用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?
樓主: BS129
go

BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?   [複製鏈接]

888iphone4s 發表於 20-2-26 00:42
big4已經請到city poly even ou
not many top 3 uni acct student willing to go to big4 audit nowadays
...

但其他non-business, non-accounting major 的人, 即使係3大畢業的人, 想入big4 都唔算易。

kaion 發表於 20-5-18 00:50
我冇咩點追post,只係一個25歲曾經做過ibank ibd既人
有時上開呢度諗住30歲生仔嘅話都要編排小學幼稚園
同埋而家想入ibank 做IBD/equity research 的, 最好要有內地的working experience,
好似你所講, 做過內地券商intern (最好係內資5大券商如CICC/國泰君安/申萬宏源/銀河/海通)呢類大行, 同埋寫野/用語一定要適應到內地的文化, 否則都幾難在呢行"生存" (長遠計)

入行只係第1步, 但長遠在呢行點樣sustainably 生存先係問題.
你做IBD, 而家好多Deal 都係同內地有關, 香港人本身network 多數差過內地人, 搵deal 果陣又唔夠同聲同氣, 牌面計, 搵deal 的難度又比內地人難。
至於你話要GPA 好勁, 個人覺得反而唔一定, 想入行的, 其實可以由細asset man 公司做起, 之後轉返去做D 2/3線券商的IBD 部門都得, 小弟識一位朋友條路就係咁, 她本身做開asset man institutional sales, 做左3年, 之後就轉左去做IBD.......但呢行長遠都係靠拉關係, 不論S&T/IBD/wealth Management/Research, 都係同拉關係, 帶AUM 俾公司有關的, 所以溝通能力/交際手捥的重要性多過technical knowledge。

btw, 你本身係做IBD 定係equity/fixed income research 出身?

kaion 發表於 20-5-18 14:41
回覆 Anniemun 的帖子

我見exchange多數英美同歐洲睇成績但神科應該多啲選擇

想了解下, big4 做精算的人工高D, 定係在保險公司度做精算的人工高D (以同等年資計算)

HL7646 發表於 20-5-27 02:01
同埋而家想入ibank 做IBD/equity research 的, 最好要有內地的working experience,
好似你所講, 做過內地 ...
intern做過大陸券商ibd/research (即使國泰君安/海通呢個level香港/大陸office)對penultimate year搵summer analyst加唔少分full time跳槽唔係最top個幾間都好難轉工除非識人+prc

deal就唔洗junior搵,去到director之前都唔使跑數但要同客入面d卒仔吹水同做嘢
不過寫書全部大陸式中文,香港人dse中文5**都會比人改到體無完膚
跟住同佢哋玩唔埋有啲會寫花你review
exit方面轉top嘅buyside基本上要求係native in mandarin
即係大陸人,唔好諗住香港人普通話好就得,呢啲情況有事係外國讀6年中學個班大陸人都過唔到

gpa報intern/grad scheme有用,出嚟做嘢多數人唔睇,我自己會睇

ibd基本上唔係bb+好team個堆真係唔知有咩前途
ibd除咗做buyside就係多數去科技公司/startup

sales/wealth management/research (睇team) junior睇客面色機會高好多
ibd多數同客ceo/cfo/head of m&a or strategy傾計係留比自己d/md

我做ibd轉咗buyside
諗住下年唔再做呢行
人工係好高 (mt嘅幾倍)但好難轉返普通大公司mt做個d位
skillset好少位用到ibank既野,基本上ibank/s&t都係好難轉走所以先多人quit咗去startup
paycut好多都未必搵到工

HL7646 發表於 20-5-27 02:14
想了解下, big4 做精算的人工高D, 定係在保險公司度做精算的人工高D (以同等年資計算)
...
我唔係做精算/big 4但以我認知big 4至少其中一間精算advisory人工同audit唔同長遠都係big 4贏

回覆 kaion 的帖子

Big 4都有請精算?

回覆 BS129 的帖子

big 4 advisory有actuarial advisory但保險公司請嘅人多過big 4好多
除咗big 4同保險公司仲有精算consultant例如towers watson, aon之類

回覆 kaion 的帖子

是否讀精算比QFin 容易搵工?

