用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020 yr 10 仍然未有offer 揮手區
樓主: manman333
go

2020 yr 10 仍然未有offer 揮手區

manman333 發表於 19-12-5 15:09
好擔心, 只考4間, 兩間巳考, 沒有消息, 兩間在1月考, 如果都無埋, 2020 無望開學。。。。。。。
...

識得三個小朋友仲未有offer, 包括自己的小朋友,等緊results或等緊考試通知。今年好多人考競爭大!
你考咗嗰兩間有面試未,是否去到等offer 階段?繼續努力!

Isaacmommy 發表於 19-12-5 23:02
識得三個小朋友仲未有offer, 包括自己的小朋友,等緊results或等緊考試通知。今年好多人考競爭大!
你考咗 ...

問了agent, 最早見的一間反而未release, 第二間我就知有人取得offer 了,也不少人有呢,但又不是給我rejected or waiting, 另外兩間連entrance test 都未考, 隔的比較遠。 還是攪店下月讀緊個間學內考試完啦,英國學校暫且放埋一邊先。

Jennifer0604 發表於 19-12-5 18:52
我搵左兩間agent, 前後申請3間,2間考完試,之後只有1間offer,1間Interview waiting, 但另一間連考試機會 ...

原本打算2021 去
現想2020 去
剛開始找學校
即係機會渺茫

找少香港人但係成績好的會易些。如離開London 3 小時火車

manman333 發表於 19-12-5 15:09
好擔心, 只考4間, 兩間巳考, 沒有消息, 兩間在1月考, 如果都無埋, 2020 無望開學。。。。。。。
...

不用太擔心,有些手上有幾個offers的家長決定了就會放棄其他,到時學校就會通知你的,加油

我仔成續麻麻,我又無idea去搵邊類學校比個仔,agent首先pick 6間我睇,即晚send 仔成績去學校,有4間接受申請,有一間一星期後可exam
Agent話要快可以好快,因為有部份學校已將exam paper比左佢地centre,學校ok,學生比左校試費就可以exam,之後就等agent follow up
我地唔係top,選普通學校就可以

4eyesDad 發表於 19-12-5 21:03
不用失望,希望永遠在人間,只要努力,仍然有希望。一般來說,Y10不是主要入學的時候,所以學校很少Y10位 ...

Sep 2020 中三
係year 9

lee2046 發表於 19-12-6 09:27
Sep 2020 中三
係year 9

yr 9 各學校都比較多位, 但同樣也會比yr 10 多人申請。

manman333 發表於 19-12-6 09:37
yr 9 各學校都比較多位, 但同樣也會比yr 10 多人申請。

謝謝你

manman333 發表於 19-12-6 09:37

樓主講緊係Y10, 如果係Y9的話,申請時間表就有分別。因為Y9的申請人太多,特別是受海外家長歡迎的學校,有些是幾個人爭一個位,通常三年前已經截止報名了!

Isaacmommy 發表於 19-12-5 23:02
你考咗 ...

終於收到第一個offer了!應該會accept。(emoji)

Isaacmommy 發表於 19-12-7 20:31
終於收到第一個offer了!應該會accept。(emoji)
Congratulations!

回覆樓主:

my daughter 考咗3間,1間reject 咗,2间末有诮息,1間未考

tsechris 發表於 19-12-8 14:15
my daughter 考咗3間,1間reject 咗,2间末有诮息,1間未考

Y幾?

回覆樓主:

yr 10

回覆樓主:

各間學校好快會派offer,大家唔好咁擔心

Rosan 發表於 19-12-8 15:39
各間學校好快會派offer,大家唔好咁擔心

我仔都是Year10, 我好明白大家嘅心情,大家都係同路 ...

請問你個小朋友係香港讀緊form 幾?

大家有没有好消息?

考了兩間,收到1個offer,另一個未知結果,會比deposit

......