用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校
go

自行選校

請教各位,小兒中西區一線小線,學校已確定全港/中西區屬B1,如果自行選其中一間係港華,請問入既機會大嗎?

回覆樓主:

請問有無呈分名次同升中往績
將兩者對比睇吓成績屬B1頭中尾
港華喜歡收成績好溝淡直屬B2生

Poyau 發表於 19-12-8 13:54
請問有無呈分名次同升中往績
將兩者對比睇吓成績屬B1頭中尾
港華喜歡收成績好溝淡直屬B2生

老師冇直接講呈分名次,只係確定係一定係b1,同埋屬於呈分排位b1中上位置咋,所以先有d困惑

heihei417 發表於 19-12-8 21:41
老師冇直接講呈分名次,只係確定係一定係b1,同埋屬於呈分排位b1中上位置咋,所以先有d困惑
...

中上即 b1a? 你哋老師有按照過往紀錄畀建議你嗎?

Ontheway13 發表於 19-12-9 19:00
中上即 b1a? 你哋老師有按照過往紀錄畀建議你嗎?

佢冇肯定咁同我講,只係話2次呈分合計係b1中頭位置,因為學校本身過往冇咩人入港華,主要都係入英皇/其他b1校,班主任建議其中一間係英皇,其次可以考慮聖若瑟(因為佢英文科成績係最好)但因為呈二比一呈一跌左我唔敢博,所以先考慮好唔好試考港華

heihei417 發表於 19-12-8 13:19
請教各位,小兒中西區一線小線,學校已確定全港/中西區屬B1,如果自行選其中一間係港華,請問入既機會大嗎? ...
中西區一線小學B1生入港華機會非常大. 是否讀Peter仔?

pccw2017 發表於 19-12-9 23:22
中西區一線小學B1生入港華機會非常大. 是否讀Peter仔?

係呀,Peter仔

IloveJJ 發表於 19-12-9 23:27
給你參考,前年師兄級20自一入不到港華。
似乎港華不止看成績。

謝謝參考
當然明白未必入到,但因為選擇不多,所以先有d困惑

heihei417 發表於 19-12-8 21:41
...

參考今年派位 B1中上港華有機會

B1* 74 (41.57%)
官津:
英皇 16 聖若瑟 2
BPS 1 YWGS 28 SSGC 2 SCGS 8
聖鄧 2 高主教 3 筲官 1

直私:
SPCC 4 SPC 3 SSC 2 港同 1 YWC 1

B2A-1C* 4 (2.25%)
直私: 中華基金 3 李國寶 1

B2*: 40 (22.47%)
官津: 聖類斯 28 聖呂 8 何東 1
直私: 培僑中學 1 基崇 1 啟思 1

NR 17 (9.55%)
官津: 鴨真 13 慈幼 2
直私: 林大輝 1 KCIS 1

無公布 43^ (24.16%)

總數: 178^ (100.00%)

* Banding據hkpapa名單
^ 英文班中學人數135人 / 75.84%

https://www.spps.edu.hk/2notice&news/18-19/news/2018-2019年度六年級生中學派位結果.pdf

醒目開學勳章

heihei417 發表於 19-12-8 13:19
請教各位,小兒中西區一線小線,學校已確定全港/中西區屬B1,如果自行選其中一間係港華,請問入既機會大嗎? ...
有啲好奇點解揀港華?除咗名氣大,各方面已經今非惜比,加上收生要求高,如果有咁嘅實力我會考間似樣啲嘅

pccw2017    發表於 19-12-10 11:35

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-12-10 09:43
聖呂應該要B1才入到啊!他是南區唯一B1呢!
但響中西區b2已經入到

Poyau 發表於 19-12-10 09:07
參考今年派位 B1中上港華有機會

B1* 74 (41.57%)

多謝你既分析(emoji)(emoji)好有用

Poyau    發表於 19-12-11 21:56

bobbob 發表於 19-12-10 10:07
有啲好奇點解揀港華?除咗名氣大,各方面已經今非惜比,加上收生要求高,如果有咁嘅實力我會考間似樣啲嘅 ...

因為中西區B1中學太強,雖然確定係B1中上游,但我擔心個仔未必夠能力考到,所以想轉區試一試,所以考慮灣仔區,但聖肇堅我個仔唔係太喜歡,所以就考慮港華。但又唔知自己既決定岩唔岩,所以問下大家意見

bobbob 發表於 19-12-10 10:09
但響中西區b2已經入到
但你話佢收生要求高,不過佢會收中西B2學生依個唔係好明

醒目開學勳章

heihei417 發表於 19-12-10 10:28
但你話佢收生要求高,不過佢會收中西B2學生依個唔係好明
呢度講緊聖呂

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-12-10 10:32
真係?你識人係?
大抽獎一定有

bobbob 發表於 19-12-10 10:38