用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: CM.MUN
go

匯知中學   [複製鏈接]

cally_yu 發表於 19-12-8 22:36
我留意咗匯知兩年啦,小女讀書成績係B2尾,性格內向好怕醜,我覺得匯知會適合小女,1月會參加開放日順便交 ...

Hello Cally,

一月有開放日咩?你是否指簡介會?

你打算一月才入表申請,請注意!我孩子上星期六首次面試時,校長回覆家長提問時指出,今年多咗一班中一,會有164個位。其中一半左右會於1月8日落實,給較早申請及完成了兩次面試而又被取錄的同學!未被取錄的同學自動列入第二批申請的備取生名單!

其餘的學位會給較遲申請因而在1月8日未能完成第二次面試的同學,如被取錄會在3月4日獲電話通知!

因此,如果可以在1月8日前得知被取錄,可以在自行選校時靈活一點!

vin105 發表於 19-12-18 07:12

依家都12月中下時間,我星期一已經交左表,都應該趕唔切1月8號之前,下星期機本都開始放假

CM.MUN 發表於 19-12-18 08:12
依家都12月中下時間,我星期一已經交左表,都應該趕唔切1月8號之前,下星期機本都開始放假
...

希望盡快通知1st in 先啦!

vin105 發表於 19-12-18 08:15

咁知唔知道學校會唔會一日之內進行第二次面試,因為有些直資如果第一輪面試表現好,會即時進行第二次面試

CM.MUN 發表於 19-12-18 08:47
咁知唔知道學校會唔會一日之內進行第二次面試,因為有些直資如果第一輪面試表現好,會即時進行第二次面試
...

應該不會吧!我仔上星期六1st in,之後通知今個星期六2nd in!

2nd in 要約校長或副校長,應該要配合下時間!但我想他們都想快啲找到合適的學生,比個offer出去!同學/家長自行選擇進取D,最後回流他們學校的機會又大D!所以今年教署提早於三月尾通知正取生,增加了整個中升遊戲的變數!音樂椅效應在不同的中學都可能增加!真叫我們做家長的煩惱!

CM.MUN 發表於 19-12-17 22:20
咁匯知收生要求係邊方面多,小女成績唔好,其實係因為我們家長問題,因為從小發現小孩對音樂好有反應,所 ...
同意[size=12.7273px]vin105 所講, 有特異功能, 收既機會好大! 係呢所學校你囡囡一定有好多發揮機會.

loklok0104 發表於 19-12-12 16:53
我上星期有去匯知簡介會, 其實我都算對呢間學校熟, 因為大仔係S4轉過去, 而家S6.
學校比我感覺係老師與師生 ...

咁我想問問你,匯知中學嘅遊學團大多數會去邊啲國家多,一般會有幾多團出發?因為有時工作太忙,我想小朋友多啲去唔同國家走走,反正小朋友再大啲都會同朋友旅行

vin105 發表於 19-12-18 08:15

真係快,星期一交表,啱啱收到電話通知30號面試

CM.MUN 發表於 19-12-19 17:23
真係快,星期一交表,啱啱收到電話通知30號面試

Good!

首次面試是小組孩子(5-7位)見2-3位老師。家長在另一間房等,校長會來介紹下收生情序及比家長問下嘢!
時間不是很長,印象20左右吧!亞仔話開初題目是每人輪流作答,之後處景題小組討論!他說他的小組同學不太出聲,他就盡情老吹!

希望你們面試順利!加油!

我們21號2nd in, 到時再報料!

vin105 發表於 19-12-19 17:33
Good!

首次面試是小組孩子(5-7位)見2-3位老師。家長在另一間房等,校長會來介紹下收生情序及比家長問下 ...

好,唔該晒,大家努力

CM.MUN 發表於 19-12-19 17:36
好,唔該晒,大家努力

另外一提,我發現他們真係好注重資訊科技嘅教育,除了有一般的學術和體育尖子外,仲有資訊科技的尖子!會有特別嘅培訓,同埋鼓勵外出參加香港及國際成的比賽!

