用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家為子女選擇學校時以乜為準則? ...
樓主: In2c68
go

其實大家為子女選擇學校時以乜為準則?   [複製鏈接]

In2c68 發表於 19-12-7 18:48
放低半線已係各家長心理位,就好似1B生要係銀禧咁,入丘佐榮係心理位,所以學校所俾的1B或1C成績無得計, ...

我唔知其他中學情況如何?!不過,銀禧和丘中嚟講,我都識人B1a入讀這兩所中學,由於學校的("土壤")十分[""適合""]她們的孩子响那裏{"""茁壯成長"""},所以成績不繼進步,亦十分愛上學。

lm251099 發表於 19-12-8 20:01
一定有說服力過家長

好彩,我哋唔係~~~

醒目開學勳章

回覆樓主:

banding相若,校風良好

In2c68 發表於 19-12-8 14:42
神校最有趣的問題係大多每間學校全級頭的坐晒係到,以前個個尖子!但神校總有人考後面,其實會接受到嗎? ...

如果校內排名同全港排名係三位數,其實都唔係好難接受

醒目開學勳章

In2c68 發表於 19-12-8 14:42
神校最有趣的問題係大多每間學校全級頭的坐晒係到,以前個個尖子!但神校總有人考後面,其實會接受到嗎? ...
有神校收成200幾人,考到3位數都可能係中游,算唔錯啦

當年阿仔屬band 1a 組別, 因小學老師喜歡箝制思想又冇咩活動,令阿仔痛苦六年。 所以升中時都冇選聯繫的band 1a學校,自行選咗間我覺得合適的重德育及運動 band 1b學校。老師校長經常苦口婆心 循循善誘同學們 尊敬師長,考順父母, 初中時玩多啲 不要死讀書。現在中2,讀得開心成績中上,應該頭20名。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

仔仔錫錫你 發表於 19-12-9 10:33
當年阿仔屬band 1a 組別, 因小學老師喜歡箝制思想又冇咩活動,令阿仔痛苦六年。 所以升中時都冇選聯繫的ba ...

難得的家長,肯放棄高排名而選擇開心!中學番學又真係要開開心心,當然番到神校又讀得嚟當然無問題啦!但如果鬥心不足,係果到就變得苦事!

第一,語境,第二,遠近,三,校風,四,無宗教

回覆樓主:

我依家都好苦惱,我仔成績係中等,但英文次次都唔合格咁濟⋯
岩岩星期六都去左2間學校簡介會,學校a係區內算band2a,新晉年輕校長,講明校風嚴格多功課,整場簡介會不停講要點推行宗教活動(呢樣我反感)一級4班,2班為全英教學,其餘2班就有1/4時間都要用英文教其他科
學校b,同區band2b,中中,左派學校,校舍大設施新淨,強調學生為本,6年中學生涯總有一次家訪。但缺點係到中五都仍然以中文去教理科(因為睇到學生功課展),擔心若果有幸讀上大學,會更難追英文

我自己偏向b學校,因為聽番黎學生都係讀得開心既,但班主任就覺得我應該試a學校,唔應該咁保守

dailings 發表於 19-12-9 22:23
岩岩星期六都去左2間學校簡介會,學校a係區內 ...

但首要問題b2A英文唔合格自行未必會見,大抽獎入到可能都辛苦!重有入到2A過六年先到大學,但又唔一定入到,其中又要睇中間幾多人走左去外國或頂唔順去其他學校!我自己會選後面果間等佢讀得開心d想番學先再諗大學的事吧!

978212 發表於 19-12-8 15:57
有啲家長明明小學都死補爛補,但覺得自己小朋友好叻,我識一個就係,心雄想spcc,我就唔出聲喇,費事得罪人 ...

我就係有呢個迷茫,我都分唔到到底無咗補習班的話仔仔有幾多"實力”。亦唔知佢到底適合做大池小魚還是小池大魚。
揾學校我有呢個憧憬~無欺凌,乖同學,老師講書講得明白,有關愛。但呢啲資料都唔知可以如何求證!?

小余 發表於 19-12-10 02:11
我就係有呢個迷茫,我都分唔到到底無咗補習班的話仔仔有幾多"實力”。亦唔知佢到底適合做大池小魚還是小池 ...

大池小魚和小池大魚的問題,其實小朋友面唔面對失敗?有d人失敗左就會沉,但有d就會越戰越強!好似我個女鬥心都強成績見得人,但係強校永遠在中間或有時中下,佢有時會問為何人地咁勁?呢d問題常會出現,不過佢重想鬥多一會。我大仔係另一例子,大池去唔到去左小池,由無信心人仕到自己話自己幾叻,有左自信心人積極左愛番學左!
至於學校老師佢地可以佢like的有愛唔like的少d,你問同一班都可以唔同感覺!所以上討論區,少d負面討論就ok吧!其實最可以了解的只有環境,近唔近屋企,校園安唔安靜,學校附近多唔多易學壞的地方……

dailings 發表於 19-12-9 22:23
岩岩星期六都去左2間學校簡介會,學校a係區內 ...

拿,即係咁,一次半次唔合格,就可以話失手,但次次唔合格,咁已經好清楚話俾你聽佢英文唔掂又無興趣。咁仲揀乜學校A,升唔升到班都成問題,仲話大學。JM你個目光又太長遠了。

小余 發表於 19-12-10 02:11
我就係有呢個迷茫,我都分唔到到底無咗補習班的話仔仔有幾多"實力”。亦唔知佢到底適合做大池小魚還是小池 ...

//揾學校我有呢個憧憬~無欺凌,乖同學,老師講書講得明白,有關愛//

JM你要求都幾高架喔

回覆 little_yolky 的帖子

老師講書講得明白,有關愛

真係唔係咁易中, 每區都會有, 但唔你選就一定會入.

little_yolky 發表於 19-12-10 06:45
拿,即係咁,一次半次唔合格,就可以話失手,但次次唔合格,咁已經好清楚話俾你聽佢英文唔掂又無興趣。咁 ...

係,我仔就係一見到英文就頭暈個種
我自己係偏向b校,但老師話我咁樣太保守,b校自行實收

但我最終都應該會揀b校,讀得開心,學好做人最重要,我唔想佢日日做功課做到無哂時間淨,無得抖

dailings 發表於 19-12-10 20:13

我都係咁覺得。

dailings 發表於 19-12-10 20:13
大部份老師比的意見多注重中學bsnding多於是否合適小朋友,多一個學生入高banding中學,自己學校招牌就更省鏡
‹ 上一主題|下一主題