用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
go

匯知中學   [複製鏈接]

有冇人知道匯知中學校風如何?
   20    0    0    0

CM.MUN 發表於 19-12-5 10:35
有冇人知道匯知中學校風如何?

同你分享吓對佢地有限嘅認識。我自己參觀過幾次,整體感覺幾好,傾談過嘅老師俾我感覺好有心,亦親切。學校似乎有幾多學術以外嘅野俾學生參與。近年應該冇參與派位,可以控制收生質素。老師有講過要in家長,其實係想睇睇家長有冇時間同學校一齊努力幫助學生,理念是否一致。如果學生係band 3, 又怕大抽獎唔知去咗邊,匯知都係好選擇,起碼報得直資的家長至少會care吓小朋友嘅學業和發展,band 3 津校咩人都有。

如果關於校風,要等住附近嘅家長comment吓。

回覆樓主

我都參加咗匯知開放日,到時過去睇下學校

我都想知,這間多人報嗎?校風如何

回覆樓主:

變直資無參加統一派位

回覆樓主

我留意咗匯知兩年啦,小女讀書成績係B2尾,性格內向好怕醜,我覺得匯知會適合小女,1月會參加開放日順便交入學申請表,希望可以順利入到匯知

我上星期有去匯知簡介會, 其實我都算對呢間學校熟, 因為大仔係S4轉過去, 而家S6.
學校比我感覺係老師與師生關係好好, 好似朋友咁, 呢樣好難得.

學校以人人平等學習機會, 即係不分成績好與差 一樣可以多方面嘗試及得到發揮既機會.

係呢度學生確實會開心快樂地渡過6年校園生活, 不過對DSE成績不要抱太大期望

學校轉自行收生後學生質素越黎越好, 而家收band 2生多學校老師因為有d都係喺喥畢業既, 所以特別有heart去教
學校校訓人人可教, 教導學生發掘佢地自己既潛能多

loklok0104 發表於 19-12-12 16:53
我上星期有去匯知簡介會, 其實我都算對呢間學校熟, 因為大仔係S4轉過去, 而家S6.
學校比我感覺係老師與師生 ...

DSE 成績不要太大祈望,咁知否以往畢業生咩出路多?

另外,請問中一不參加教署派位有多小年,如果現在有收B2生,今年又話四班中一,不用中四要另外收多兩班。所以理論上,將來DSE會改善嗎?

我家大少完成左首次面試,將會再見面試!但媽媽不太清楚校風方面的情況,因為亞仔小學社工不推介,話校風不好,成績又麻麻。各位現有孩子就讀的家長可以分享一下嗎?

其實已經有一位家長朋友,他仔仔讀緊中二,話讀得好開心,學校又勁好!和我們參觀學校簡介會的感覺相同,所以才報名!

請指教一下!

我尋日去咗交申請表,我故意中午時間去交,順便睇吓學生,學生好開心上更體育堂,同啱啱有一男一女學生同老師講嘢,見學生幾斯文同老師都係帶著笑容同學生講嘢

vin105 發表於 19-12-17 09:29
DSE 成績不要太大祈望,咁知否以往畢業生咩出路多?

另外,請問中一不參加教署派位有多小年,如果現在有 ...
由於學校已改為自行收生, 唔經政府派位, 固學生質素一直在提升. 我仔初中係九龍區英中男校讀, 由於佢英文能力弱, 讀得吃力, 所以係中四係老師介紹下轉去匯知. 係初中時我仔係無社交, 無朋友, 經常獨行俠. 轉匯知後整個人改變左, 變得有自信, 識左一班好朋友, 校園生活多采多姿. 佢班好朋友亦成為我地家庭既朋友, 大家大人細路打成一片.
A班係英文班, B班係中文精英班, 我仔果班亦有係匯基學生中四轉過來讀.  學校同台灣大學有聯係, 有D學生未考DSE台灣果邊已收左. 實質升學數據我都唔係太清楚.

loklok0104 發表於 19-12-17 11:32
由於學校已改為自行收生, 唔經政府派位, 固學生質素一直在提升. 我仔初中係九龍區英中男校讀, 由於佢英文能 ...

謝謝分享!

另外,請問中四選科時,有冇競爭的情況?

vin105 發表於 19-12-17 11:39
謝謝分享!

另外,請問中四選科時,有冇競爭的情況?
以以前中四時選科經驗係無咩競爭, 大部份學生都可以選自己喜歡科目.

黎緊我細仔都會選直資為首選, 因為經驗話我知, 直資學校資源較多, 提供多方面學習機會.

我大仔讀得好開心, 個人變得開朗, 成績亦大大提升, 佢既目標係大學

loklok0104 發表於 19-12-17 11:52
以以前中四時選科經驗係無咩競爭, 大部份學生都可以選自己喜歡科目.

細佬會否考慮匯知中學?收學要求有指有兄姊就讀有10%!真的會有幫助嗎?

看看可否惠及我家二少!

vin105 發表於 19-12-17 12:13
細佬會否考慮匯知中學?收學要求有指有兄姊就讀有10%!真的會有幫助嗎?

看看可否惠及我家二少!
我會首選家附近直資, 細仔英文較好, 希望搵間以英文為主中學, 但匯知亦會考慮之一.  有哥哥姐姐係到讀係會加分.

loklok0104 發表於 19-12-17 12:32
我會首選家附近直資, 細仔英文較好, 希望搵間以英文為主中學, 但匯知亦會考慮之一.  有哥哥姐姐係到讀係會 ...

咁匯知收生要求係邊方面多,小女成績唔好,其實係因為我們家長問題,因為從小發現小孩對音樂好有反應,所以所有資源都放在音樂上,小朋友是有卓越音樂成就

CM.MUN 發表於 19-12-17 22:20
咁匯知收生要求係邊方面多,小女成績唔好,其實係因為我們家長問題,因為從小發現小孩對音樂好有反應,所 ...

有特異功能,入讀機會會大D!報左先啦,反正全部有得面試!

vin105 發表於 19-12-17 22:35
有特異功能,入讀機會會大D!報左先啦,反正全部有得面試!

報咗了,我只係想小朋友讀得開心,唔好有太多壓力

CM.MUN 發表於 19-12-17 22:37
報咗了,我只係想小朋友讀得開心,唔好有太多壓力

同意,父母也不想太大壓力!

我女都喺匯知讀緊中四~ 我真係覺得無同佢揀錯中學既呢~ 因為我唔係住將軍澳區既, 幾年前都係偶然上網搵到呢間學校, 比佢句"人人可教"吸引左, 跟住知直資就緊係睇價錢啦~ 學費唔貴, 仲可以話直資黎講平添啦~ 跟住就參加簡介會, 越睇越鐘意, 不過當年匯知仲係有玩大抽獎既~ 終於捱到七月先知結果後勁開心~ 我女讀左第4年, 講真大家揀得呢間中學都唔係追成績架啦, 係希望透過發掘到佢第二樣專長而令佢成績都拉到上去~ 不過讀讀下我都覺得間學校升緊grade, 希望會有更多既學生入到大學啦~ 包括我女^^

‹ 上一主題|下一主題