由於我個仔好鍾意資訊科技,所以佢好鍾情呢一間學校!

vin105 發表於 19-12-18 07:12

請問一下,我1.3先去簡介會,如果囡囡鍾意既,我會即場遞交申請表,咁應該會Miss1.8既收生上次報12月簡介會已經full咗

cally_yu 發表於 19-12-20 08:52
請問一下,我1.3先去簡介會,如果囡囡鍾意既,我會即場遞交申請表,咁應該會Miss1.8既收生上次 ...

建議你交表先,有家長今個星期一(16/12)交表,約左30/12 1st in!

你如果今日交表可能3/1前1st in, 有機會可以8/1/20前2nd in! 值得試吓!

如果在下課時間交表,可以順便看看學校附近商場的學生行為!(emoji)去了解多啲!

cally_yu 發表於 19-12-20 08:52
請問一下,我1.3先去簡介會,如果囡囡鍾意既,我會即場遞交申請表,咁應該會Miss1.8既收生上次 ...

其實冇必要等1月3號交表,你已經準備去簡介會聽,如果簡介會你覺得唔好,就算面完試你都可以選擇,但係你聽完覺得合適,到時學校話已經停咗收表,你後悔都無用

CM.MUN 發表於 19-12-19 17:05
咁我想問問你,匯知中學嘅遊學團大多數會去邊啲國家多,一般會有幾多團出發?因為有時工作太忙,我想小朋 ...
上年我仔參加咗台北團,基本上台灣年年有,因為學校同台灣啲大學有聯繫,過去嗰邊參觀大學。記得上年有芬蘭團,亦有去內地,又見有派學生去韓國參加STEM比賽。今年暫時搞左日本團,家長要等出咗通告至知有乜野團搞,因為學校唔會一次過出晒全年既遊學團SCHEDULE。校長好有心,出團會親自去送機。

cherithlai 發表於 19-12-20 10:54
上年我仔參加咗台北團,基本上台灣年年有,因為學校同台灣啲大學有聯繫,過去嗰邊參觀大學。記得上年有芬蘭 ...

嘩,唔錯,如果小朋友知道開心

cherithlai 發表於 19-12-20 10:54
上年我仔參加咗台北團,基本上台灣年年有,因為學校同台灣啲大學有聯繫,過去嗰邊參觀大學。記得上年有芬蘭 ...

想問下同學反應熱烈嗎?參加要篩選?

另外,這些團一般多少人去及全面由老師帶領?最怕位少又篩選嚴格,有很看冇得去!

CM.MUN 發表於 19-12-20 10:51
其實冇必要等1月3號交表,你已經準備去簡介會聽,如果簡介會你覺得唔好,就算面完試你都可以選擇,但係你 ...

同意,多想無益行動最實際!有offer再慢慢諗!最好8/1/20有offer, 增加自行的靈活性!

vin105 發表於 19-12-20 11:35

另外,這些團一般多少人去及全面由老師帶領?最怕位少又篩選嚴格, ...
會有老師帶領, 要睇去邊先知幾多位老師, 每年仲會有三校聯校遊學團, 因為我地同天水圍伯裘同毅智係同一教育機構創辦, 我地會每年都有一團齊齊出去既機會~ 不過係要篩選既, 我女果年去芬蘭每校得10幾人架咋~ 不過一年都有幾次遊學團, 去唔到呢個咪第二個lor~

vin105 發表於 19-12-20 11:35

另外,這些團一般多少人去及全面由老師帶領?最怕位少又篩選嚴格, ...
㨂人主要係操行好優先,不是睇成績的。我仔上年參加過台灣團,淨係匯知,三十人左右,不是聯校。今年如果佢再報台灣未必有得連續兩年去,因為學校會俾機會其他同學去。我覺得呢個政策都啱,俾機會啲未去過既同學。遊學團夜晚响酒店會用啲時間,做少少分組討論同報告既功課。
‹ 上一主題|下一主題