用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家為子女選擇學校時以乜為準則? ...
樓主: In2c68
go

其實大家為子女選擇學校時以乜為準則?  

mcl203 發表於 19-12-7 17:53

咁又唔係噃,佢仲係服從性非常高,不過由小學嘅衷心信服,會 ...

-->老師講嘅嘢會用自己既觀察,理解和分析,去判斷對錯!

-->老師係教書嘅,教做人都係自己兩老教啦!

same here. 完全同意

回覆樓主:

我咪就係嗰啲英文唔合格但走去in英文直資中學嘅家長囉。。

英文係咪我所追求嘅呢?N!O!

不過我睇緊嘅兩間英中直資,其實都係老師叫我試嘅,我自己去感受過,覺得啱小朋友,跟住我先報嘅。。

你問我擔唔擔心,英文唔好,再加英中,係咪搵嚟搞,不如我講吓,作為b3生家長嘅心態,成績唔係我唸嘅第一個點,反正我都b3,可以再有幾差?我只想揀搵到一間能夠令到佢有動力去返學嘅學校,包括,學習環境啦,老師對學生嘅態度啦,同學之間嘅關係啦,佢地去到中學,我都冇能力可以事事管制得到,出咗門口點知佢去咗邊?唯一可以依靠嘅就係返學留得住佢地個心,學壞機會細咗,b3家長表示當贏咗㗎啦

boboT    發表於 19-12-11 14:04
pccw2017    發表於 19-12-8 10:45

chelchel0126 發表於 19-12-8 01:36
我咪就係嗰啲英文唔合格但走去in英文直資中學嘅家長囉。。

英文係咪我所追求嘅呢?N!O!

唔係想講到你的痛處,只係見今年開始報名的家長有d迷惘,但好多時唔記得左入幼稚園或小學時希望小朋友如何成長!我個仔上年成績唔會好你個仔好多,你講果間都去過,你所講band3其實已無得再差我都有諗過,我派果時老師叫揀band2結果去左間打仔學校,明白家長果種擔心!結果左叩右叩入左現在呢間,又明白到小學佢讀得辛苦又唔開心,佢現在有時講番d學校野,明白適合的學校的重要,我個仔成日講的"呢d先叫生活!"其實我地由day1番學只係想佢開開心心,幾時變到職場咁要鬥生鬥死!俾我如果開心我接受到考23分入 ive!反正重有呈三睇下有無得再加油加油,因七月有d直資會有d位放番出嚟,到時去in 呈三d分都重要!重有半年加油吧!

近屋企,校風,語境

mcl203 發表於 19-12-7 20:26
唔係 考到,入到,先到適合咩~~~
考唔到,入唔到,代表能力唔夠,所以一定唔適合啦。

表哥band 3生,去年派左去band 3頭中中,個仔自己唔想,媽媽同佢叩門勉強去了直資英中,返了中一至今三個,問題開始出現,雖然三個私人補習老師跟尾,但近半個月返屋企回家向媽媽哭訴,上堂聽唔明,唔開心,好想轉校,好辛苦!

我仔今年升中,成績不是最top,算band one,也很想找一間適合的中學讓他讀得開心,帶他去看,看活動,看校園生活,看老師為主。
但對適合也有點迷惘,入到去讀先知會否適合

朋友仔,小學頭十,自行考入1a英中,中學三年,五班,考13x,選科有點限制,有一科不是自己最想讀。媽媽不擔心入大學,因為學校入大學率好高,但係小朋友係咪好開心呢?自信心大嗎?
1a成績選1a校叫合適啦!入到去仍是要自己努力,繼續同人爭。適唔適合,讀成點,無人會知。

In2c68 發表於 19-12-7 15:13
回覆 lm251099 的帖子

有d野真係好難講,我唔鍾意黃之鋒但佢讀果間匯基我就好喜歡,其實正面d睇學校都叫幫 ...
黃之鋒根本係受佢老豆影響, 小學時已經係咁.

29XX86 發表於 19-12-7 19:27
程度適合, 校風, 德育培訓, 關愛, 宗教.
除左宗教, 其他都好認同. 自己由細到大都讀聖公會既學校由細比人纏到大, 依家聽到都驚.

bobbob    發表於 19-12-9 10:21

In2c68 發表於 19-12-8 02:52
唔係想講到你的痛處,只係見今年開始報名的家長有d迷惘,但好多時唔記得左入幼稚園或小學時希望小朋友如何 ...

