用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教:4所官津自行難度排隊,qes,smcc,bps,ywg ...
go

求教:4所官津自行難度排隊,qes,smcc,bps,ywg

如題,求教自行難度排隊,不考慮個案選擇興趣,只考慮過往競爭相若情形下的個案難易程度。
麻煩大家!

我估今年ywg 會最難

EggEgg08 發表於 19-12-7 18:06
我估今年ywg 會最難

新校舍……
外貌協會!沒辦法,確實靚。
尼個亦係未知之數。過往來講就唔係最熱。

回覆樓主:

SMCC得16個自行位 競爭最大

回覆 Poyau 的帖子

同意

Poyau 發表於 19-12-7 18:21
SMCC得16個自行位 競爭最大
多謝!
表面數據加SMCC過往名氣該係如此。但我個人認爲,正正因爲太少位,先會使相當一部分人打退堂鼓,變相令最終競爭程度減輕。

christy2011 發表於 19-12-7 18:25
回覆 Poyau 的帖子

同意
結龍前該無疑問。
百思不得其解爲何結龍。

medicine 發表於 19-12-7 17:05
如題,求教自行難度排隊,不考慮個案選擇興趣,只考慮過往競爭相若情形下的個案難易程度。
麻煩大家!
...

尼個問題難度相當大(缺乏橫向比較的客觀數據)。簡化少少,四間中最易係邊一間?

SMCC > QES > BPS > YWGS

medicine 發表於 19-12-7 17:05
麻煩大家!
...

4間都唔會易,有成績,選最想入2間。
因為有時好多嘢真係估唔到。

mcl203 發表於 19-12-7 23:01
SMCC > QES > BPS > YWGS

1,係排難度?
2,係容易程度?
我估係1.過往該係 smcc最熱。改龍后名額太少敢博?QES覺得最有把握,但偏偏在尼幾間當中心儀程度排最尾。bps同ywgs港島學校,ywgs最主要原因係新校舍,外貌協會,正正係尼個不確定性而難以估計。
如果係2的可能,無需多講,揀最容易的個一間。

kirstyau 發表於 19-12-7 23:12

4間都唔會易,有成績,選最想入2間。

多謝!
正如上面個回復,最想入的係它區,亦最沒把握。

medicine 發表於 19-12-8 08:45
多謝!
正如上面個回復,最想入的係它區,亦最沒把握。學校建議揀本區女校。
...

見過case 自一SSGC唔入,入自二YW。但亦入自一YW唔入,入自二SSGC, 再有自一YW唔入,入自二BPS(個人覺得BPS難過YW)
結果有時會出乎意料!

kirstyau 發表於 19-12-8 09:44

見過case 自一SSGC唔入,入自二YW。但亦入自一YW唔入,入 ...
個人同樣認爲BPS難入少少。或者係個人的面試表現與校方預期有差異。
正因如此,先難以決定取捨。

medicine 發表於 19-12-8 08:42
1,係排難度?
2,係容易程度?
我估係1.過往該係 smcc最熱。而由於改龍后名額太少,因而自己亦有所疑問會 ...

好多人以為QES機會高,但現實係佢個4間九龍城區聯繫官小年年每間都有7-8人入到(比聯繫+非保留多10-20人)。
似乎有一定比例既自行位係被預留了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-8 11:51
好多人以為QES機會高,但現實係佢個4間九龍城區聯繫官小年年每間都有7-8人入到(比聯繫+非保留多10-20人) ...
即係QES自行位減少,難度增高?

medicine 發表於 19-12-8 11:54
即係QES自行位減少,難度增高?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 19-12-8 08:42
1,係排難度?
2,係容易程度?
我估係1.過往該係 smcc最熱。而由於改龍后名額太少,因而自己亦有所疑問會 ...

SMCC以往名額少,少人搏或搏到既都俾直資搶咗。

今年可以先知自行結果再去直資抽飛,情況可能有好大變化。

hkpapa852 發表於 19-12-8 11:55

但係過往我地小學相當多入去,當然有唔少係抽入。亦問過好多個師兄師姐,話前幾名直入機會好大。

hkpapa852 發表於 19-12-8 11:58
SMCC以往名額少,少人搏或搏到既都俾直資搶咗。

今年可以先知自行結果再去直資抽飛,情況可能有好大變化 ...
個人亦係認爲最大不確定性在於自行提早左。即係過往不少坐低左的學生隨時起身換個位再坐低。