用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?
樓主: BS129
go

BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?   [複製鏈接]

888iphone4s 發表於 20-2-27 02:12
小數, 但已經證明big4大不如前fg15k, second yr 18k, third yr27k
計返時薪=7.5k,9k,13.5k

会否consulting 吸引到多D學生?工時可能好D

poonseelai 發表於 20-2-27 08:15
19年盤數仲煩,簡簡單單個個月交租,变成一邊資產一邊負債,又要計折舊利息,做完去報税又要去返轉頭,想 ...
咪係,搞笑,租左當買左,仲要孭筆債。樣樣搞fair value,越來越浮。

poonseelai 發表於 20-2-27 08:26
会否consulting 吸引到多D學生?工時可能好D
唔知你講邊種consulting, 我兩種都講啦
MBB: 基本上, local唔使諗, 同ibank難度一樣, 甚至更難
big4: depends on team, 有一間甚至今年炒人 出路中規中矩 工時一定好過audit, 某啲時間ard 11-12pm

deleted

請教各位高人, 港大global business 有何利弊?謝謝

888iphone4s 發表於 20-2-27 02:12
小數, 但已經證明big4大不如前fg15k, second yr 18k, third yr27k
計返時薪=7.5k,9k,13.5k

我知道 yr 4 (SA2) 已经有4Xk,yr 3(SA1)已经28k - 3Xk。

Manager 唔係 5Xk咩?

我指的是 Consultancy 唔係 Auditing.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我冇咩點追post,只係一個25歲曾經做過ibank ibd既人
有時上開呢度諗住30歲生仔嘅話都要編排小學幼稚園

不過係度答返家長問題
讀神科入mbb/bb front office其實好難
fo入面比較多香港人做s&t

其他division你預一年可能20個intern請5個香港人左右
我個間上年得一個香港人
其他多數美國/香港讀書嘅大陸人

錢係多
mbb我唔太清楚但應該3萬幾年之後7萬
ibank係7萬一個月,連埋bonus 9-10萬
3年之後12-16萬一個月

但其實呢個行業好難做一世
轉出嚟好少工作會請ibanker (除咗d基金)

ibank就算ibd hours其實好睇美資定歐資同埋咩team
近排covid有d team冇生意hea做
有d team會係咁整pitchbook做covid opportunities

我做咗差唔多3年
pay雖然高但冇咩exit opportunities
想離開金融去大公司做返個manager仔都冇機會

近排考慮重返校園
各位家長有野想知可以reply/pm我
另外都想大家分享返小學幼稚園點plan好

如果你嘅細路上做ibank
最好有呢3個條件
1. 普通話同中文要夠好,普通話唔好好難入,中文唔好好難生存 中文好唔係講緊dse 5**係講緊要寫到大陸style個d
2. 有相關實習,基本上呢個好緊要 一年2000幾個人報請20個 淨係英美名校北大清華香港神科都幾百個以上 主要靠工作經驗刷人
而呢個亦都係大陸人優勢 佢哋好多係北京上海做過中信建投銀河證券個類中國券商投資銀行部有好大優勢
同mt個類比唔同, ibank講相關經驗多過講公司名
做過券商仔intern比做滙豐commercial banking有優勢
3. interview識答答technical,呢個唔多講了 小朋友想入應該自己做功課
4. GPA >3.5 (最好但唔係最重要,太低會比hr/電腦刷走除非有人refer)

我有好多唔同同事,有啲只係a&f,有啲甚至係science/engine/politics畢業 (不過美國多數nyu stern/wharton/top u econ,英國請好少人)
但係無論咩degree都係1 2 3 4中大部分

另外答返大家其實所謂gbus / qf嘅優勢在於學校比較幫忙
會將d僱主經大學nominate請嘅intern位考慮呢堆人先
而且多d exchange啊個類

不過呢啲intern都唔係大ibank個堆intern,但對於刷year 1 2 cv會有幫助
exchange/case competition都係其實ibank唔係點睇呢啲
但mt/big 4 advisory之類會比較care
所以你會見到d學生普遍搵到好嘅工

