用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020 yr 10 仍然未有offer 揮手區
go

2020 yr 10 仍然未有offer 揮手區

好擔心, 只考4間, 兩間巳考, 沒有消息, 兩間在1月考, 如果都無埋, 2020 無望開學。。。。。。。

你自己報,定係經agent報?

回覆樓主:

4 間分別經兩間agent 處理, 如果一間offer 都無, 真係好懷疑agent 能力, 佢地都不是大agent, 係咪差啲呢?

應該都唔關大間定細間事既,都要睇小朋友成績同學校做嘢快唔快,但如果下星期仲未有消息,應該要1月才有消息啦,因為英國學校開始放聖誕假,同埋妳喺咪好遲才入表申請?

我細agent 考五間,三間俾offer

回覆樓主:

都係在deadline 前入表啦,成績係B1 英中全級頭10% 學生。
有無過來人試過2月後有第二輪offer? 我現在不是直給reject 又不是waiting list, 得個知字都好吖

應不關agent 事

今年比較特別,因為真係多咗好多家長,突然決定幫仔女申請留學。所以比往年嘅競爭係大左好多。
反而因為多咗人申請,所以啲學校會揀咗成績比較優異嗰啲先。據我所知有啲出名嘅學校,未到截止申請日期,已經收唒學生。

回覆樓主:

失望中........

manman333 發表於 19-12-5 15:54
失望中........

不用失望,我覺得4月一定有位,我細女2006 年頭,突然想9/2020 讀Y10,但好似太遲

manman333 發表於 19-12-5 15:54
失望中........

叫你agent 再揾,離開倫敦遠啲,應該仲有,不過,可能學校校舍比較細,香港人少聽過

我都係細agent, 開始申請4間,4間都話無位,之後再申4間,4間都有offer, 但不是最頂尖學校。離機場都3小時火車

manman333 發表於 19-12-5 15:09
好擔心, 只考4間, 兩間巳考, 沒有消息, 兩間在1月考, 如果都無埋, 2020 無望開學。。。。。。。
...

好明白你嘅擔心, 好多offer啱啱出, 亦有好多未到deadline, 仍在考慮中。或者可以考慮報些中游學校做定後備。

回覆樓主:

睇來除了自己外都沒有人中我既貼題

前年都係12月底學校先陸續有消息!

Jade2y 發表於 19-12-5 17:23
我都係細agent, 開始申請4間,4間都話無位,之後再申4間,4間都有offer, 但不是最頂尖學校。離機場都3小時 ...

請問那個Agent? thks

我搵左兩間agent, 前後申請3間,2間考完試,之後只有1間offer,1間Interview waiting, 但另一間連考試機會都無!

2005/03/01-4.16kg 2005/04/02 -5.44kg 2005/05/14 - 7.47kg 2005/06/07 - 7.95kg, 65.5cm 2005/07/02 - 8.62kg 2005/09/03 - 8.98kg, head - 44cm, height - 72.5cm 2005/12/10 - 10.2kg, 76cm 我叫梓軒,响2005年3日1出世! Welcome to my web page : 駱仔仔之家

回覆 manman333 的帖子

Hi.我個女都係報考2020 Sept Yr 10,暫時未有offer.
已報4間學校,2間through agent, 2間自己報。
3間已考試,1間1月中考,
2間已面試,另外一間稍後in.

Jennifer0604 發表於 19-12-5 18:52
我搵左兩間agent, 前後申請3間,2間考完試,之後只有1間offer,1間Interview waiting, 但另一間連考試機會 ...

咁你報3間都有一間offer 一間waiting 吖,中標率幾高呀,另外一間沒offer 考試也沒所謂,答覆明確大家唔使浪費時間, 其實太多offer 也沒用, 中到最想去個間就一間都夠晒,中得多又有選擇上煩惱。

manman333 發表於 19-12-5 15:09
...

不用失望,希望永遠在人間,只要努力,仍然有希望。一般來說,Y10不是主要入學的時候,所以學校很少Y10位,最多人是在Y9或Y12入學的。英國很多好的boarding school,你可以自己真接問學校,離倫敦遠些的學校,或者比較少人認識的學校(但仍然很好的學校),可以問問。好學生,一定找到好學校的。