用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: CM.MUN
go

匯知中學   [複製鏈接]

poo_law 發表於 19-12-21 10:49
問左喇, 星期一可交表呀~

唔該你,我星期一過去交表,thx

cally_yu 發表於 19-12-21 22:09

今早等候面試時,也見到有家長交中一申請表!

希望Cally 你們家孩子可以早啲安排到面試啦!

In2c68 發表於 19-12-21 13:30
你地唔好咁緊張啦,我記得上年匯知無咁快收夠生的,再加上好多攞佢黎做backup, 自行收左間好d或同級但免費 ...

其實如何可以知道學校收夠生未?

今年教署自行的新通知安排會有影響嗎?7/4/20唔抽飛的已註冊同學,由於無得大抽獎,基本上已經只有轉去其他直資或私校的路!

其他變數:
今年多咗一班,如果往年都無咁早收齊學生,今年會更遲?

另一方面,今年升中學生人數有增加,兢爭會否蔓延知B3中學?

vin105 發表於 19-12-21 22:28
其實如何可以知道學校收夠生未?

今年教署自行的新通知安排會有影響嗎?7/4/20唔抽飛的已註冊同學,由於 ...
學校點都會留10個位喥叩門架~ 今年可能無左中學巡禮, 匯知每場簡介會都多人到爆~ 今年亦收form 收到癲, 可能真係個個都唔理好醜就交左表先啦~

poo_law 發表於 19-12-22 00:14
學校點都會留10個位喥叩門架~ 今年可能無左中學巡禮, 匯知每場簡介會都多人到爆~ 今年亦收form 收到癲, 可 ...

小左巡禮真的有影響,我們其實從家長朋友中很知甲子何玉清不錯,但去年時小五時無參觀過,又無聽過他們的簡介會!今年由於社會狀況,只會在四月才做簡介會!多位家長朋友也致電他們要求復辦簡介會,但也無法成功!

現在對於他們學校作自行的選擇,其實有啲15/16!最多作自2!啊仔看中他們的單車隊,而且我們兩個孩子的補習姐姐也是甲子畢業生!很玩意他們的補習態度!他們亦有推介自己的母校!

將軍澳區,B1學校的學位比今年B1學生的數目好似不足,相信部分會流去B2中學,加強B2學生對B2中學的競爭! 真叫B2生家長煩惱!

vin105 發表於 19-12-22 06:54
小左巡禮真的有影響,我們其實從家長朋友中很知甲子何玉清不錯,但去年時小五時無參觀過,又無聽過他們的 ...

我見將軍澳區小學生幾有競爭力下、自行離場率好高、尤其band 1 生,不少已在首輪入到觀塘及東區名校。所以去到大抽獎tko 有位淨, 多到不少band 2 位比了觀塘區

chanti 發表於 19-12-22 07:27
我見將軍澳區小學生幾有競爭力下、自行離場率好高、尤其band 1 生,不少已在首輪入到觀塘及東區名校。所以 ...

唔怪之得學校特別鼓勵B1的同學跨區啦!咁最後要看整體跨區成功率了!變數多到根本只有收到offer, 才會有D眉目!真的對對糊,好難估!

vin105 發表於 19-12-22 07:40
唔怪之得學校特別鼓勵B1的同學跨區啦!咁最後要看整體跨區成功率了!變數多到根本只有收到offer, 才會有D ...

其實tko band 2 學校都算幾多選擇下,有些又有特色、幾好呀。及好少聼band 2 入到band 3 校、反而聼過band 2 乙一入將官。

唔怪之得學校特別鼓勵B1的同學跨區啦!咁最後要看整體跨區成功率了!變數多到根本只有收到offer, 才會有D ...

4 月收到派位名單後數一數total 學額就大約知離場率高定低了。

我親戚仔都係tko區,band 2 生,但住九龍,仍未決定離不離場,不過佢話自行多數2 間都揀返九龍,方便返學.
佢月中去左匯知first in, 未有2nd in 消息。

chanti 發表於 19-12-22 07:52

我親戚仔都係tko區,band 2 生,但住九龍,仍未決定離不離場, ...

即是在自己小學四月大抽獎時,數下校裏邊有幾多同學參與,做估算有多少同學自行成功或去左真資!

但係其中之行可能仍然留喺本區B1中學內喎!咁樣數唔到跨區嘅情況㗎!

vin105 發表於 19-12-22 07:56
即是在自己小學四月大抽獎時,數下校裏邊有幾多同學參與,做估算有多少同學自行成功或去左真資!

但係其 ...

自行全港任揀, 我覺得, 睇自己成績選, 選啱自己區內或外Banding中學就ok, 除非係band 3 ,band 3 可搏band 2c .

不過大家要留意返自行交左邊間, 就算派唔到自己心水, 去叩門都會睇你自行時有無揀佢既呢~

cally_yu 發表於 19-12-21 22:09

今日交到表嗎?

自行也要填表了!過兩個星期也要去交表啊!

vin105 發表於 19-12-23 20:49
今日交到表嗎?

自行也要填表了!過兩個星期也要去交表啊!

我今日已經交咗表,咁啱有老師安排面試,30號面試la,唔該曬你俾咁多資訊我,thx

cally_yu 發表於 19-12-23 22:27
我今日已經交咗表,咁啱有老師安排面試,30號面試la,唔該曬你俾咁多資訊我,thx
...

Very good lor! 有機會8/1/20 前 2nd in and catch up 首批通知!

1st in, 亞仔話要主動D吹下水!

加油!

vin105 發表於 19-12-23 22:45
Very good lor! 有機會8/1/20 前 2nd in and catch up 首批通知!

1st in, 亞仔話要主動D吹下水!

一齊加油,希望有緣可以一齊響匯知讀

cally_yu 發表於 19-12-24 00:28
一齊加油,希望有緣可以一齊響匯知讀

好呀!

亞仔認為自己面試成功,已經當自己入左去讀啦!他很喜歡IT, 所以被匯知吸引!在2nd in 時間雖短,但助校已經清楚指他的強弱項!我們就不斷以面試時助校針鼓勵他為升中而作嘅準備,提醒和要求鞭策他!

這段時間積極做功課和鍛鍊身體!我們感受到,這真是他自己想入的學校!雖然我哋明白唔可以淨係靠孩子嘅感覺去揀學校!但係真係靠父母嘅意願又未必一定成功!

現在先不理他,專心自行!加油!

vin105 發表於 19-12-24 06:52
好呀!

亞仔認為自己面試成功,已經當自己入左去讀啦!他很喜歡IT, 所以被匯知吸引!在2nd in 時間雖短, ...

想問下第一輪面試會小組討論大概係咩議題?

回覆樓主:

匯知一收夠生就會截止。但如果知道上年有收生到幾多月就可參考吓

‹ 上一主題|下一主題