用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英華女校,中四chemistry 有多少班?
go

請問英華女校,中四chemistry 有多少班?

請問英華女校,中四chemistry 有多少班?

Thanks in advance.

2 班

回覆樓主:

請問phy chem bio 各兩班,多吾多同學同時揀 phy chem bio ?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-4-28 10:58
請問phy chem bio 各兩班,多吾多同學同時揀 phy chem bio ?

路人行過,以大路選科看(非YW)。
福祿壽三星中,以bio最多人take,文理商各路人馬都會作首選。而chem則是入醫之匙,最強果批必爭。而phy則最難讀,若無M1M2配合,根本好難玩,所以最少人修。
好多神校生都會chem/bio/econ配,分攻醫科及環球商業。或chem/phy/bio,則可攻醫科及工程。
以B1校來說三科的競爭度依次為chem/bio/phy。
一般B1校,三科理科take齊的都會係最勁果批。

Arabellahk    發表於 20-4-29 10:56
Chiuchoiluck    發表於 20-4-29 09:51
b3410    發表於 20-4-29 07:51

fatman69 發表於 20-4-28 17:36

路人行過,以大路選科看(非YW)。

觀察多間B1中學所見,Chem先係最多人讀,其次係Phy,Bio反而最少

不過計晒全港學生,反而係Bio最多人考,Chem其次,Phy反而包尾

Bio除咗2+比例較其餘兩科高,3+ 4+ 5+ ...... 全部都低過另外兩科

Arabellahk    發表於 20-4-29 10:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-28 17:50
觀察多間B1中學所見,Chem先係最多人讀,其次係Phy,Bio反而最少

不過計晒全港學生,反而係Bio最多人考, ...

每間校每科位就定左數,只是申請人數問題。

hkpapa852 發表於 20-4-28 17:50

不過計晒全港學生,反而係Bio最多人考, ...

我都覺得係Chem多啲~~~

回覆樓主:

hkpapa
我吾係好明你講
Bio 除咗2+ 比例...

新手,可以講多少少嗎?

回覆樓主:

除了3科,我覺得女校最上游學生都鐘意揀 Eng Lit,其次
Econ BAFS Geog 都有兩班,都係大熱

zitaeric 發表於 20-4-28 19:14
hkpapa
我吾係好明你講

攞Bio 2+比phy同chem多
但Bio攞3+以上比phy同chem少

p.s. 我女正正修phy chem bio, 3科佢話bio最難攞高分,phy同chem反而最有把握,明左就ok.

zitaeric 發表於 20-4-28 19:14
hkpapa
我吾係好明你講
Bio難度高,難考高分。

尼個講法合乎大衆觀感

回覆樓主:

收到啟發,多謝各位

zitaeric 發表於 20-4-28 19:18
除了3科,我覺得女校最上游學生都鐘意揀 Eng Lit,其次
...
聽聞Eng Lit 最難考高分?時間精力投入最多,又好難考的好?

gracelam 發表於 20-4-28 20:25

攞Bio 2+比phy同chem多

Bio係多嘢要記,記性好嘅有一定好處,故文理商學生皆適合讀,Bio以"中文"應考嘅學生人數係三科理科中最多人嘅一科,估計好多中中嘅"文商"學生都會選修哩科唔單只是理科生會揀嚟讀,不過近年修讀Bio人數漸漸下落才拉近Bio和Chem的距離。個人認為,半理半文頭腦嘅學生讀Bio會唔覺辛苦表現亦出色。

zitaeric 發表於 20-4-28 19:18
...

Econ和BAFS多女生選就知,EngLit都多嗎?

YmOra 發表於 20-4-29 09:08
Bio係多嘢要記,記性好嘅有一定好處,故文理商學生皆適合讀,Bio以"中文"應考嘅學生人數係三科理科 ...

想請教除了bio, 還有什麼科目適合半文半理頭腦的同學?  我仔似是半文半理那一種。

jaycee_mami 發表於 20-4-29 09:48
想請教除了bio, 還有什麼科目適合半文半理頭腦的同學?  我仔似是半文半理那一種。
...

他是否"記性"都係幾好架?因為個人認為半文半理學生記性一般都幾好。

jaycee_mami 發表於 20-4-29 09:48
...

純個人認為,BAFS(會計)、Econ、地理哩幾科幾適合半文半理學生讀。

回覆 jaycee_mami 的帖子

以我小時候讀書既經驗, 我覺得自己是半理半文的, 讀BIO + CHEM 得心應手, CHEM 要計既數亦都唔算深.
到A-Level 時沒有讀數, 所以讀PHY 也好吃力, 雖然考出來唔係差 (C), 但感覺拉牛上樹, 難更進一步.
在我而言覺得BIO + CHEM 記性好+有自學能力+理解力OK 就易掌握.  

回覆樓主:

謝謝兩位的分享,thanks a lot