用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有關升中選校(自行選擇)
樓主: johnsonson
go

請教有關升中選校(自行選擇)   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-12-12 07:42
個人認為,林裘謀與沙循差不多。

其實Honda阿仔既成績可以試高D,唔駛自行就揀林。不過佢鍾意就無法。俾我阿細咁既成績,一定其中一間揀四強⋯可惜阿細係B2尾⋯⋯

little_yolky 發表於 19-12-12 12:44
其實Honda阿仔既成績可以試高D,唔駛自行就揀林。不過佢鍾意就無法。俾我阿細咁既成績,一定其中一間揀四 ...

老師話佢油尖旺B1b ,全港可能有得升半格,我驚沙循都唔得,四大好似唔要B仔呀……

Cliokohonda 發表於 19-12-12 13:34
老師話佢油尖旺B1b ,全港可能有得升半格,我驚沙循都唔得,四大好似唔要B仔呀……
...

咁升半格咪A囉!同埋,如果你大抽獎轉沙田網,仲可以抽丫嘛,咁擔心做乜呢。

little_yolky 發表於 19-12-12 12:44
其實Honda阿仔既成績可以試高D,唔駛自行就揀林。不過佢鍾意就無法。俾我阿細咁既成績,一定其中一間揀四 ...

其實,以咩出發點揀學校都唔係問題。"適合"也好;"機會主義"也好都可以,只要知道孩子响邊塊""土壤""才可以茁壯成長就是了。我係有D怕由於林裘謀和沙循一向都有她們的客源,而這些客源又好相近,喜歡兩校的jm又好少好少會考慮沙田4大中學。換句話說,林裘謀和沙循的自行客源不會响大抽獎乙1分散咗去填4大,願意填响乙1嘅就只有一心一意喜歡林裘謀和沙循嘅jm們。加上出生率上升就更甚呢!又加上今年開始提早知道自行結果,怕會加劇了乙1就保守地填林裘謀和沙循呢!
‹ 上一主題|下一主題