用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇言語偽術,7X% 學位?
go

有冇言語偽術,7X% 學位? [複製鏈接]

請幫忙睇下
   5    0    0    0

回覆 小福媽媽 的帖子

Local Degree = Jupas政府資助大學學位+自資大學學位 好多B1中學/名直資衹會show Jupas Offers %

呢類偽術真係見到都煩,實在太多。
有些就講升學率,其實包括副學士﹑自資﹑高級文憑﹑海外大學等。
有些講DSE全2成績
有些講DSE3322,但又唔係33222
我覺得,既然講DSE﹑升大學,倒不如睇埋高中選科,及DSE各科成績較穩陣,唔好盡信中學推銷數字。
例如鄧顯,DSE3322有97.6%,但中史取得5的成績只有37.5%。
比較發現,原來鄧顯理科成績出色,但文科成績恐怕大把中學更好。

nillnill 發表於 19-12-7 00:07
有些就講升學率,其實包括副學士﹑自資﹑高級文憑﹑海外大學等。
有些講 ...

坊間的確很多利用數字來包裝事實的糖衣陷阱,但你又能說錯,唯有自己花時間發掘更多資料,"懶人包"只是懶人用,要知道懶人中伏的機會比較高,我少看這些數據,不是錯,而是沒有用。
數據很有趣,不知是否用來支持內心既定的方向或選擇?同時又不知是否用來支持你作出決定的理據?

Cheeselover 發表於 19-12-7 08:01
坊間的確很多利用數字來包裝事實的糖衣陷阱,但你又能說錯,唯有自己花時間發掘更多資料,"懶人包"只是 ...

從另一角度看,多人"盲信"嘅話,自己才容易入到理想之中學呢!

王家爸爸    發表於 19-12-7 18:49

小福媽媽 發表於 19-12-6 23:47
請幫忙睇下

請問邊間中學,想睇埋佢份"校務報告"才可評論。thx.thx

小福媽媽 發表於 19-12-6 23:47
請幫忙睇下

呢間中學一直都係咁公佈成績。

又咁講,除第一屆DSE時佢得3x%學生升讀Local degree, 之後年年都過40%。

成績佢一定唔係Top個批,但會係咩水平呢?係咪好似坊間有D人所認為,只係B2A水平呢?(因為佢當年落咗車要開中文班)

如果妳小朋友係該校學生,試試找出3322率和4+資料,便能作更全面評估。

Arabellahk    發表於 19-12-27 14:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nillnill 發表於 19-12-7 00:07
有些講 ...
香港絕大部份中學都係理強文弱,尤至不少女校亦然,無乜特別。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-7 12:05
香港絕大部份中學都係理強文弱,尤至不少女校亦然,無乜特別。
其實我只想指出單靠學校講入大學率意義唔夠。如果有更多數字更好。剛好手上有份鄧顯而已。。唔係有心指鄧顯不好。

請見諒

回覆樓主:

Local degree = JUPAS + non-JUPAS
JUPAS = UGC八大+自資OU+SSSDP
non-JUPAS = 其他本地讀到學位課程

nillnill 發表於 19-12-7 13:47
其實我只想指出單靠學校講入大學率意義唔夠。如果有更多數字更好。剛好手上有份鄧顯而已。。唔係有心指鄧顯 ...

香港大學收生,除個別學科對文科有要求,幾十年嚟大部分科目收生要求都係重理輕文,所以根本唔會太多人有心去教/考文科。

就以中史科為例,香港各大名校都未必年年夠人開班。

所以要衡量科目表現,亦要衡量該科目重要性(受歡迎程度)。

正如不少學校既VA同Music都好勁,但係咪真係咁多人會讀?同埋其實你有知唔知佢實際有幾多人讀?

醒目開學勳章 王國長老

nillnill 發表於 19-12-7 13:47
其實我只想指出單靠學校講入大學率意義唔夠。如果有更多數字更好。剛好手上有份鄧顯而已。。唔係有心指鄧顯 ...

5+數字低,總好過炸炸帝唔講,可能衰到零,大家唔知啫

Arabellahk    發表於 19-12-27 14:05

hkpapa852 發表於 19-12-7 10:02

又咁講,除第一屆DSE時佢得3x%學生升讀Local degree, 之後年年都過40%。

hkpapa852 真係勁,一張相已知邊間中學,我地不是在學,只可以用網址搵資料,再揾真d,見佢學年23人入左8大學位,如果23人jupas百分比就好低

Arabellahk    發表於 19-12-27 14:07

小福媽媽 發表於 19-12-7 17:57
hkpapa852 真係勁,一張相已知邊間中學,我地不是在學,只可以用網址搵資料,再揾真d,見佢學年23人入左8 ...

可以講邊間嗎?

單睇兩年的級人數已經有10人以上的差距。人數少咗咁多,每少一人百分比的上落可以好大。

YmOra 發表於 19-12-7 18:05
可以講邊間嗎?

單睇兩年的級人數已經有10人以上的差距。人數少咗咁多,每少一人百分比的上落可以好大 ...

估計:
2017-2018之級人數為::120人
2018-2019之級人數為::109人

那麼,2018-2019每多一人入U,就有接近1%的上落了。

Charlotte_mom 發表於 19-12-7 17:35
5+數字低,總好過炸炸帝唔講,可能衰到零,大家唔知啫
我覺得睇入大學率,水份可以好高,都係睇實際 DSE 成績好啲,起碼無得假。

YmOra 發表於 19-12-7 09:44
請問邊間中學,想睇埋佢份"校務報告"才可評論。thx.thx

智勇勤奮 創此佳績

zanezane    發表於 19-12-7 21:26

hkpapa852 發表於 19-12-7 10:02

公平啲講,德記同中西區某男校面對既問題有啲類似,係邊緣EMI,我估主要收邊緣人同B2學生,所以又唔可以用B1學校既標準去衡量。

hkpapa852 真係勁,一張相已知邊間中學,我地不是在學,只可以用網址搵資料,再揾真d,見佢學年23人入左8 ...

今年獎學金其中一人為SSSDP
假設獎學金人數 = 聯招學士
三大 = 11 / 109 = 10.09%
八大 = 22 / 109 = 20.18%

HKU 4
CUHK 4
HKUST 3
PolyU 5
CityU 3
HKBU 2
LingnanU 1
SSSDP 1
獎學金人數: 23人

DSE獎學金計六/七科總分
最低24分 Best 5 20分
同入八大學士入學分數相約
‹ 上一主題|下一主題