用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 TOP 3 IB 香港國際學校
樓主: missapril1122
go

TOP 3 IB 香港國際學校  

回覆樓主:

我時常話 ib係好好教育方法,但考試制度未必適合所有孩子。例如孩子心儀入 visual arts subject, 需要預備好多 portfolio, ib certificate可能更適合, 可以花多D時間做多D自己作品

回覆 poonseelai 的帖子

絕對,不過越來越多local mindset 家長入IS, 淨係排成績, 覺得淨係讀醫,法,建先有成就, sad

ratafan 發表於 20-6-7 15:09
It depends on which set you are assigned to. My child was assigned to Lang A and it is rather deman ...

點解唔比嘅?學校應該都想拉高個平均分

poonseelai 發表於 21-2-25 16:48
我細的孩子19年VSA畢業,咁多年無聽過哩種情況,衹是留意到越低年級越多人補習
...

咁VSA幾好喎,成績又唔差

Jane1983 發表於 21-2-25 16:33
回覆 thinkthinksin 的帖子

正常國際學校係以學生利益出發,多過顧全校譽或者業績。如果學校唔建議學生考I ...

令我稔起一件事,朋友女兒讀某IS本身游水好渣,媽媽為她參加了學校swimming club 稔住強身健體,掂知老師問邊個sign up游泳比賽時,女兒神經刀走去報名,媽媽都嚇了一跳,但老師又真係比佢參加喎,仲在其他同學面前讃佢次次準時練習,結果比賽時佢以全場最慢(係慢好多)完成賽事,卻因為體育精神羸得全場鼓掌。
當時我聽完就已經好嚮往

giver    發表於 21-2-28 23:42
Jane1983    發表於 21-2-28 22:00

回覆 964000 的帖子

好真實,國際學校每人機會較均等喺本地學校只有比較精英先可以出嚟參加!久而久之玩嚟玩去都係同一班人

Saboc 發表於 21-2-28 17:51
回覆 964000 的帖子

好真實,國際學校每人機會較均等喺本地學校只有比較精英先可以出嚟參加!久而久之玩嚟 ...

朋友孩子band 1 名校,畫畫貼堂,不是畫完老師選,是先選定那幾位同學畫,可以回家畫,但不可摺畫紙,免得有摺痕,有就唔似堂上畫

回覆 Saboc 的帖子

你咁講,我想起好多年前朋友個女讀名女校初中,佢女好想入樂團,但佢小提琴得5級,被拒門外。佢見到個女咁恨,佢盡吓人事約見老師,當係支持個女的夢想。點知見到老師,老師居高臨下,講話我地後備的都八級,言語間暗示我地樂團we mean business的,無咁多閒米養咁多閒人。
朋友講比大家聽,笑到噴飯