不是

QFin 要考咩牌?

kaion 發表於 20-5-27 11:53

不是
QF 收生要求好似高過 Accrual,  而且位少啲,是否搵工時睇高一線?

請問讀Actuarial HKU or CU 邊間好?

ANChan59 發表於 20-5-20 11:39
你如果25歲,就跟我兒子同年。他是在 Big 4 做 Analyst。

你上面幾個回覆部份都好有意思,但幼稚園就跟我 ...

陳sir 你講的Ibanker 轉行做醫生的故事, 小弟都聽過, 不過當事人好似係一位女人, 而且仲要係有左仔女才去以mature student (入學果陣係30歲), 她2012年入左中大讀醫, 2017年成功畢業, 而家執緊業了。

kaion 發表於 20-5-27 10:29
intern做過大陸券商ibd/research (即使國泰君安/海通呢個level香港/大陸office)對penultimate year搵summer ...

難怪點解有唔少在本地讀半神科的朋友仔(如GBUS/QFIN/IFAA/IQR)呢類Major 的朋友仔, 佢地好多都會話i-bank (尤其是S&T/equity research)都係大半夕陽中, 原因如下:
1) equity research 有MIFID2, 感覺呢行的research, 在香港的需求會越來越少, 在大陸的需求還可以, 不過在大陸做equity research analyst, 人工10K 人仔一個月, 同埋基本上你唔係大陸人都做唔到呢D 工。(指full time, 唔係intern)
2) S&T 就要面對AI automatic trading, 對trader 需求越來越少(如果係做options/delta one trading 果D 的前景仲慘, 因為呢D skillset 真係好少非i-bank的公司需要用到, 好難轉工)。

話說小弟最近搵緊工轉, 去In 一間中資建築公司的inhouse business development + investment analyst(人工唔高), 去到third in 都無offer, 原因係佢地始終都係想要個大陸人(文化問題)。話說呢間公司見工果陣, 經理同我講, 話我會幫公司draft 好多external 文件係關於配股, 上市公司的業績公告, 寫中式公函與內地的母公司溝通(SOE 企業), 做"中式"reporting。 我諗你所講的IBD analyst/associate 要同客戶公司的卒仔溝通, 我應該係in 緊呢D卒仔位, 但其實好多呢D 中資機構的in-house 位, 有時唔一定你係IBD 出身就易入/有Interview, 我本身係engineering出身, 因為個人興趣, 之後轉左去做buy-side research....想入呢D inhouse 位, 好多時俾我感覺係, 如果你以前係有做過呢行的實業位/核心業務位, 加埋又識D finance就得,唔識都唔怕, 公司有finance team 幫你, 佢地睇你個人的domain knowledge, 識的野闊唔闊, 多過是否IBD 出身/modelling skills . 所以你話俾投行炒左, 未必咁易搵到工好正常。 一係你就去讀個ivy league 的MBA , 搏入MBB 好過。

個人覺得如果唔怕辛苦, 其實做big4 audit/advisory (IT/risk/financial)出路仲好, 至少唔會咁快burnout。

小弟家姐做private banking sales, 搵錢係無IBD 咁多, 但近年她同我講, 話有唔少做IBD 的人轉入去做PB, 其實係因為有唔少人做左唔好景的team, 條team 解散就轉過黎做PB sales, PB 如果你夠客, 有AUM, 無IBD 咁易burnout, 而且PB 的工作難度/工時, 好過IBD 好多倍。

BS129 發表於 20-5-27 14:44
請問讀Actuarial HKU or CU 邊間好?

