用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心出左offer la~
樓主: laisan225
go

聖心出左offer la~  

回覆樓主:

請問到時23/24 P1 聖私小會有幾多個位?

受到警告

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

patrick.cheung 發表於 19-12-9 09:31

到時有三班
(正常240位會升上四班)

nman0802 發表於 19-12-5 17:10
回覆 laisan225 的帖子

一般來講,係咪覺得聖心名氣大d ?St Clare 係英小,聖心係咪都係英小?

兩間唔係100%直升
但 st clare 60升小學90
sh 240到時升私小85%(99x85%=85,但預計會先派多D offer 100左右),津小則自行加大抽獎
另外聖幼下年起全部要考試入聖私

所以今年有sh offer要考慮下

littlechen 發表於 19-12-10 13:23
兩間唔係100%直升
但 st clare 60升小學90
sh 240到時升私小85%(99x85%=85,但預計會先派多D offer 100左 ...

但st clare  kg今年得兩班好難入,如果冇家姐讀緊都應該唔容易。

mingwing5 發表於 19-12-10 13:28
但st clare  kg今年得兩班好難入,如果冇家姐讀緊都應該唔容易。

其實唔知
有家姊在讀有offer
亦識得有人只是waiting

patrick.cheung 發表於 19-12-9 09:31

聖心私立部收3定4班對升小無影響
收4班就每班3x人 收3班就每班4x人
總人數都係12x人

Poyau 發表於 19-12-14 21:39
聖心私立部收3定4班對升小無影響
收4班就每班3x人 收3班就每班4x人
總人數都係12x人

是否己fact check?如果係就好

8年前也是這樣,到其他小學人數多達好多,再講如果班4x幾人係大班,到時老師能否兼顧甘多學生?

littlechen 發表於 19-12-14 22:07

是否己fact check?如果係就好

聖心私小
2018年小一3班 每班4x人
2019年小一4班 每班3x人

Poyau 發表於 19-12-14 22:12
聖心私小
2018年小一3班 每班4x人
2019年小一4班 每班3x人

我只知道縮班由4x至3x是因為之前180個幼稚園生升4班,要縮每班人數

問題係之後冇話要回復每班4x人

有邊間幼稚園offer會令你們放棄聖心offer?

michelle_hk 發表於 19-12-19 11:27
有邊間幼稚園offer會令你們放棄聖心offer?

我放聖心am,要st clare am

我都係聖心am 同st Clare am
爭扎緊,好難取捨

love007hk 發表於 19-12-19 11:45
我都係聖心am 同st Clare am
爭扎緊,好難取捨

其實兩間學校差吾多,但st clare對我來説方便d,起碼我吾坐校車返學都容易d。
至於升小,st clare應該容易過聖心好多。雖然st clare 無得抽,但我住個net抽吾抽都無所謂。

受到警告

受到警告

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~