用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?
go

BSc(QFin)同BSC(ACT)出路邊科好D?   [複製鏈接]

請問兩科前程邊科會易好D?
   14    0    0    0

一般就QFin會闊D, 但QFin都會有部份人去Big4做, End up走Acct條路但好多科要由頭讀起

回覆 NeoMom 的帖子

即係要考Account 試? 同讀Account 有咩分別 ?

冇分別架, 仲要慢人好多步, 所以你問出路邊科好D真係好難講

回覆 NeoMom 的帖子

入到Big 4做係咪做audit嗰類?點解Qfin收生分數高account咁多,如果大家都要考account試不如直接人account?

回覆樓主:

學科學位供求問題,另一方有傳统觀念以為做investment 可易揾大錢,出嚟揾嘢做瓣數多,一個唔覺意入到ibank 就不得了,還有近來吹人工智能代替部份會計工作,攪到會計變咗夕陽行業。

回覆樓主:

入big 4 也一定做audit, 仲有taxation and consulting。consulting 範圍可以好濶,除了做deal, m&a, 仲有asset valuation, forensic 等等,看過一電視節目介紹consulting 仲会review a company's business processes, 我想都未想過。是否夕陽行業睇你點睇,但会計行業入職薪金低,要捱更抵夜

回覆樓主:

近日会計師公会選理事,有候選人話要提升行業專業形象,唔好只係一蚊開公司和乜乜妹

BSc(QFin )
可免則免

原因這本半桶水學位

BSC QFIN 的原意是金融機構金融產品作定價

即係QUANT

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_analysis_(finance)

但QUANT 要求的數學, 是極深

BSC 的課程, 根本, 毛都未沾到 QUANT的要求

BSC QFIN, 開來玩

俾學生有虛榮感

對就職, 無幫助

一般金融計量分析師(QUANT )

來自背景不同, 但多數都是有極深厚的數學基礎

即係,來自MATHS,PHYSICS,COMPUTER SCIENCE 讀 名校的以上幾科

之後再讀埋MASTER , PHD , 之後才入去 投行做QUANT 的位置

有左 大量學術經驗 及處理覆習的數理經驗

一般QUANT的招募

都是來自, 歐美頂尖大學的PHD 畢業生

而不是 一個4年制本地學士....

一個讀完DSE 的學生, 去讀一個QFIN 的學位

根本得淡笑, 英文又唔好

點去做QUANT 的位置?

同埋QUANT的亞洲工作, 多數在日本東京處理

紐約, 倫敦/法蘭克福, 東京  

香港只是SELL 下野,  無乜QUANT的位置的工

所以一般BSC QFIN 讀完, 都找不到相關的工作

出來做SALES , 或轉行做會計
攪雷曼債券就得, 香港發展唔到QUANT行業

回覆 hehehaha2017 的帖子

你分析得好詳勢,請問BSC(ACT)呢科會吾會相對實制D容易揾工?

BSC ACT, 當然搵工易
大把OFFER ,豬頭骨咁解

做到死咁解

所以不少學生, 轉行

考EO ,AO ,警察, 消防

穩定, 都好過會計

如果你肯博, 會計幾好

但開頭個浸, 太難捱

返內地, 黑龍江, 乜地方都要去

你仔女捱唔捱到?

肯捱肯博, 會計當然OK 

AI 取代, 聽左N 世

2047年都未取代到

但我怕你讀完會計 到出來頭幾年會計, 會開始懷疑人生

揀無可揀, 做後備, A3 

人生唔係得搵食, 如果可以,我唔想別人的仔女做會計

今時, 唔同以前, 係你,會計係搵到一個OK 的收入

但太高工時了

博其他更好的科, 一旦博唔到, 擺會計做A3 

錢途似金

回覆樓主:

現時会計界big 4 請唔夠人,細的請唔到人,如果正正常常肯捱,真的考慮入行,起薪係低,但五年後big 4都有年薪500,000, 我唔知其他行業是否再高。當然中型和小型firm就無咁高,压力又當对小

.......

會計又好IBANK又好, 在商界睇你交際手腕多過technical knowledge, BIG4 最快升到PARTNER的人是接得最多JOB的人而不是最做得野的人, 所以好多同學覺得自己讀書叻入到去難入的大學課程(哪怕是什麼global business之類), 去商界一定掂那是非常錯的觀念

......

NeoMom 發表於 19-12-11 10:31
會計又好IBANK又好, 在商界睇你交際手腕多過technical knowledge, BIG4 最快升到PARTNER的人是接得最多JOB ...

其實行行都係咁,升到partner 又係做生意,講fee 重要過講technical, N 年前已有partner 同我講唔係個個都可以做 career manager, 要有 special skill, 例如technical 特別勁,否則到咁上下,一係衝上去升partner, 一係走。咁又唔係個個要升partner, 途中學到的永遠係自己嘅

hehehaha2017 發表於 19-12-10 23:42
BSc(QFin )
可免則免

請教以下前景:

(1) Econ
(2) Finance
(3) Econ and Finance
(4) Accounting & Finance

請問哪一個前景較好? 謝謝

回覆 hehehaha2017 的帖子

///博其他更好的科, 一旦博唔到, 擺會計做A3///

多謝分享。

可以分享下其它更好既科係咩科嗎?THX!

請問BSc(ACT)係指Acturial Science嗎?
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題