好睇你個人係想做精算定其他BBA/QFN 都搵得的工,
如果你係想搵返big4/banking/ibank 其他大公司MT/GT的工, IFAA 會好D. 因為樣樣野都會讀D., 不過讀IFAA 出黎的畢業生, 佢地做精算師的人唔算多, 不過有唔少人都會做返保險, 但佢地會做保險公司裡邊的中後勤職位(而家VTC 有一個計劃係俾年青人入行做保險中後勤的), 我有朋友讀完IFAA, 她無考精算牌, 而家在某間保險公司度專門做公司客戶的claims (理賠部), 其實保險公司裡邊有唔少內部職位前景都唔錯架。

但HKU 精算係幫你最易考精算牌的, 如果係一心一意想做精算師, HKU 比較好, 但HKU學的野比較難,加上HKU 精算比較多大陸人, 要囉高GPA 唔算易。CU IFAA 就少D 大陸人, 競爭無咁大, 學的野無HKU 咁深(精算部份)。

出路方面,其實讀精算, 即使唔係做精算部門, 佢地在保險公司的選擇都多, 佢地可以去做pricing/valuation team, 又或者轉去做risk man, compliance, product design team 都得。近年data science 呢科好heat, 有唔少精算畢業的人亦會轉去做BI / data analyst 玩big data (只要你programming 勁就得)

HL7646 發表於 20-5-27 23:09
難怪點解有唔少在本地讀半神科的朋友仔(如GBUS/QFIN/IFAA/IQR)呢類Major 的朋友仔, 佢地好多都會話i-bank  ...
其實ibd出身見inhouse呢啲工有著數多數係好多年前/外國嘅情況依家呢個年代已經冇呢個著數甚至係缺點
基本上得大陸互聯網同醫療公司呢d非傳統行業會prefer ex-ibd

點解? 其實ibd d skillset根本唔係特別特殊
你話打excel model講真,一間公司inhouse finance team點會冇人識打
ibd analyst base都7萬, cut 7成人工都仲要2萬1 (未計bonus)
asso 3年經驗11萬, cut 7成都仲有3萬3

問心個句你係請人老闆你budget得幾多
唔cut咁多又冇錢請
cut咁大力你自己都會覺得個ex-ibank員工做得唔開心做唔耐
結果咪唔請無謂自己時間囉

反而會請返big 4做fdd/industry裡面做finance個班
一來本身佢哋都識做d野,二來你開3年經驗4萬佢哋已經開心死
ibd出嚟根本冇幾多人接受到base cut多過3成

所以講真我覺得ibank真係比份糧唔係淨係買你ot/chur多過人
係買你career flexibility,你將來無論自己唔想做定係冇得做落去都好難再係職場搵到似樣嘅工
同期做咗5年big 4去corp做finance manager
ibd (唔計去hedge fund/private equity)個班好難搵到mnc corporate strategy/development搵到都未必高人工過big 4跳去個班
計返條數ibanker咪贏頭個幾百萬,之後就輸番比人
當然如果你夠運,夠chur,把口掂,keep住做到md咁另計啦

我係一間大家都聽過嘅投行做過,過去2年都搵咗好耐工,試過好多次7萬cut到3萬冇得in
有次有得in, feedback係"They have decided to reevaluate what they are looking for and look at candidates from non-IBD backgrounds",後尾聽第二個headhunter講因為佢哋budget係2萬幾
依家跳咗buyside但都係想離開金融,發覺入難,離開之後同同輩比on track更難

我覺得各位佢自己仔女揀工真係唔好淨係睇起薪點,要知道離開有咩exit,人工長遠幾多,多唔多炒人之類
而且match下自己強項,普通話掂唔掂,返工搏命連續做好悶嘅嘢16個鐘得唔得
特別係exit同埋前景,唔好淨係睇入面做緊嘅嘢,睇下離開咗唔同地方嘅人,試下約出嚟傾偈
我d同事都好兩極,有啲好樂觀,未試過出去,覺得自己出去大把世界
有啲想過出去,搵唔到工,結果留低搏命生存

至於private bank我覺得係好,但男仔要好talk得識得做人,女仔靚女
我冇做過啦但我聽過好多八卦
有一間個老細叫自己d junior聖誕扮聖誕女郎
花園道有個女仔比客當做契女,送咗個單位,決定同未婚夫分手 (呢個唔知真假,但傳得好犀利)

好彩教育王國應該冇熟人,叫做可以講下比較少人知嘅嘢

HL7646 發表於 20-5-27 23:27
好睇你個人係想做精算定其他BBA/QFN 都搵得的工,
如果你係想搵返big4/banking/ibank 其他大公司MT/GT的工 ...
精算方面其實HL7646都講晒但其實大學揀科可以淨係睇兩樣嘢