但讀得好同搵到好工中間仲差好多野唔係咁易

ifaa/精算至少係以前多數人都係focus搵精算師工
所以到你year 3想報ibank其實experience唔太match
而且氣氛少好多人衝ibank

當然呢啲只係我感覺,我本身美國讀undergrad的

kaion 發表於 20-5-18 00:50
我冇咩點追post,只係一個25歲曾經做過ibank ibd既人
有時上開呢度諗住30歲生仔嘅話都要編排小學幼稚園
想請教qf 如果去 exchange, 通常會去邊個國家? 同埋會考什麼專業試呢? 謝謝!

回覆 Anniemun 的帖子

我見exchange多數英美同歐洲睇成績但神科應該多啲選擇

精算係考soa (美國精算試)
但近呢十年其實精算已經好多人
多數要考幾張卷+做過semester intern先有得入場

英國同澳洲精算香港人唔難入
而且好多local u stat人畢業驚搵唔到工都會考精算試

要有心理準備精算師只係一個普通中產同工程師差唔多 (穩定過工程師,但如果講入政府個班工程師穩定性同人工都比精算師高)
初初贏big 4
去到後期差唔多平手
如果做big 4捱到10年以上
精算師好大機會贏唔到
不過big 4其實

我唔太清楚人工但我朋友以前做精算
大概fresh grad 17k做夠3年考晒試4xk
之後就慢慢加
大保險公司香港分公司 (唔係亞太區head office)人工其實唔高
做到40幾歲總精算師(間公司得1個)都可能唔過15萬

kaion 發表於 20-5-18 14:41
回覆 Anniemun 的帖子

我見exchange多數英美同歐洲睇成績但神科應該多啲選擇
其實 Quantitative finance 同 actuarial science係咪應該唔同? 因我見你答精算,定其實在香港沒分別呢?

Anniemun 發表於 20-5-18 17:59
其實 Quantitative finance 同 actuarial science係咪應該唔同? 因我見你答精算,定其實在香港沒分別呢? ...
精算係做精算師多quantitative finance你可以當少d presentation多d計數既bba
網上所謂既做quant其實多數亂up
亞洲唔多quant,而quant係極少請undergrad,多數係mfe/phd

qf搵工相對上好d主要係self selection個個都想做ibank,最後1/3人成功都有10個
反觀精算少人做而且唔會有咁多人year 1開始準備,所以少人報至餘少人中

而且好多qf嘅人都係做s&t
呢個算ibank易入之餘人工高 (對intern同種族要求冇ibd高)
而且大學學既野都係同s&t有關基本上得少部分其他科既人知識上好過佢地

你問我既話我就覺得細路唔好以考慮入ibank作為揀科選擇
錢雖然多但幾年之後仲有冇咁多headcount請香港人冇人知
而且呢行基本上都係生存搵好多或者消失

我依家仲做緊但都諗住離開
同我同屆做左3年既已經有人去大學做社會學研究,做ngo,開畫廊,自己開startup,開甜品舖都有
如果比人炒其實好難搵其他工, Linkedin check下就知

kaion 發表於 20-5-18 18:21
精算係做精算師多quantitative finance你可以當少d presentation多d計數既bba
網上所謂既做quant其實多數亂 ...
請問你啲朋友去創業,是否就是在 QF 搵到第一桶金呢?我見QF 大學要求比 accrual 高,而且位少。

kaion 發表於 20-5-18 18:21
網上所謂既做quant其實多數亂 ...

