用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇言語偽術,7X% 學位?
樓主: 小福媽媽
go

有冇言語偽術,7X% 學位? [複製鏈接]

Poyau 發表於 19-12-7 19:54
DSE獎學金計六/七科總分
最低24分 Best 5 20分
同入八大學士入學分數相約

你是在校家長嗎? 好清楚

侄女B1C 尾呈二未知保守當2A,原本打算自二揀佢,但細心睇完發現學校似乎唔係出面所講B1C 落車EMI

目標女校,選擇唔多怕揀錯

小福媽媽 發表於 19-12-7 21:28

侄女B1C 尾呈二未知保守當2A,原本打算自二揀佢,但細心睇完發現學校似 ...

女校要有數據支持······
九龍城 聖家 / 九真 / 培道 如何?

Poyau 發表於 19-12-7 21:56
女校要有數據支持······
九龍城 聖家 / 九真 / 培道 如何?

個人認為,這三間中學各有特色,就算單單以DSE成績作選擇亦各有各"優勝"。

Poyau 發表於 19-12-7 18:55
智勇勤奮 創此佳績

小妹才疏,未能猜透。哩兩句係咪該中學的校訓呀?!樓主咁神秘,或者樓主出帖都只係想問小數人,唔打算給其他人學習呢?!

回覆樓主

如果學校只係去到band 2水平,
band 1C/2A學生入去又會唔會可以做小池大魚? 但八大只有20%又好似好低!  

始終學校仍係EMI全科英文書英文考 係賣點!

想入女校係少左男生,中四揀理科有優勢!

小福媽媽 發表於 19-12-7 21:28

侄女B1C 尾呈二未知保守當2A,原本打算自二揀佢,但細心睇完發現學校似 ...

得入U率, 的確較難衡量學校實力, 但可以咁樣分析

2012-2015年期間, Local degree 只有 UGC degree 和 私大 degree, 當時一般私大 degree 學費比 UGC degree 高一倍, 加上名氣普遍差一截, 所以甚少人會選擇. 所以呢間期間大部份B1中學學生入讀既 Local degree, 應該都係以 UGC degree 為主, 起碼佔 Local degree 80%

2016年開始引入SSSDP既degree, 有多約1000個資助學位, 但因由非著名院校所開辦, 普遍家長不太考慮, 所以佔 Local degree 比例仍然低 (估計都係~5%)

2018年開始, 林鄭啟動學位量化寬髮, SSSDP 變為每年恒常化至少3000個, 再加上推行 NMTSS (專上課程免入息審查資助計劃), 馬上令讀私大 degree 和 SSSDP degree 人數大幅上升

所以呢間SSP第三女子中學, 到低係咩水平呢?

不過亦要諗吓, 呢間學校係區內同區外, 過往到底有幾受人追捧呢? (係大部份會會考慮放乙1/2, 定當保險線呢?)

如果係不屬於受追捧, 但又能做出預期以外既成績, 似乎係咪有能令學生有所"增值"呢?

入U率高低, 無法反映學校學生實際能力, 但到底係學校能幫你低分都入到U好, 定高分都入唔到U好呢?

要自己去諗下

Arabellahk    發表於 19-12-27 14:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小福媽媽 的帖子

我有朋友入左呢間,佢對數學很失望,S1做數學功課後俾答案自己對,計數過程有咩壞習慣糾正唔到。於是父母忍唔住放工都要教返阿女。

佢有反映,但老師只回:我地一向都係咁處理.....

hkpapa852 發表於 19-12-9 13:05

2012-2015年期間, Local degree 只有 UGC degree 和 私 ...

SSSDP學位4年間增加近3千個

SSSDP JUPAS Main Round Offers
2019 3,923 (+21.57%)
2018 3,227 (+156.71%)
2017 1,262 (+9.36%)
2016 1,154 (+23.55%)
2015 934

https://www.jupas.edu.hk/en/sssdp/offer-statistics/main-round-offer-statistics/

zanezane 發表於 19-12-9 13:12
回覆 小福媽媽 的帖子

我有朋友入左呢間,佢對數學很失望,S1做數學功課後俾答案自己對,計數過程有咩壞習 ...
其實除咗最頂級個批女校,大部份女校數學都麻麻,不少4+都可能未達全港平均。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小福媽媽 發表於 19-12-9 12:53
如果學校只係去到band 2水平,
band 1C/2A學生入去又會唔會可以做小池大魚? 但八大只有20%又好似好低!  
...

非全部EMI S.1開4班三英一中

你地一勁, 我到現在仍未參透是那一間中學????

subb 發表於 19-12-27 16:28

德雅

回覆樓主:

我對上述家長所講認同!

升中選校真的要一雙明亮精明眼鏡去計劃“每個”DSE成績。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

subb 發表於 19-12-27 16:28
SSP第三女校都未諗到?

hkpapa852 發表於 19-12-27 19:46
SSP第三女校都未諗到?
未呀 ! 我走去立下3間女校校務報告, 邊間似
不過上面已經開估了,THX ! 

hkpapa852 發表於 19-12-9 13:05

2012-2015年期間, Local degree 只有 UGC degree 和 私 ...

學位量化寬鬆嘅影響喺其他學校亦同樣會出現,近年某啲學校「業績」都有上昇,會唔會係有關係?除非學校放出DSE平均值、加JUPAS/UGC學位,本地學位亦無法清楚反映現況,係咪可以咁樣理解?謝謝

caramelpudding 發表於 19-12-31 10:44
學位量化寬鬆嘅影響喺其他學校亦同樣會出現,近年某啲學校「業績」都有上昇,會唔會係有關係?除非學校放 ...
沒有提供DSE 4+和5+成績, 其實根本無法衡量學校水平同差異.

3322率, 對B1中學嚟講, 只能反映佢補底成效 (或有冇心用方法做靚成績)

入U率? 未來3-4年, 中六畢業生只得番4萬幾, 齋係UGC degree有~17000, JUPAS degree有2萬幾, 計埋自資degree有4萬左右, 除非整體達3322率超80%, 否則可以話只要達3322唔介意入咩科讀邊間大學/大專 , 都一定有degree讀.

咁入U率仲有幾高參考價值呢?

hkpapa852 發表於 19-12-31 12:57
沒有提供DSE 4+和5+成績, 其實根本無法衡量學校水平同差異.

3322率, 對B1中學嚟講, 只能反映佢補底成效 ( ...

講出重點!
對於沒提供整體4+(主科4+),只提供3322率及本地大學入學率的B1學校,個人睇法是看低半格。

整體5+(主科5+)則是B1a的必需品,報表缺乏則值得商榷。

‹ 上一主題|下一主題