用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家為子女選擇學校時以乜為準則? ...
go

其實大家為子女選擇學校時以乜為準則?  

我見到時不時有人會開d題目去討論幾多入三大dse幾多分,睇校報都集中係呢點!但學校高低係咪唔只係得成績呢?學校其他方面都應該算在內!但去中學好多時除左俾小朋友成績同樣都教導佢地他日出嚟社會的人生方向或價值觀。明白band1希望成績能精益求精,但去到band2或更後係咪應該另有選舉呢?

MaryWong10    發表於 19-12-11 01:04

回覆樓主:

呢幾日見到band3成績英文唔合格都有家長搵緊直資英中學校,其實明白各家長都小朋友係有聰明之處,但正正呢點就應該搵適合的學校多過名氣大的學校呢?每年簡介會校長為乜要做同家長為乜要去,就係要了解多些學校同直接去問一些你小朋友需要而人地未必care的問題!

回覆樓主:

果日同d朋友係到討論,現在大學生都無我地當年出嚟咁值錢,咁其實係唔係應該到左中學俾佢自己從興趣出發呢?眼見有讀完建築師去拍片,咁咁辛苦去入建築糸和讀為乜呢?最慘係父母為你地好想你入果科,而佢地又為還父母心願讀果d,呢d係最可悲的!

In2c68 發表於 19-12-7 13:53
我見到時不時有人會開d題目去討論幾多入三大dse幾多分,睇校報都集中係呢點!但學校高低係咪唔只係得成績呢 ...

應該咁講囉,成績較好嘅學校,係其他方面嘅表現都會相應地提高囉,不過係依家呢個時世,一定有人吾同意,好多好學校都教出一些廢青

回覆樓主:

人生方向和價值觀等等,我哋從來都係自己教,唔會期望他人代努~~~

回覆 mcl203 的帖子

但有些如小兒一上到中學,老師一句勝過我地十句,明明同一件事同一道理!

我見到時不時有人會開d題目去討論幾多入三大dse幾多分,睇校報都集中係呢點!但學校高低係咪唔只係得成績呢 ...

性格。
大女 文靜唔夠進取,太進取有小學部上中學,都唔太適合佢,算自動自覺溫書,唔想搵勁多勁多功課中學。

細女 聰明轉數快但懶,唔擔心識朋友,太自由怕心野唔知飛左去邊,唔想搵太少功課學校,現在尋找中。

唯一要求女校。

回覆 lm251099 的帖子

有d野真係好難講,我唔鍾意黃之鋒但佢讀果間匯基我就好喜歡,其實正面d睇學校都叫幫黃之鋒搵到佢人生的道路,佢自己enjoy已可!

In2c68 發表於 19-12-7 13:54
呢幾日見到band3成績英文唔合格都有家長搵緊直資英中學校,其實明白各家長都小朋友係有聰明之處,但正正呢 ...

關於:
B3成績英文唔合格去搵直資英中

其實我一直都唔明,唔理咩成績但英文都係唔合格水平,勉強入到間英中唔通英文能力就忽然會曉飛?

只怪太多人過度重視英中標籤而忽略小朋友真正既需要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kirstyau 的帖子

咁又真係煩惱左d,如果呢d情況我會選擇五六間再同佢哋去學校聽下睇下,叫佢地諗到乜就問下當場d哥哥姐姐,上年我見我個仔問d野都唔係我地大人所關心的,所以幫佢地篩左等佢哋選擇吧,至少佢少任何一間都叫滿意,佢自己用自己揀他日又無得怪父母!

In2c68 發表於 19-12-7 15:23
回覆 kirstyau 的帖子

咁又真係煩惱左d,如果呢d情況我會選擇五六間再同佢哋去學校聽下睇下,叫佢地諗到乜 ...

大女已經升中, 而家睇返好合適。

細女P5,煩惱中,今年報好多升中取消左。

回覆 hkpapa852 的帖子

我身邊太多細個讀唔到,但中學的導師改變左佢,今年有個在英國讀博士!所以我覺得去下間學校,見下d在校老師問下問題,呢d好直接,見完都唔係自己心目中杯茶又何必在一起!
當然你揀人時人揀你!所以好似上年咁d人話匯基黃之鋒讀喎,但去到每一間房見到d老師同同學,你會喜歡係到番學,再聽校長上台講完重like , 雖然最後都係入唔到,喜歡就係喜歡!連我現在細女重有幾年至到,佢上年去完都話未來要入呢間!

In2c68 發表於 19-12-7 15:02
回覆 mcl203 的帖子

但有些如小兒一上到中學,老師一句勝過我地十句,明明同一件事同一道理! ...

上到中學仲信老師講嘢?~~~

mcl203 發表於 19-12-7 17:25
上到中學仲信老師講嘢?~~~

乜上到中學就會唔信長輩?再加上現在大多學生見老師時間比較長,而現今老師和學生關係亦師亦友咁我諗唔到呢點有乜問題喎!唔通你中學生活過得好唔如意而得出呢個論點?

In2c68 發表於 19-12-7 17:48
乜上到中學就會唔信長輩?再加上現在大多學生見老師時間比較長,而現今老師和學生關係亦師亦友咁我諗唔到 ...

咁又唔係噃,佢仲係服從性非常高,不過由小學嘅衷心信服,會變成宜家嘅對老師講嘅嘢會用自己既觀察,理解和分析,去判斷對錯!

老師係教書嘅,教做人都係自己兩老教啦!~~~

我係以"適合"作為選擇中學嘅主要因素,不一定要看高一線,就算揀間低於孩子Banding一線的中學也可以,只要那中學適合我的孩子,能夠讓孩子""穩步成長""和學曉""愛人幫人""就得肋!

YmOra 發表於 19-12-7 17:56
我係以"適合"作為選擇中學嘅主要因素,不一定要看高一線,就算揀間低於孩子Banding一線的中學也可 ...

放低半線已係各家長心理位,就好似1B生要係銀禧咁,入丘佐榮係心理位,所以學校所俾的1B或1C成績無得計,一線之差,出到嚟有出入,又無公布!老師話1C就1C一去到何官已喊晒!

三大準則:適合,適合,同埋適合。

程度適合, 校風, 德育培訓, 關愛, 宗教.

王家爸爸 發表於 19-12-7 19:16
三大準則:適合,適合,同埋適合。

唔係 考到,入到,先到適合咩~~~