你如果25歲,就跟我兒子同年。他是在 Big 4 做 Analyst。

你上面幾個回覆部份都好有意思,但幼稚園就跟我無關了。

你講過QFin 的學習方向及出路,我有一些比較。這一科在香港可能跟美國會有分別的,而且香港中大QFin 係可以有兩個極端學習模式,你數學好,電腦好,你可以好技術性,如果數學普通,冇興趣電腦,就當另類BBA來讀,不過個學位就係BSc,不是BBA。我兒子走前者。

我非常同意現在只有一個學士學位是不足夠的,要專精 MPhil, PHD 是必要的,但發展方向就因人而異,運氣、人脈網絡就已經是天與地。

你的分析中肯,iBank 不應該是終極目標,在裏面可以學識不少經驗,累積一些資金,但創業是時髦的話題,但 burn rate 就要自己計數,以前係輸人地銭,現在是燒自己的真金白銀!我在幾間大學的分享都給學生建議,創業抑或創科,不要貪時髦,只可以當一個事業發展的一個選項,不應該是終極目標!

我識不少在二三十年前去咗 commercial,因為不少都有CPA及或CFA,上市公司做CFO & FD ,PE Fund 都有不少人。

兒子好早在中學已經不考慮IBank ,可能性格不合,他的同學及朋友不少入咗行,有香港畢業及英美畢業。他傾向喜歡 Mid office,多些技術層面的工作,他現在的客大多數是 IBank, PE Fund House 及財團,他專做Derivatives Valuation 及 Financial Modelling 。近期要兼顧 Data Science - AI & Big Data.,他不是落手落腳去寫程式,跟專家學到一些,但主要是提供 Domain Expert方面的要求,似以前的 System Analyst。

Big 4 起薪點好低,工時好長,論資排輩,當時市道不太好,但他願意先入行,快些考牌,重新洗牌再戰江湖,他這個策略是成功的。因為他的技能較特別,老闆給他多些自由度,工時較短,可以推 job(一些重複的工作),人工可以算好,當然跟 IBD 有一段距離,但時薪差唔多,而且冇咁快 burn out,可以發展自己的興趣及方向。

講一個故事,中大 N年前醫學院收咗一個mature student ,美國Cornell 讀Economics及做了幾年 iBank 的學生,他的夢想是做醫生,當年因為有奬學金,所以去美國,搵到錢可以照顧父母,然後去追夢。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-5-1 15:31
我知道 yr 4 (SA2) 已经有4Xk,yr 3(SA1)已经28k - 3Xk。

Manager 唔係 5Xk咩?

sa3 only ard 41k
sa3有ot嘅話會多過man

man冇50k

888iphone4s 發表於 20-5-20 23:53
sa3 only ard 41k
sa3有ot嘅話會多過man

多謝分享。

可能我见到的特殊例子吧!Audit 同顧問會否有分別呢?

ANChan59 發表於 20-5-22 09:37
多謝分享。

可能我见到的特殊例子吧!Audit 同顧問會否有分別呢?

https://m.facebook.com/AuditSlave/photos/a.146723732338754/971590179852101/?type=3&source=57&__tn__=EH-R

舊年2019的網上資料。

ChiChiPaPa 發表於 20-5-22 16:59
https://m.facebook.com/AuditSlave/photos/a.146723732338754/971590179852101/?type=3&source=57&__tn__ ...

有網友發過俾我,我可能看 Qualified and Top rating, 不是正常的數字。

原來eX特別低 其他都有43-44

ANChan59 發表於 20-1-18 18:19
Big 4 有顧問服務,不一定做會計,入 Assurance vs Advisory 每年比例差不多 10 :1,會計250 人,顧問 25 ...

讀conversion course 果3個月係有subsidy, 而呢個subsidy 金額好似係7000-7500一個月(intern 人工水平), pass 左conversion course 之後就正式做audit, 囉14K 一個月。

BTW, 如果係入某D advisory team, 其實係唔一定需要考CPA 的 (例如IT advisory/consulting, 又或者做同環境政策相關的advisory (climate change advisory)都唔使考CPA的。
‹ 上一主題|下一主題