用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中大公布學生能力國際評估計劃 (PISA 2018) 研究結果 ...
樓主: notcool
go

中大公布學生能力國際評估計劃 (PISA 2018) 研究結果   [複製鏈接]

nkd 發表於 20-1-15 14:21
你都幾好笑。收下火啦。

我好笑咩,邊度好笑? 問我好火咩,邊度好火?

你係得呢啲回應?!

咦,呢啲係咪對人的批評?唔通你終於明白對人的批評,有時有用? 果然有反思過。但你未完全掌握,重點係理性批評。

好,我反醒吓。

b3410    發表於 20-1-15 14:47

Yanamami 發表於 20-1-15 13:44
判無效,但可extend....乜logic?  雷射筆係攻擊性武器,大長刀不是?被的士佬專登撞断双腳反被告暴动、印尼 ...
我理解, 你所說的可能不是公義問題.
應該是智慧問題.

Don't get involved. 一直我提醒身邊所有人.

天要下暴雨, 你跑出去, 之後, 你怪誰?

教育是教人智慧.
細囝好討厭通識科. 好多concept. 只是給人藉口.

stillgood20 發表於 20-1-15 15:16
應該是智慧問題.
Yes sir! 事不关己,己不勞心。只要自己行得正、企得正,怕甚麼?管他爛透也与我無关。

Yanamami 發表於 20-1-15 15:40
Yes sir! 事不关己,己不勞心。只要自己行得正、企得正,怕甚麼?管他爛透也与我無关。 ...

是的.
有閒情, 可以上youtube聽一下.
"笑看風雲" 汪小敏版本.

一笑已經風雲過,

活得開心,心不記恨.

stillgood20 發表於 20-1-15 15:44
是的.
有閒情, 可以上youtube聽一下.
"笑看風雲" 汪小敏版本.
可我人犯賤,就係唔服氣……無法,太有正義感都係缺点,睇見不義之事就唔順眼,自己揾黎嬲。

shadeslayer 發表於 20-1-15 13:52
我話齋香港,以及其他發達地區,最佳的保障就係司法保障,有證據乜鬼嘢都司法覆核就啱的。如果唔係你一 ...

https://www.thestandnews.com/politics/%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E6%B3%95%E7%84%A1%E5%A4%A9%E6%98%AF%E7%A4%BE%E6%9C%83%E4%BA%82%E8%B1%A1%E7%9A%84%E6%A0%B9%E6%BA%90/
有人代筆

能不能也看一些其他的媒體?

b3410 發表於 20-1-15 17:22
能不能也看一些其他的媒體?
有乜好介紹?

Yanamami 發表於 20-1-15 16:37
https://www.thestandnews.com/politics/%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E6%B3%95%E7%84%A1%E5%A4%A9%E6%98% ...

哈哈,這位執筆的顏生,成百上千的顔生,寫千遍專欄,代表乜? 同期有成百上千個黃生,寫千遍專欄說政府判斷正確。所有也只是舒發己見。

正如我說,有証據政府無法無天,便告上法庭,司法覆核,才是正確利用社會機制。和理非遊行,也是行使公民權利,等等。

寫多一百編專欄,到太子站拜祭多幾次,有乜用?

例如,如果我有証據樓上A單位破壞大廈公眾設施,我一定拿証據告上法庭,不會狂寫專欄,到管理處哭提拜祭。

專欄文章只能當意見,不能當事實証據。左報右報也一樣。不止專欄文章,報章正式新閒也不能照單全收。

shadeslayer 發表於 20-1-15 08:16

唔,你似乎想以「那樣自由權利更重要」來解答「誰人的 ...

我思維好直接簡單,自由只有多少,唔知乜平等呀,乜重要呀,乜水決定,你不要問我咁複雜吖,你咁叻,心(emoji)有答案啦!

如果有時fact check.我會睇路透社,美联社,中國時報,人民日報,
環球時報. 南華早報, 台灣時事媒體.

立場新聞,咩都crop過.not a true picture.
不過, 話明立場, 消遣吓.

好似路透社, 遊行係港島某點做長時間攝錄,
人頭count, 準確度很高,
其實已經係低科技.

但係, 宜家每次活動,count人數.誤差之大.
真驚訝.

用咁ge心態教育下一代.

已經係數據年代了.

Cheeselover 發表於 20-1-15 18:26
我思維好直接簡單,自由只有多少,唔知乜平等呀,乜重要呀,乜水決定,你不要問我咁複雜吖,你咁叻,心(em ...

呢個就係現今的部份問題。講自由權利 公義,不能只講自己,或和自己意見一樣的群體,能得到多少,還要考慮和你意見不同的群體,甚至乎敵人,他們的自由權利同埋公義。

西諺有:

“I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it"-Voltaire·

我不要做自私自利,毫無原則,自相矛盾的偽君子。

stillgood20 發表於 20-1-15 15:16
應該是智慧問題.

我覺得學批判思考,學哲學好過。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

唔讀大公文匯可以理解,點解星島,明報都唔睇?

shadeslayer 發表於 20-1-15 19:21
我真的正在計劃小朋友暑假去讀哲學課程,唔知初中生可否理解?

shadeslayer 發表於 20-1-15 19:21

在過去半年, 朋友群組,我建議大家做'兵推',
會見到好多情勢發展.

基本上, 大部份都中.
包括戰畧,戰術,
長期政治策略….

唯一可講, 我係平民百姓.

能夠睇到,可能一半一半.

stillgood20 發表於 20-1-15 18:42
如果有時fact check.我會睇路透社,美联社,中國時報,人民日報,
環球時報. 南華早報, 台灣時事媒體.
只係覺得,各國都有派自己記者黎香港親身經历,親眼見到,如果大家囗俓-致,都应該係睇到问題係边。美國記者就話借香港打中共,禁韓日台印尼德法北欧……記者大概唔会禁齐心去夾埋?

Yanamami 發表於 20-1-15 20:00
只係覺得,各國都有派自己記者黎香港親身經历,親眼見到,如果大家囗俓-致,都应該係睇到问題係边。美國記 ...

不過你見到的日韓印尼德法北歐所有口徑一致,從哪裏見到的?三人成虎?

b3410 發表於 20-1-15 19:43
我真的正在計劃小朋友暑假去讀哲學課程,唔知初中生可否理解?

有趣。我覺得可以。

又可以試下辯論。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題