用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pods 出左offer
go

Pods 出左offer

有冇人收到? got int’l pm.

有冇用家分享下~

Hi 我收到Local AM offer.  我其實比較緊佢同玫瑰崗pn

玫瑰崗係咪傳統教學? 感覺兩間唔同路線~

回覆樓主:

Deleted

Hi,我都收到international pm offer, 返海峰園,而家仲有衛理堂 pm offer, 唔知點揀好,兩間都好近屋企。

sammylau17 發表於 19-12-7 13:33
玫瑰崗係咪傳統教學? 感覺兩間唔同路線~

玫瑰崗比較pods應該傳統D,不過佢有西班牙語學。Pods有多D presentation training.. 我RHS 得PM offer,所以應該揀pods AM

freya1981 發表於 19-12-9 11:01
Hi,我都收到international pm offer, 返海峰園,而家仲有衛理堂 pm offer, 唔知點揀好,兩間都好近屋企。
...
完全唔同既兩間學校, 唔難揀

bulldog64 發表於 19-12-9 12:45
玫瑰崗比較pods應該傳統D,不過佢有西班牙語學。Pods有多D presentation training.. 我RHS 得PM offer,所 ...

我哋都係呢個組合嘅考慮。 曾經係玫瑰崗用家, 對呢間幼稚園非常滿意。 可惜只係收咗pm。 pods未讀過但上過佢哋啲playgroup,感覺上語境應該好過玫瑰崗。而且應該谷啲。

而且pods學費幾贵下。所以都係傾向rhs.

Lalaji 發表於 19-12-10 09:10
我哋都係呢個組合嘅考慮。 曾經係玫瑰崗用家, 對呢間幼稚園非常滿意。 可惜只係收咗pm。 pods未讀過但上 ...

謝謝你分享。
你話pods語境比RHS好,是因為有NET?還是上英文課時間多啲?
請問RHS 英文堂是NET嗎?

bulldog64 發表於 19-12-10 16:43
謝謝你分享。
你話pods語境比RHS好,是因為有NET?還是上英文課時間多啲?

先利申,pods未讀過,但玩過playgroup,亦有朋友分享,老師固然係net,。而且出現時間多。佢哋有國際班,全英普教,加上小班教學,語境自然好。

至於玫瑰崗,讀過,所以可以分享下。佢哋上課內容十分豐富,有啲太ambitious. 主要用廣東話,英文普通話每星期定期上(唔記得幾多小時,但只能話有外語堂上,而唔係用外語上堂)。加上又有西班牙文同Montessori時間。個人認為多過頭,失咗focus。但整體上係好滿意。

bulldog64 發表於 19-12-10 16:43
謝謝你分享。

rhs 英文老師係net, 我哋果年你印度人。

pods就目測似歐美人

回覆樓主:

Pods 唔係happy school, 語景好,小班,所以老師對每個小朋友既性格及進度都好清楚,對小朋友德行有要求,例如小朋友坐低要拉好條裙,老師都可能會同你講,叫你係屋企配合,怕煩既家長就未必鐘意。而且k1下學期,每日都有功課,都幾谷。曾經諗過幫小朋友轉學校,但佢好鐘意pods,每日返學放學都好開心。最近攪申請小學,佢都話希望繼續留喺pods. (emoji)

利申:現任家長

Lalaji 發表於 19-12-10 17:01
先利申,pods未讀過,但玩過playgroup,亦有朋友分享,老師固然係net,。而且出現時間多。佢哋有國際班,全 ...

謝謝你分享對RHS的comments,好有用。☺️

Lalaji 發表於 19-12-10 17:02
rhs 英文老師係net, 我哋果年你印度人。

pods就目測似歐美人

我in個個老師係法國人,但香港長大,英文都純正冇法國口音。

elizatv 發表於 19-12-10 19:26
Pods 唔係happy school, 語景好,小班,所以老師對每個小朋友既性格及進度都好清楚,對小朋友德行有要求, ...

謝謝你對Pods 的分享。我感覺學校比較modern ,都以為係走happy school 路線(我囡喜歡pods 學舍多過RHS)。但聽了一兩位家長分享,似乎係進取型路線(emoji)。我喜歡佢有emphasis on soft skills training(其實可能所以學校都有),所以應該揀pods。
我有諗過報學之園,好似好受家長歡迎。但自己去過open day,感覺有啲commercial 同太谷學術成績。不過感覺姐,未問過實際媽媽情況。宜家有pods offer,可能都唔考慮報(emoji)

elizatv 發表於 19-12-10 19:26
Pods 唔係happy school, 語景好,小班,所以老師對每個小朋友既性格及進度都好清楚,對小朋友德行有要求, ...

我幾年前都考過pods, 當時個校長好似唔係呢個, 老師都好似有啲turnover 近呢幾年啲水準keep 唔keep到呢。

佢啲學費真係有啲貴,而且仲要收十一個月, 仲要加三千蚊書簿費 ,真係令人有啲卻步。

Lalaji 發表於 19-12-10 20:52
我幾年前都考過pods, 當時個校長好似唔係呢個, 老師都好似有啲turnover 近呢幾年啲水準keep 唔keep到呢。
...

我囡囡今年k2, so far 留意唔到turn over 問題。學校到k3主要集中應付小一面試,由校長及資深net老師跟進,所以派位都唔錯。

學費唔係平,亦唔係最貴個批,讀書既野都係豐儉由人。如果諗住讀local 再外補,條數都差唔多,時間車費都係度。

elizatv 發表於 19-12-10 21:23
我囡囡今年k2, so far 留意唔到turn over 問題。學校到k3主要集中應付小一面試,由校長及資深net老師跟進 ...

唔該曬你嘅資訊。

今次我嘅目標唔係升小。因為我哋可能k1 or k2 就會幫佢轉國際學校。 之前我哋大嗰個讀玫瑰崗,佢哋100升小學,我哋認為一個好嘅backup。但係今次目標唔同,希望細嗰個可以喺轉國際校之前, 係語文方面可以發揮得好啲, 無論中文嘅 基礎 發展,又或者準備轉國際學校嘅英文方面,都希望可以加強。

所以我哋喺度諗pods會唔會係一個好選擇

Lalaji 發表於 19-12-10 21:32
唔該曬你嘅資訊。

今次我嘅目標唔係升小。因為我哋可能k1 or k2 就會幫佢轉國際學校。 之前我哋大嗰個讀 ...

小小個人分享,我都考緊國際學校,面試左好幾間,過程令我覺得local school學生比較小機會入國際學校,pods 國際班每日50%講英文、50%講國語,local school 一星期先得一堂英文。除非local school 家長在家積極陪讀,或者每星期外補最少3日英文。因為國際學校對英文要求真係高。

我唔係打手,印象中,我係第一次俾pods 既意見。

Lalaji 發表於 19-12-10 21:32
唔該曬你嘅資訊。

今次我嘅目標唔係升小。因為我哋可能k1 or k2 就會幫佢轉國際學校。 之前我哋大嗰個讀 ...

其實都有好多學校做到中英並重,例如Victoria, York, KCIS, 學之, 明慧,pods 只係其中一間。