用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有關升中選校(自行選擇)
樓主: johnsonson
go

請教有關升中選校(自行選擇)  

回覆 jaycee_mami 的帖子

很感謝你的回覆,你說的就是我心想的!
SPC是我們目標之一,因是直私,可盡報,所以沒有請教大家!

Cliokohonda 發表於 19-12-10 09:58
刻意同沙林學生傾偈,覺得佢地英文幾好,但老師就嚴肅啲。
沙循就覺得老師對學生好好,歸屬感强。
沙郭似 ...

沙呂雖然有聯繫小學,但自行係公開既,大家華山論劍,靠食力啫。鍾意無理由唔揀佢走去揀沙林。沙林可以留返大抽獎,但沙呂大抽獎就真係無機。

Cliokohonda 發表於 19-12-10 10:32
次序上我倾向郭聖沙鄭。
進取小小,培林郭聖沙鄭,鄭應該夠止蝕,大前題要百分百肯定是B1
...
請問培林應該要求好高要收成績好叻個批? 如要百分百肯定是B1,是否要呈1+呈2是B1生才可以呢?

little_yolky 發表於 19-12-10 10:54
沙呂雖然有聯繫小學,但自行係公開既,大家華山論劍,靠食力啫。鍾意無理由唔揀佢走去揀沙林。沙林可以留 ...

話時話你点睇沙林呢間學校?

daddadmum 發表於 19-12-10 11:05
請問培林應該要求好高要收成績好叻個批? 如要百分百肯定是B1,是否要呈1+呈2是B1生才可以呢?
...

呈123 B1B 位置才算穩,沙田勝在有曾呂崇培擋住一堆B1BC 中學,變相唔貪心根本乙一B1BC 好安全……如果咁都抽唔到,其它區會更災難……

Cliokohonda 發表於 19-12-10 11:05
話時話你点睇沙林呢間學校?

你阿仔咩成績先?如果1B或以上,唔會自行就揀囉。你想嚴,不如揀沙蘇啦,唔會令你失望既

touchwood沙林留返大抽獎先諗。

little_yolky 發表於 19-12-10 11:14
你阿仔咩成績先?如果1B或以上,唔會自行就揀囉。你想嚴,不如揀沙蘇啦,唔會令你失望既

touchwo ...

A尾B頭…… 你都覺循好過林?

subb 發表於 19-12-10 10:25
有無2018/2020年度呀

本來我覺得自己都好進取下,但睇落又好似唔係 !!!????

唔算博,就算沙呂入唔到,沙培多數入到,睇下你自己係咪入左沙培都無悔。

Cliokohonda 發表於 19-12-10 11:18

咁緊係啦!

gracelam 發表於 19-12-10 11:18

唔算博,就算沙呂入唔到,沙培多數入到,睇下你自己係咪 ...
我自己也未模透是博定唔博, 不過未決定是否報培英 ! 
今個星期去埋2間簡介再問亞女 !

little_yolky 發表於 19-12-10 11:22
咁緊係啦!

喂喂……係咪指林裘謀?我怕有误会

subb 發表於 19-12-10 11:26
我自己也未模透是博定唔博, 不過未決定是否報培英 ! 
今個星期去埋2間簡介再問亞女 !
...

我都係自二都未揀定,又想保守D唔想大抽獎。

玩埋呢次同呢個game正式分手,玩一次老幾年!  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Cliokohonda 發表於 19-12-10 11:28
喂喂……係咪指林裘謀?我怕有误会

我係指呢間。唔係話佢差,唔好誤會,但可以有多D選擇,同埋,大抽獎仲可以抽。

gracelam 發表於 19-12-10 11:31
我都係自二都未揀定,又想保守D唔想大抽獎。

玩埋呢次同呢個game正式分手,玩一次老幾年!  

係老十年呀!家姐已經成績OK,阿妹仲要係豬隊友

回覆 johnsonson 的帖子

上年開始SJC都有group in, 英文in

回覆 momin 的帖子

謝謝提點!
要考到心儀學校,真的不容易呢!

Cliokohonda 發表於 19-12-10 09:58
刻意同沙林學生傾偈,覺得佢地英文幾好,但老師就嚴肅啲。
沙循就覺得老師對學生好好,歸屬感强。
沙郭似 ...

我對"林裘謀"的觀感與你的不相同,感覺老師有愛心關愛學生,家教會有善參與學校工作。响簡介會時,家教會委員好主動找參觀者講解學校情況,學生都贊老師好人,學校亦關心學生的午膳安排,備有微波爐番熱食物,近年更改用蒸氣爐更為建康。

去年普通小學級七,有跳繩獎,少少朗誦獎,喇沙都收左
級20內,九華都有interview

Cliokohonda 發表於 19-12-10 11:18

個人認為,林裘謀與沙循差不多。

YmOra 發表於 19-12-12 07:42
個人認為,林裘謀與沙循差不多。

係… 沙林學生簡介會上的演講印象深刻,看到學校有一定空間給學生所欲言……

YmOra    發表於 19-12-12 16:17