用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pods 出左offer
樓主: sammylau17
go

Pods 出左offer [複製鏈接]

elizatv 發表於 19-12-10 22:01
小小個人分享,我都考緊國際學校,面試左好幾間,過程令我覺得local school學生比較小機會入國際學校,pod ...

多謝你嘅分享先

我哋由於大嗰個已經入咗國際學校,細嗰個照計會容易少少。 但完全同意你嘅講法,考國際學校英文點都要有咁上下水平,即使有sibling priority都係咁話。 所以今次幫第二個報個著重點再唔係嗰間幼稚園升小嘅成績而係語境。

victoria係另外一個好選擇但係價錢更貴, 學之園pn好似冇國際班? 至於kcis同埋明慧,兩間我哋都麻麻地。 所以pods都不失為一個 平衡點。 但我另外一邊廂諗,又覺得如果細嘅較易入國際學校。會唔會搵間中文多啲嘅幼稚園 打好中文嘅根基呢。 呢一點我哋仲未諗得通

Lalaji 發表於 19-12-10 22:24
多謝你嘅分享先

我哋由於大嗰個已經入咗國際學校,細嗰個照計會容易少少。 但完全同意你嘅講法,考國際學 ...

呢個都係我當初既諗法,想學下中文,唔抹殺讀直資既可能性,而且之前囡囡讀國際學校,考local 名校時坐唔定,所以先捉佢讀下其他學校。不過如果俾我再揀,我會直接去國際學校既幼稚園,而家我要帶囡囡周圍in, 感覺都係好忐忑。

我其實遲早都會比囡入國際學校,我自己係中一後轉,中文已有一定程度,今日係香港做嘢就夠應付。所以諗緊比囡行差唔多路線,一來平D學費,一來學好中文,禮儀。不過考慮今天轉國際並不容易,仲未諗定。PN 冇咩所謂,諗住K先至決定。

Lalaji 發表於 19-12-10 22:24
多謝你嘅分享先

我哋由於大嗰個已經入咗國際學校,細嗰個照計會容易少少。 但完全同意你嘅講法,考國際學 ...

我仲有報vic。如果vic 咁好彩收,咁同pods比較又要loop下。但如果我唔係行IB,入vic又好似waste咗,學費好貴⋯⋯

bulldog64 發表於 19-12-11 09:25
我仲有報vic。如果vic 咁好彩收,咁同pods比較又要loop下。但如果我唔係行IB,入vic又好似waste咗,學費好 ...

其實我覺得vic行嘅路線只不過係提供一個非常好嘅語境 畀小朋友。 同讀ib冇乜關係。 無論日後上國際學校或者本地學校都應該兼顧到。但係始終學費唔平, 願唔願意畀就真係豐儉由人。

個人認為呢vic上到自己小號學的機會其實真係唔算高。如果有心入國際學校嘅,其實應該喺k2嗰年就已經跳走。 留返落嚟嘅通常都係一啲對於國製定本地indifferent嘅小朋友

所以問題係會唔會有另外一間差唔多,但係學費平啲嘅畀你選擇。

Lalaji 發表於 19-12-11 09:30
其實我覺得vic行嘅路線只不過係提供一個非常好嘅語境 畀小朋友。 同讀ib冇乜關係。 無論日後上國際學校或 ...

Thx. 暫時覺得pods 比較接近vic,不過到真係考到先算啦,大把家長報vic。

其實PODS的確係跟足Victoria 嘅定位,不過始終係新校冇乜公信力。

我地無讀過vic, 不過感覺上應該pods 谷D.
‹ 上一主題|下一主題