用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有關升中選校(自行選擇)
樓主: johnsonson
go

請教有關升中選校(自行選擇)   [複製鏈接]

回覆 medicine 的帖子

預祝囡囡成功入讀心儀中學!

如果一間小學有40%+band1,頭三的應該是band1a
你仔有朗誦運動,應該唔會怕醜,面試應該唔會太差。
我係你會自一選喇沙,因為自己鐘意
自二會九華,因為不會比你沙田區b1難入

johnsonson 發表於 19-12-8 18:04

真的不好意思,可能我用詞不夠準確,對不起!
我諗你擔心的是學校沒有名氣,其實band 1 率唔低,應該在本區都屬於至少正常偏好的學校。名氣的話,其實放心,對港島中學來講,絕大部分九龍新界學校,都係“唔出名”的學校

識人讀九龍唔出名的學校,考級一,沒有特異功能,學校一向冇人入神校。最後幾間直資神校全部都收。所以最終都係成績,面試表現。

hkpapa852 發表於 19-12-8 14:52
自一:喇沙自二:曾/呂/崇/荃官/保一

若然差不多情況換了喺中西區, 但兩次呈分後排級10左右, 請教又會點填?

回覆樓主

同意
自一選喇沙
自二九華
唔好浪費級頭自行既優勢,亦都唔係搏最盡

johnsonson 發表於 19-12-8 12:59
大家好!小兒今年六年級,虛心請教各位家長、高手有關升中選校事宜:
小兒就讀沙田區一線尾小學,呈一加二o ...
如果唔想太博,我覺得自行Kc+九華都可以,四平八穩

老周 發表於 19-12-9 11:48
如果唔想太博,我覺得自行Kc+九華都可以,四平八穩
選KC博咩?貪近港大?
KC近年DSE同九華相差無幾,但九華較近沙田。關鍵係有個靚靚草地足球場,對於仔仔來講咪話唔爽。兩者選一足以。另一個位則視乎樓主喜好博SJC或喇記。

金城武 發表於 19-12-8 23:45
若然差不多情況換了喺中西區, 但兩次呈分後排級10左右, 請教又會點填?

中西區,中意咩就揀咩照填。唔中?仲有得抽。人地他區望都望係尼個幸福的選項入面。

medicine 發表於 19-12-9 12:14
選KC博咩?貪近港大?
KC近年DSE同九華相差無幾,但九華較近沙田。關鍵係有個靚靚草地足球場,對於仔仔來講 ...
因我見樓主一開始自行想揀Sjc同埋Kc,所以我建議九華+KC,而且九華近沙田D,同埋應該比Sjc易入DD

金城武 發表於 19-12-8 23:45
中西區小學排級10, 水平因學校而異......

中西區有不少細校 (一級連70人都無), 多數只係得~1/3既B1學生, 級10已可能係B1B甚至B1C學生

1A/1B搏SJC同KC當然無問題, 但如果只係1B/1C, 機會就大打折扣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 19-12-9 12:17
中西區,中意咩就揀咩照填。唔中?仲有得抽。人地他區望都望係尼個幸福的選項入面。
...
對比全港B1位最缺個2/3區, 中西區還可以, 但對比大部份地區, 中西區絕係男仔既升中地獄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-9 15:46
中西區小學排級10, 水平因學校而異......

中西區有不少細校 (一級連70人都無), 多數只係得~1/3既B1學生,  ...

請教東區二缐小學,考級頭,

自一 皇仁
自二 張祝珊

有沒有機會入? 還是自一SJC好啲?

dingdingdong 發表於 19-12-9 16:28
請教東區二缐小學,一級80人,考級頭,

自一 皇仁
如果二線小學唔係級1/2(至少要男仔排名最top個一位), 選QC可能連interview機會都無

hkpapa852 發表於 19-12-9 16:32
如果二線小學唔係級1/2(至少要男仔排名最top個一位), 選QC可能連interview機會都無
...

若然是男仔最top個一位呢?
定自一SJC 大啲機會?
[

dingdingdong 發表於 19-12-9 16:41
若然是男仔最top個一位呢?
定自一SJC 大啲機會?
男仔最top都有D機會

hkpapa852 發表於 19-12-9 15:48
對比全港B1位最缺個2/3區, 中西區還可以, 但對比大部份地區, 中西區絕係男仔既升中地獄
...
你對各區B1學位多寡的數據熟悉,尼點信你!
一直以爲中西區B1位富有尼,原來僅僅係女仔B1位有多。

medicine 發表於 19-12-9 17:50
你對各區B1學位多寡的數據熟悉,尼點信你!
一直以爲中西區B1位富有尼,原來僅僅係女仔B1位有多。
...
其實我近幾年每年都有做估計:

2017/19年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr)

johnsonson 發表於 19-12-8 12:59
大家好!小兒今年六年級,虛心請教各位家長、高手有關升中選校事宜:
小兒就讀沙田區一線尾小學,呈一加二o ...
自行港島華仁,機會大

johnsonson 發表於 19-12-8 19:10

林護,呂明才,鄧顯……

小兒經不起風浪,自一沙循,自二沙林/九華。
‹ 上一主題|下一主題