你呢個舖好好呀,我又多一啲睇法,謝謝你

打仔學校真係好驚,我嗰區有間叫武館

deen 發表於 19-12-8 10:09
表哥band 3生,去年派左去band 3頭中中,個仔自己唔想,媽媽同佢叩門勉強去了直資英中,返了中一至今三個, ...

band1成績如果英文好留band1, 如果英文由到到尾谷出嚟而唔係自己喜歡咁學番嚟,咁揾間英中都會用d中文教或中中!始終全英文書好多都過唔到,成績一差無心機,band1年年總有人留有人走,讀得唔好選唔到科,叫理科人如果讀文科!所以選校係一個智力題,有人只求上番同一band已可,有人計定高中選科!不過不用太擔心,成績好自然選擇高好多!

chelchel0126 發表於 19-12-8 12:33

你呢個舖好好呀,我又多一啲睇法,謝謝你

咁我入左你講果間!我三十間都無揀㗎,我個仔又唔識,以為無野!我黑面到九秒九離開學校,都未試過咁down,但又唔想太影響個仔重要安慰下佢,因佢立刻又要面試面試同面試!

deen 發表於 19-12-8 10:09
表哥band 3生,去年派左去band 3頭中中,個仔自己唔想,媽媽同佢叩門勉強去了直資英中,返了中一至今三個, ...

神校最有趣的問題係大多每間學校全級頭的坐晒係到,以前個個尖子!但神校總有人考後面,其實會接受到嗎?名次以前單位數變可能三位數

In2c68 發表於 19-12-8 14:42
神校最有趣的問題係大多每間學校全級頭的坐晒係到,以前個個尖子!但神校總有人考後面,其實會接受到嗎? ...

係呀!
唔好話神校,一般band one學校,總有band one人入去,名次由1x,2x跌到三位數
升中適應就是要適應這種心態的轉變

醒目開學勳章

近, 近, 近

pauljr 發表於 19-12-8 15:08
近, 近, 近

同區已係極限,升中有時無得自己揀!成績好的神校未必近,近的未必自己like! 成績唔好等人揀等天命!做家長只能盡做

有啲家長明明小學都死補爛補,但覺得自己小朋友好叻,我識一個就係,心雄想spcc,我就唔出聲喇,費事得罪人,唔好話呢啲頂級,普通Band1上到去都發現天外有天,大把叻人,有啲以為仲好似小學咁靠補習,上到去科目多,高中課程深,會見真章啲。家長要了解自己小朋友嘅讀書資質+學習態度揀學校。

978212 發表於 19-12-8 15:57
有啲家長明明小學都死補爛補,但覺得自己小朋友好叻,我識一個就係,心雄想spcc,我就唔出聲喇,費事得罪人 ...

又真係!中學d答題又真係好唔同,有d小學無咁谷得但上到中學反而吹得,得分反而高d,而有d谷左上去但得背又轉唔到反而辛苦d!父母真係要多了解小朋友,每間學校都有出入!

醒目開學勳章

你又試諗下,有時課外活動係到6點,冬天時天已黑齊,仲要等車、搭車。

我有時見d學生6、7點至喺學校出黎,仲要行15分鐘至到地鐵站,都咪話唔慘,仲未計返到屋企之後食飯、沖涼、做功課...

所以我覺得近係好緊要。  

當然要神校又另計,要神校,仲考慮其他准則?諗下神校收生准則好過啦。

仲有,有時他區係近過同區,如果你好似我咁住正邊邊

pccw2017 發表於 19-12-8 10:43
除左宗教, 其他都好認同. 自己由細到大都讀聖公會既學校由細比人纏到大, 依家聽到都驚. ...

我相反,中學讀基督教學校,亦有短期返過教會,好多真理植左係心,一直堅守唔行差踏錯,尤其呢個年代,我覺得學生更需要,我而家都無返教會,但都好希望囡第日會返。

mcl203 發表於 19-12-7 17:25
上到中學仲信老師講嘢?~~~

一定有說服力過家長