1. 難易度,派grade度
唔係所有地方所有人都睇gpa
但高gpa一定好過低,將來想返學校到睇gpa
而且如果你易攞靚grade即係代表你可以用少d時間溫書
多啲時間搵/做intern, prep interview
呢個亦係我係其他post叫各位家長避免叫仔女揀數學之類難讀嘅科嘅原因
報工真係唔係click幾粒制就得,想贏其他人自己都要係咁報大海撈針
而且要research下間公司起碼你in commercial banking你答到有咩product唔好淨係話借錢
講下有LC,有insurance,fx之類
講下自己想入sme定large corp
花多d時間同埋識得做資料搜集起碼機會大d
而且有d工有online test
上網搵答案炒都要時間

2. faculty幫你嘅程度
講真個句呢個真係神科同普通科同埋唔同大學嘅主要分別
大學會彈多d job ad,細公司intern比你
大學唔會送你去gs ms做ibd intern
但大學比d有partnership大公司8000蚊冇return offer嘅intern比你year 2報
比啲本地細hedge fund比你做下semester intern
你有呢啲就cv靚d比其他人大機會
但呢d你有有背景父母或者自己夠搏都有
有人會cold email唔同人約出嚟,再試下r工
我自己唔係好buy呢度,但我有同事係咁入行
我亦比人搵過,我比唔到工佢但都會教佢哋點in,點樣講想做呢間公司,有咩要準備資料

case comp,上莊,exchange嗰啲我覺得對ibank冇用
對mt有用,但唔好哂太多時間係呢d
我本身外國大學讀書,所以對本地嘅嘢未必100%啱
但幾年嚟都好多local u同事,成日吹水所以都ok清楚

香港人我見好多神科,但其實大陸人個堆同事我都識好多個普通科
有econ,a&f,math之類但呢班人都係高gpa+多relevant intern

kaion 發表於 20-5-28 00:07
其實ibd出身見inhouse呢啲工有著數多數係好多年前/外國嘅情況依家呢個年代已經冇呢個著數甚至係缺點
基本上 ...

以普通人, 普通資質計, 做big4 係蝕頭賺尾(e.g. 9A QFN 狀元車長做左5年big4 financial risk advisory, 考左CPA牌) 離職果陣40K, 而家入KMB 做Assistant to GM/AGM 呢D 真正管理層職位。年薪接近100萬, 工時又無做big4 咁賣血, 當然有D 野他又比其他人優勝就係, 又有學歷, 又有前線經驗(做過車長, 加埋人又醒, 人緣好, 興趣又係巴士, 做起上黎得心應手, 佢而家做corp planning, 相信唔少ibanker 都好羨慕佢), ibank 係俾你搵快錢的地方only, 如果係做back office OPS/settlement 呢D, 又要面對工種outsource 的問題, OPS 又難搵工, 仲衰過做其他出面任何一個工種, 如marketing, 地盤等。

根本而家成個ibank 行業, 係得返compliance/risk man 叫做容易D 生存。

kaion 發表於 20-5-28 00:07
基本上 ...

你講花園道的PB, 我諗唔係ICBCI 就係citi 啦!
小弟之前in 的位, 就係corporate strategy and investment and internal control analyst 位, title 唔係analyst, 佢地只係請個project coordinator, 無請到小弟的原因係怕我做開buy-side (細local HF) (其實只係入左行1年都未夠), 怕我覺得屈就, 加上budget 有限 (<25K), 所以無請到小弟!

HL7646 發表於 20-5-28 00:58
以普通人, 普通資質計, 做big4 係蝕頭賺尾(e.g. 9A QFN 狀元車長做左5年big4 financial risk advisory, 考 ...
其實你都大致上啱不過ops啊finance就未必真係差
以前一間一年請十幾二十個人
依家越請越少所以outsource到既都outsource晒
淨返個d都算ok穩陣
不過人工加得好慢
開頭贏big 4,做幾年輸
我識人做ops同risk
話自己後悔當初a level幾條a就去讀qf跟住報back office
早知當初讀nursing
‹ 上一主題|下一主題