用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有關升中選校(自行選擇)
樓主: johnsonson
go

請教有關升中選校(自行選擇)   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 19-12-9 21:27
林護,呂明才,鄧顯……

小兒經不起風浪,自一沙循,自二沙林/九華。

為何不考慮呂﹑鄧?
(雖然鄧出名chur,小朋友都講明唔去)

nillnill 發表於 19-12-9 21:54
為何不考慮呂﹑鄧?
(雖然鄧出名chur,小朋友都講明唔去)

開始覺得間間差不多,某些初中没有hist, geog , LS 等等,聖公會及b1a 多數初中齊科,我反而徧向初中沒有hist 的學校,參觀幾間之後,阿仔欽點沙循,舒服哂,與世無爭……

Cliokohonda 發表於 19-12-9 22:50
開始覺得間間差不多,某些初中没有hist, geog , LS 等等,聖公會及b1a 多數初中齊科,我反而徧向初中沒有h ...

跟你相反。
小朋友不選鄧顯,都是跟鄧顯初中沒有西史有關。小朋友要求修雙史。
沙呂,有跟小朋友傾過,但小朋友操行得B+,小五上學期操行只得B。見沙呂操行佔相當比重,擔心連面試機會都無。

nillnill 發表於 19-12-9 23:25
跟你相反。
小朋友不選鄧顯,都是跟鄧顯初中沒有西史有關。小朋友要求修雙史。
沙呂,有跟小朋友傾過,但 ...

我覺得初中有雙史將來對LS 有幫助,但又怕兩頭唔到岸,自己就鍾意鄧曾呂林,說到底也要平衡用家意願,能力,交通等等……

回覆 Cliokohonda 的帖子

原來你也是沙田友,謝謝回覆!
我們一向沒有運氣,也不想玩到扣門!

我肯定其中一間搏區外!

johnsonson 發表於 19-12-9 23:50

原來你也是沙田友,謝謝回覆!

小學油尖旺,返沙田避難

回覆 IloveJJ 的帖子

謝謝意見!
學校的友好中學,不是我們的心儀中學!
其實有沒有一間區外傳統名校易過KC可放自二做保險線?

如自二曾記/沙呂機會大嗎?

我想沙崇應該有把握,老師則覺得選沙崇好像有點浪費!

萬分感謝各位高手毫不吝嗇地分享,為小兒選校提出寶貴的建議,我們會審慎考慮!
收集各位意見後,KC、St Joe暫時是我們的心儀選擇,喇沙、九華我覺得有點難!

另外,希望直私有機會,同時會考好呈三,萬一有差池,仍有扣門機會!

再次感謝大家!

油尖旺男生網不是很好嗎?
可選聖方濟、九華和QE

johnsonson 發表於 19-12-10 00:08

X2

仔仔B1,點解唔留KL1?抽獎九華好多位。

johnsonson 發表於 19-12-10 00:08

論成績

SF Vs 郭得勝,聖心,沙官,鄭

WYK Vs 林裘謀,培英,循道

QE ,  Vs 曾呂崇

底線是不選官校及男校

johnsonson 發表於 19-12-9 23:58
回覆 IloveJJ 的帖子

謝謝意見!

沙崇DSE成績應該好過KC, 只不過KC名氣稍大少少,自二入沙崇我唔覺得浪費,更加無謂過海讀。

其實有冇問過小朋友意願?始終用家係佢自己。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 19-12-10 00:11
X2

仔仔B1,點解唔留KL1?抽獎九華好多位。

九華太free, 我估唔啱佢囝囝。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Cliokohonda 發表於 19-12-10 00:20
論成績

怕了官校嗎?如果男校又唔考慮,九龍其實得番保一勉強合妳要求(其實唔得,因為呢間英文科成績唔算出色)。
不過如有曾呂崇揀,亦無需考慮保一。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

johnsonson 發表於 19-12-10 00:06
萬分感謝各位高手毫不吝嗇地分享,為小兒選校提出寶貴的建議,我們會審慎考慮!
收集各位意見後,KC、St Jo ...
無記錯KC係group in,難度可能又高D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 19-12-10 07:56
沙崇DSE成績應該好過KC, 只不過KC名氣稍大少少,自二入沙崇我唔覺得浪費,更加無謂過海讀。

其實有冇問過 ...

無可否認著住KC, SJC , QC, LSC , DBS ,WYK 去補習社喺吸睛啲……

hkpapa852 發表於 19-12-10 08:14
怕了官校嗎?如果男校又唔考慮,九龍其實得番保一勉強合妳要求(其實唔得,因為呢間英文科成績唔算出色) ...

今年與世無爭,打算自一沙循,自二沙林/WYK (考慮留比叩門用)..
乙一沙崇,乙二沙循,乙三沙郭,乙四之後亂填……

應該夠穩陣……利申KLN01 B1AB 仔

嫌官校老師對任教學校没有歸屬感…

Cliokohonda 發表於 19-12-10 00:20
論成績

想請問如B1C成績,郭得勝,聖心,沙官,鄭榮之,林漢光,自行選哪間會容易入選?小朋友成績不是好叻,但喜歡運動(學校運動會有拿一些獎牌),也有參加奧數比賽/朗誦比賽/社區義工服務等。郭得勝,林漢光,沙官,聖心會否好難爭?
另外,請問如沙官小/聖心小,多人會只行選這2間?還是留番大抽獎才放這2間?謝謝

Cliokohonda 發表於 19-12-10 08:31
今年與世無爭,打算自一沙循,自二沙林/WYK (考慮留比叩門用)..
乙一沙崇,乙二沙循,乙三沙郭,乙四之後 ...

唔係想干擾你,不過自二唔好沙林啦,不如自一九華,自二沙循如何?
‹ 上一主題|下一主題