用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校需要補數學嗎?
樓主: 細佬Bebe
go

國際學校需要補數學嗎? [複製鏈接]

b3410 發表於 19-12-6 15:41
謝謝你的分享。請問佢上堂時間做些什麼?是繼續聽老師講,會不會覺得悶?我最擔心小朋友覺得自己都好明白, ...

Y7? 好難要求學校課堂遷就到你仔,唯有keep住要求分派更深的工作紙,及睇下有無同伴小組學習,老師會較易處理。

淺但唔代表唔好。英國教學模式著重明白concept,logical thinking, analysis, chain of reasoning等等。個人來講覺得有獨立思考較重要,香港教育這方面有待改進。齋操好深嘅數,計到唔明都無用。
但數要做得快還是要操練的,呢樣國際學校就輸蝕。
而家有D因為學校主重個人學習而唔同同齡比較。即係跟住小朋友自己既pace去學,同齡小朋友會有D做緊加減數,有D已經做緊乘除數。佢地覺得係唔應該用年齡劃一比較,因為個個小朋友能力不同,會打擊自信。但香港社會競爭太大,唔太適合,始終跟自己步伐的話, 進步速度都會減慢。
所以我識好多好叻嘅國際學校學生其實都唔多唔少有外面補習。

b3410 發表於 19-12-6 15:41
謝謝你的分享。請問佢上堂時間做些什麼?是繼續聽老師講,會不會覺得悶?我最擔心小朋友覺得自己都好明白, ...

我個女話自己數學ok,所以老師一向都叫佢上堂幫其他同學.我覺得佢只係因為屋企跟LS步伐教所以快少少.啱啱HCF 同 LCM 都要自己教佢短除法先識計...

Jane1983 發表於 19-12-6 15:51
回覆 Radiomama 的帖子

謝謝。我講的就係呢間。見過有些做法係谷到好超前,有時只係一科,以求跳班入大學 ...

個D好多係highly gifted in maths, 通常係男仔,興趣highly focus, 程度相差太遠,留在中學intellectually 滿足不到,其實你可以當係SEN。
我識兩個朋友個仔都行緊呢條路,一個local school一個ESF, 父母自己攪,學校都支援不到。

964000 發表於 19-12-8 08:12
個D好多係highly gifted in maths, 通常係男仔,興趣highly focus, 程度相差太遠,留在中學覺得很無聊辛苦 ...

我明呀!其實我知阿女只係prep多咗,並不是gifted.

我自己知自己細個是應該 arithmetic gifted的Autistic SEN, 所以正常課程無可能滿足自己 .

當時在草根階層,自己小學睇中學level的教育電視+自己借library書學logic,是一生人中其中一個最開心的時光. 無人會知道自己要學乜,包括阿爸阿媽同老師

如果你當我係一個過來人,我的建議係,如果你小朋友真係gifted, 由得佢自己去;佢求救你,其實佢嗰度能力已經唔係gifted.

annie40    發表於 19-12-9 22:50

回覆 964000 的帖子

各人有各人想法,無所謂。

Radiomama 發表於 19-12-6 21:53
Y7? 好難要求學校課堂遷就到你仔,唯有keep住要求分派更深的工作紙,及睇下有無同伴小組學習,老師會較易 ...
yes, Y7. 暫時課堂上都諗唔到更好的方法,唯有鼓勵佢多D同其他同學討論,多做些reasoning, reflection

如果小朋友跟不上學校課程內容是有需要的,如果是為了拔尖就要跟其他興趣班作出取捨,要按小朋友意願比較好
當然就算補習也應該避免操練,令小朋友培養興趣為主

annie40    發表於 19-12-9 22:49

這裡的分享氣氛真好,原來大家依然是「毋忘初心」!

其實我又唔覺得我女D數學淺,那些reasoning 和reflection 對初小要寫得好都不簡單,有些concepts 我以前只識計其實自己都冇稔過。反而local 的數計到答案就可以了,我覺得更易掌握。
最近PISA出了報告,中國學生在數學及科學都名列世界第一,但和歐美國家比,卻最少尖子有志從事與科學有關的工作。

回覆樓主:

請我試一試回答外國和華人初小數學教法的不同 (因為大女正在小三,所以講到初小)

幼兒到初小的數學:重點係基本(近乎係survival skills)的算術,方向,度量衡,金錢認識 , 睇鐘

呢part的數學和科研的數學可以話用的天生技術; 共同之處不多(所以心算快不是微積分勁)

不過因為初小數為做人之基本,一定係入門必經

華人計算術,一定sure win 過西人的地方係乘數表!乘數表偉大的地方,係利用腦的visual 同 auditory 幫手勁speed up 去搵single digit x single digit答案... 尤其背7x 同 9x)

背完乘數表,個腦係用幫背歌曲歌詞 的方法+認九因歌9x9 格pattern (例如乘5一定尾數五同十嗰直行)彈答案俾你

因此鬼佬無咗’中文’ ,所以’二五得一十’呢d linguistic advantage 背誦攞零分......

坦白講,九因歌幫中文人學數慳返好多年時間 (都係咁,小朋友一定要當九因歌入面d中文)

咁去到concept 位,(即係離開婆那數位),就係西人數天下.
就係阿女開始click到的LCM,HCF (or GCF), 四邊形分類...

如果再推前d,你會發覺西人對數學屬性的執著,係小一教加法屬性 a+ (b +c)=(a +b) +c / a + b + c = a + c + b; 同小三乘數屬性(x + y)*z = xz + yz (小女今晚的功課),which is 係 LS未必教.

諗諗吓,上面嗰啲可能更加令我哋誤會外國數學不斷教淺野,但係一去到algebra, complex number, 上面呢d logistic training 可能暗地落基本功...

簡單啲,唯一LS數完勝IS,就係乘數表,因為IS唔識中文

木子兔媽媽 發表於 19-12-10 04:21
請我試一試回答外國和華人初小數學教法的不同 (因為大女正在小三,所以講到初小)

幼兒到初小的數學:重 ...

我們自小背了乘數表,所以都冇深思過乘除數是甚麼,我們小時只要列出計算方法和答案便滿分,但佢地係要知點解。小學要操數快而準其實好易,買本練習做多D便可以,這方面西人普遍是少做。
小學數同中學數其實是兩回事,小學主要是運算和鬥小心,中學是講logic, 去到大學是立論論証,亞洲人就輸蝕,以前中六pure maths全部人肥晒。
其實英文也有乘數表”seven eight fifty-six”, 但好似冇咁順口,唔知係咪全民皆要背,我女是用廣東話背,日本媽媽告訴我,原來日本也有日文乘數表,他們也自小要背。

964000 發表於 19-12-10 08:17
我們自小背了乘數表,所以都冇深思過乘除數是甚麼,我女Y2現在教乘數除數,用arrays, number lines, group ...

Couldn’t agree more!

題外話: 學校試用 Scootpad

https://www.scootpad.com

佢比 KhanAcademy 更advanced,幫我教阿女唔少英文同數學concepts
‹ 上一主題|下一主題