用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: CM.MUN
go

匯知中學  

CM.MUN 發表於 19-12-30 15:23
只係見老師

明白了!2nd in家長才會和孩子一起見校長/副校長!我取錯了你們今天是2nd in!

Well, 孩子今天只見老師,但家長應該可以見到校長,由他解說下召生情序!對嗎?

vin105 發表於 19-12-30 15:29
明白了!2nd in家長才會和孩子一起見校長/副校長!我取錯了你們今天是2nd in!

Well, 孩子今天只見老師, ...

係呀,小朋友去面試,校長簡單講講收生安排,主要都係1月3簡介會再講

CM.MUN 發表於 19-12-30 13:11
哈哈,太快了,啱啱收到通知,明天2in

太好了!希望2nd in 也順利過關!加油!

cally_yu 發表於 19-12-27 00:19
我15:00

Hey Cally,

Any news after the 1st in?

poo_law 發表於 19-12-30 14:50
咁快? 咁可能機會都幾大喎~ 希望你既小朋友可以成功啦~ 入到匯知既話, 記住加入家教會喇, 我地既家教會活動 ...

如果最後決定亞仔入讀匯知,我也有興趣加入家教會。請問有D咩精彩活動?

CM.MUN 發表於 19-12-30 14:55
面完試之後,大約40分鐘收電話,因為我剛返到屋企,我阿女話好喜歡學校,因為佢係學校見到應該係老師同同 ...
係呀, 果班係我地義工隊黎~ 今日返去準備2月既義工加許禮既準備~ 呢個係喺將軍澳區都幾出名架~ 到時會邀請好多其他幼稚園/中/小學過黎參與~

vin105 發表於 19-12-30 18:08
Hey Cally,

Any news after the 1st in?

Hello,今日in咗啦,暫時未收到second in電話囡囡自覺表現好好,小組討論佢話有其他同學仔冇出聲,問題係:健康,金錢,外表你會選擇邊樣?  

vin105 發表於 19-12-30 18:13
如果最後決定亞仔入讀匯知,我也有興趣加入家教會。請問有D咩精彩活動?
...
每年都會有聖誕party, 新春盤菜, 親子旅行, 家長加油站, 學校文化祭家教會會負責幾檔攤位, 幫學校籌d經費~ 今年仲加左親子歷奇~ 敬師日煲湯/糖水請老師品嚐~ 中六學生last day 會準備禮物比佢地~ 全校考試前亦會唸下送咩比全校師生, 為大家打打氣~ 總之就勁多活動啦~~~ 你地入到黎既仲可以大家提議更多活動添呢~~~

poo_law 發表於 19-12-30 23:12
係呀, 果班係我地義工隊黎~ 今日返去準備2月既義工加許禮既準備~ 呢個係喺將軍澳區都幾出名架~ 到時會邀請 ...

我阿女一返到屋企就微信班主任,問老師幾時係學校可以打邊爐

loklok0104 發表於 19-12-17 11:52
以以前中四時選科經驗係無咩競爭, 大部份學生都可以選自己喜歡科目.

Hello Loklok,

問多少少中四選科:
1. 有數學延伸部份(即M1,M2)可以選擇嗎?

2. 以前中四選科冇咩競爭是指你大仔那一屆,即是多少年前,那時是五班中四?而所謂競爭是以該科中三的成績還是中三整體總分的成績?而大部分,估計有多百分比,90%同學可以自由選擇自己喜歡的中四學科?(以我所知,在資助中學的中四選科是以不同形式的成績比重去甄選的,總之就要以成績來考慮啦!)

3. 知否明年開始收多一班中一,即收小一班中四,咁對選科有咩影響?會否因為不夠學生報讀某些學科而不能開班?

謝謝!

poo_law 發表於 19-12-30 23:17
每年都會有聖誕party, 新春盤菜, 親子旅行, 家長加油站, 學校文化祭家教會會負責幾檔攤位, 幫學校籌d經費~  ...

如果小朋友入到學校,我先會同學校講如果可以安排小女加入合唱團伴奏,小朋友從幼稚園K3開始已經伴奏到依家6年班,我見學校寫無伴奏合唱團

CM.MUN 發表於 19-12-30 23:23
如果小朋友入到學校,我先會同學校講如果可以安排小女加入合唱團伴奏,小朋友從幼稚園K3開始已經伴奏到依 ...

我個肥仔玩爵士鼓,也希望在中學找到志同道合的band 友!他也有在小學及教會伴奏!

Well, 現在先轉左台去準備自行申請,今天才打印了兩份資料,希望今個週末準備好,下星期尾入表!

各位小六同學家長,加油!

vin105 發表於 19-12-30 23:21
Hello Loklok,

問多少少中四選科:
我女讀緊中四, 不過有無m1, m2我就唔知, 因為佢數學無咁叻, 我都無研究過~中四揀科確係睇中三時果位同學既果科成績黎決定既~
收小一班中四既意思係唔會收插班生, 同埋其實有d同學離開左/出國左, 咁就可以縮返班喇~ 科目唔會受影響既~

CM.MUN 發表於 19-12-30 23:23
如果小朋友入到學校,我先會同學校講如果可以安排小女加入合唱團伴奏,小朋友從幼稚園K3開始已經伴奏到依 ...
有經驗既好大機會會收返玩果樣興趣班架~ 我女玩小提琴既, 一入匯知就被篇入marching band, 有音樂background, 佢地就好易教識佢玩單黃管喇~

cally_yu 發表於 19-12-30 23:12
Hello,今日in咗啦,暫時未收到second in電話囡囡自覺表現好好,小組討論佢話有其他同學仔冇出聲,問 ...

Hey Cally,

你們今日in 下午,應該無咁快處理完D資料吧!

根據明報2018/2019升中攻略資料,匯知17/18年度中一收緊135人,競爭程度為1:2。即兩個申請者爭一個位。而之前有家長分享過,申請學生中有部份只會當係面試嘅熱身,收到offer 也不會去註冊,所以不用太緊張!因此,雖然有家長報了今年多咗人申請,但是今年多咗一班,我估競爭程度不會有太大變化。

所以我估計應該聽日會有通知㗎啦!

poo_law 發表於 19-12-30 23:36
我女讀緊中四, 不過有無m1, m2我就唔知, 因為佢數學無咁叻, 我都無研究過~中四揀科確係睇中三時果位同學既 ...

請幫忙問下亞女,她的同學有關數學延伸部份M1,M2有冇得簡!照常理這兩科即是往時預科的Applied Maths and Pure Maths應該一定有!

Thank you!

vin105 發表於 19-12-30 23:53
請幫忙問下亞女,她的同學有關數學延伸部份M1,M2有冇得簡!照常理這兩科即是往時預科的Applied Maths and  ...
阿女話a,b,c 班都有m1/m2~

poo_law 發表於 19-12-31 00:07
阿女話a,b,c 班都有m1/m2~

Good! 合理!學校強調IT/STEM, 數理應該較強!因為理科好,多數都要會修M.1, M2,較易取好成績!

Thanks for information!

CM.MUN 發表於 19-12-30 13:11
哈哈,太快了,啱啱收到通知,明天2in

今日in 幾點?

希望孩子繼續表現出色!

vin105 發表於 19-12-30 23:48
Hey Cally,

你們今日in 下午,應該無咁快處理完D資料吧!

我今日收到電話second in啦