用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?
樓主: BS129
go

BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?  

多同學會考 FRM 嗎?

ANChan59 發表於 20-1-18 18:22
「還有近來吹人工智能代替部份會計工作,攪到會計變咗夕陽行業。」

我都對AI半信半疑,醫生睇症都要憑經驗及對病人身體狀況既觀察先做出判斷,諗唔到AI點代替?

想請教,讀ACCOUNTING, 如果唔怕辛苦,唔怕OT, 性格正常,咁揾2餐求溫飽,係唔係唔算難?

October. 發表於 20-1-18 22:47
我都對AI半信半疑,醫生睇症都要憑經驗及對病人身體狀況既觀察先做出判斷,諗唔到AI點代替?

想請教,讀AC ...

日劇Doctor X season 6 就講医院引入AI診症,估係輸入病人資料,AI分析各種病因%和治療方法,當然不及主角判斷。有報導話外國律師行用AI找案例,快過人手。減成本又唔止用AI, 本地Big 4 每間在國內有centre處理香港公司tax filing, 人工平好多。

October.    發表於 20-1-19 14:11

October. 發表於 20-1-18 22:47

想請教,讀AC ...

你的問題可能Chichipapa 更適合答,我只可以轉逑阿仔的說法。

你上面寫的特質,是好適合做會計師事務所的,因為生涯規劃幾簡單,雖然起薪點較低,以後每年加薪幅度都幾大。但在考專業試上有不少支持,例如 Prep course,假期,費用等等,捱到兩年好大機會升 AM,捱多三年加有位,升M,更上一層樓就真係講運氣及機遇。

但缺點是因為他們的傳統觀念認為每個人都可以代替,所以做細嘅時候,都捱得幾金,捱到上M的時候就會下山去私人公司做,冇咁辛苦。同時亦都對醒些的人不能提供太多誘因來留住勁人,跳升幾難,只可能在加薪幅度及 Bonus 做好 d。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-1-19 06:46
你的問題可能Chichipapa 更適合答,我只可以轉逑阿仔的說法。

你上面寫的特質,是好適合做會計師事務所的 ...
多謝分享。

識2個朋友仔女轉入做政府。

October. 發表於 20-1-19 14:14
多謝分享。

識2個朋友仔女轉入做政府。

你指會計師轉入政府?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-1-19 16:11
你指會計師轉入政府?
會計畢業, 一個UST,一個英國華威+倫敦大學碩士, 知道佢地有考過試,  但唔清楚考乜試, 是否已是會計師.

2人都入左政府做.

October. 發表於 20-1-19 18:22
會計畢業, 一個UST,一個英國華威+倫敦大學碩士, 知道佢地有考過試,  但唔清楚考乜試, 是否已是會計師.

2人 ...

入到政府最好,日子好过好多。

AI完全取代會計人手又未必, 但以現時交易越來越電子化(無紙化)的趨勢, 至少AI可以做substantive test, 做過audit既人就知我講乜, big4請咁多靚就係做好多呢D野, 大型國企下下一個test抽幾千個sample, 但只是量多, 工作都係好重覆性, AI可以好快取代

NeoMom 發表於 20-1-20 11:14
AI完全取代會計人手又未必, 但以現時交易越來越電子化(無紙化)的趨勢, 至少AI可以做substantive test, 做過 ...

記得看過報導big 4 同軟件開發公司簽約,去提升審計過程,未知如何做,自己估可否開發一些程式,客户upload一些資料,可以generate audit working papers, 再由auditors 做分析,到時analytical skill 变得更重要

poonseelai 發表於 20-1-20 14:03
記得看過報導big 4 同軟件開發公司簽約,去提升審計過程,未知如何做,自己估可否開發一些程式,客户uploa ...

阿仔做过一间的 Intern,他们会 download个客盤数,作初步分析才决定接唔接。

但面对的困难是某些公司的系统及format 是沟通唔到, download 唔到。

我估计最大机会做到的是中国,因为财政部承认的软件公司有限,一声令下,全国都要买新软件,改format都得。

分析固然是大方向, 但AI最恐怖的地方是可以做埋分析, 樓上講果D其實只係高楷的電腦操作, 仲未到AI範疇, anyway, 日後audit應該是冇咁labor intensive, 但而家香港每年有成幾百個會計畢業生, 仲未計外國及其他科轉行, 個人覺得前境不太好

NeoMom 發表於 20-1-21 09:37
分析固然是大方向, 但AI最恐怖的地方是可以做埋分析, 樓上講果D其實只係高楷的電腦操作, 仲未到AI範疇, any ...

係有幾百個畢業生,但坦白講有些請唔落手,好多英文唔掂,我唔係big 4, 唔係audit, 但英文有基本要求

poonseelai 發表於 20-1-21 11:40
係有幾百個畢業生,但坦白講有些請唔落手,好多英文唔掂,我唔係big 4, 唔係audit, 但英文有基本要求
...
big4已經請到city poly even ou
not many top 3 uni acct student willing to go to big4 audit nowadays

888iphone4s 發表於 20-2-26 00:42
big4已經請到city poly even ou
not many top 3 uni acct student willing to go to big4 audit nowadays
...

ou都請?只係小數掛?我都問過D學生,多數傾向大機構MT, finance company,  audit 日子太非人啦

以前肯入Big4你因為有前途offer, 做左幾年幫D公司搞上市之後入埋去做上市公司CFO, 但而家已冇呢隻歌仔唱仲點會有人肯咁挨

.....

poonseelai 發表於 20-1-20 14:03
記得看過報導big 4 同軟件開發公司簽約,去提升審計過程,未知如何做,自己估可否開發一些程式,客户uploa ...
會計師工作一早唔係什麼 substantive test, analytical review,而係不斷改 reporting standards 改到正常人睇唔明盤數,連AI都要輸,咁先有生存價值。

poonseelai 發表於 20-2-26 07:58
ou都請?只係小數掛?我都問過D學生,多數傾向大機構MT, finance company,  audit 日子太非人啦
...
小數, 但已經證明big4大不如前fg15k, second yr 18k, third yr27k
計返時薪=7.5k,9k,13.5k

manager都係4xk

nkd 發表於 20-2-26 16:31
會計師工作一早唔係什麼 substantive test, analytical review,而係不斷改 reporting standards 改到正常 ...

19年盤數仲煩,簡簡單單個個月交租,变成一邊資產一邊負債,又要計折舊利息,做完去報税又要去返轉頭,想起都煩死,份財務報告真的更true and fair?