用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教:4所官津自行難度排隊,qes,smcc,bps,ywg ...
樓主: medicine
go

求教:4所官津自行難度排隊,qes,smcc,bps,ywg [複製鏈接]

b3410 發表於 19-12-11 18:16
你哋咁多理科揀,真係凈揀班喎
都唔係,阿仔要入G班,就要揀 phy/chem/bio/m2.按照佢能力,chem/bio 係膽,
但 phy or econ, m1 or m2 就有點舉旗不定,
但佢要揀班為本,咁就就此決定了⋯
Btw, 你女揀甚麼科? IB?

小鹿揀學校 發表於 19-12-11 18:34
都唔係,阿仔要入G班,就要揀 phy/chem/bio/m2.按照佢能力,chem/bio 係膽,
但 phy or econ, m1 or m2 就 ...
阿仔咁快要揀班(科)?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-11 18:38
阿仔咁快要揀班(科)?
白驅過隙,  轉眼阿仔今年中三了,再一次多謝你當年提點選此校,令阿仔的成長從此不一様呢!

yes, try IB. 如果DSE都係bio, chem, 不過還有一科唔識揀,佢一定唔會加M1 M2

小鹿揀學校 發表於 19-12-11 18:47
白驅過隙,  轉眼阿仔今年中三了,再一次多謝你當年提點選此校,令阿仔的成長從此不一様呢!
不用客氣,8啩問問,其他班有咩科目組合?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

剛剛回想才記得令朗和食瞓玩既千金係同屆,原來已三年了!

Eat_Sleep_Play    發表於 19-12-16 13:51

hkpapa852 發表於 19-12-11 18:54
不用客氣,8啩問問,其他班有咩科目組合?

因為人數夠多, 個 pool 夠大,又有成4班phy, 4班chem, 3班bio, 所以學生揀科的滿意度年年都好高,基本上⋯
A/B班係 2X..
C班 3X 文科..
D/E 3X 文理混合+m1/2..
F 3X 2理+1文+m1/2
G 3X phy/chem+X+m2

回覆樓主:

樓主幾個月前WYK , 今次SMCC .

Cliokohonda 發表於 19-12-11 20:52
樓主幾個月前WYK , 今次SMCC .
請仔細閲讀理解,有話過要報WYK?

medicine 發表於 19-12-11 21:10
請仔細閲讀理解,有話過要報WYK?

sorry .我記憶力衰退了

Cliokohonda 發表於 19-12-11 21:19
sorry .我記憶力衰退了
沒事。
欣賞九華個草地球場,到今日都係。可惜沒得報!如果係仔仔又係B1a的話,當會游說仔仔報。

小鹿揀學校 發表於 19-12-11 19:20
因為人數夠多, 個 pool 夠大,又有成4班phy, 4班chem, 3班bio, 所以學生揀科的滿意度年年都好高,基本上⋯ ...
估唔到有純文科班

hkpapa852 發表於 19-12-12 08:21
估唔到有純文科班
其實學校只提供單點,沒有套餐.....選科好自由,校長曾親口講一定可以安排到 1 文、1理、1商這些刁鑽組合....以上的班組合只是歸納了前兩年的實際情況....
C班多3X文科只是有相當學生有這需求, 並非硬性規定.....
F班也有不少人揀phy/chem/bio/m2 組合,只是學生級排名可能沒有G班高而已
·

小鹿揀學校 發表於 19-12-12 10:56
其實學校只提供單點,沒有套餐.....選科好自由,校長曾親口講一定可以安排到 1 文、1理、1商這些刁鑽組合.. ...
我哋小學入讀的,中英數方面有冇咩需要特別加強,或有優勢的?阿仔讀G班,即係成績好好

Eat_Sleep_Play 發表於 19-12-9 13:13
好中肯,SMCC確實唔注重體育,有校隊但唔係日日操,而且校隊唔難入,只要你肯玩,通常都入到,大約一星期只 ...

果套校服唔係老套,係核突

Eat_Sleep_Play    發表於 19-12-16 13:53

little_yolky 發表於 19-12-12 12:12
果套校服唔係老套,係核突
小白菜,偏偏有人鍾愛。
正所謂:蘿蔔白菜各有所愛

b3410 發表於 19-12-12 12:05
我哋小學入讀的,中英數方面有冇咩需要特別加強,或有優勢的?阿仔讀G班,即係成績好好 ...
阿仔係想入明年中四G班,明年的事呢….
我哋小學雖然是happy school,零操練催谷,又係傳統中文小學,但係英文都ok的,我仔so far英文都可排在級前列,印象中你女英文都好勁!
中英數方面都冇咩需要特別加強…唯一要適應書院試卷節奏,你知我地小學d卷幾簡單幾hea啦…之後好快會漸入佳境,我仔中二級排名更比小學呈分時更高呢…當然主要原因是再沒有你女雄踞在前列..
BTW, 你女唔take m1/2, 會否影響報海外大學? 因為沒有m1/2 的DSE core math 海外認受性存疑呢…

小鹿揀學校 發表於 19-12-12 15:14
我哋小學雖然是happy school,零操練催谷,又係傳統中文小學,但係 ...

上年UCAS已將Maths Core,M1,M2成績為甲類課程既一半評分

小鹿揀學校 發表於 19-12-12 15:14
我哋小學雖然是happy school,零操練催谷,又係傳統中文小學,但係 ...
多謝你提醒,真係唔知M1/M2咁緊要!
阿仔好叻!強手如林都可以脫穎而出!

我女邊有咁叻,之前小學考試都係考邊個唔錯,仔細,女仔有優勢。

我哋小學又的確抵贊,冇咩壓力又可以打好基礎!

hkpapa852 發表於 19-12-12 19:09
上年UCAS已將Maths Core,M1,M2成績為甲類課程既一半評分

HKDSE
[p=15, null, left]The Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) in the United Kingdom (UK) has included the HKDSE in the UCAS Tariff system with tariff points awarded to 24 Category A Senior Secondary subjects. The qualification is recognised as comparable to the UK GCE A level for university admission.

The new UCAS Tariff (2017)[p=15, null, left]Starting from September 2017, the new UCAS Tariff will be introduced to support higher education institutions in the UK for admission purpose. The new UCAS Tariff is based on a new approach using a qualification’s size and grades to calculate total tariff points. Level 3 to level 5** in the HKDSE are deemed comparable to grades E to A* in GCE A level examination. Level 5** in Category A Senior Secondary subjects is awarded the highest possible 56 points. Level 5** in the Compulsory Part and the Extended Part of Mathematics are awarded 28 points each, so candidates taking both parts of Mathematics can achieve tariff points that are on par with other HKDSE Category A subjects.

‹ 上一主題|下一主題