特異功能位(e.g.果年開4班就有4 ...

請問咩係特異功能位?