用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校需要補數學嗎?
go

國際學校需要補數學嗎? [複製鏈接]

因為外國既數學課程比較淺(相對LS)

驚頭幾年個底打得唔好 到發現問題時會太遲 去到考IGCSE and IBDP會唔會唔夠?

你地有無幫小朋友補數?如果有,可唔可以分享下幾歲開始 同發現啲咩而決定咁做

無既都可以分享下你覺得唔需要既原因

7    0    0    0

我喺香港小學中學操數近十年, 會考拎B.
高中去英國讀書, 第一年比好多當地同學高分, 幾份卷都90+. 第二年, 當地同學已輕鬆追上我.
當地同學小學中學冇補習操數, 小學階段甚至冇咩功課. 我都唔知我讀小學做咁多本作業工作紙數A數B堂課簿, 中學今日做1-20題單數聽日做雙數, 花咁多時間為咩.

講起小學功課, 我最唔喜歡數A數B簿, 即係格仔簿自己間線寫算式.
間線, 橫式, 直式, 答案雙間線等超浪費時間.

細佬Bebe 發表於 19-12-4 22:00

驚頭幾年個底打得唔好 到發現問題時會太遲 去到考IGCSE and IBDP會唔 ...

我嘅經驗好有限,不過都可以分享。我仔K2下學期開始學珠心算(當時只係因為要轉幼稚園,中間有一個月冇學返,要搵啲嘢俾佢做下),學咗半年,今個月開始停。初初見佢跟得上都想俾佢繼續學,不過自從year one開學後佢好抗拒珠心算,次次都唔願去,話珠心算好悶。我亦去過學校嘅Maths workshop,發覺佢哋教學形式超活動,完全冇操數,係天與地嘅分別。而且學校花好多時間教concept,外補就着重操練多,進度太快,我仔學完根本水過鴨背,叫佢計數都係用返學校教嘅方法,即係數手指。所以我覺得出去補珠心算根本嘥時間。我諗小學階段未必需要外補嘅,至於進入中學或者預備IBDP嘅時候,補下反而有用

淺唔代表個底打得唔好呱
講緊幾歲人仔,最緊要明白個concept, 有興趣,之後學點運用。我未諗到咁長遠

未入讀小學,未知/認清孩子的能力,根本不應安排補習。

一般來說,大家"覺得"國際學校數學成績無咁好,於是去上額外的課,這個其實擾亂了學習,令學生無所適從,也浪費時間。睇清楚孩子在數方面的強弱,協助解困,小學程度的話,家長應付有餘。

至於數學表現較好的中學生,可能會額外習數,如Algebra, Calculus等,我更鼓勵同儕學習,problem solving假期約埋一起做,正正是我仔與他的老友的社交活動。"補習"在孩子心中已有labeling effect,不用補習的孩子自我形象較佳,因此自信能完成目標。這個產生很大威力。

annie40    發表於 19-12-9 22:53

細佬Bebe 發表於 19-12-4 22:00

驚頭幾年個底打得唔好 到發現問題時會太遲 去到考IGCSE and IBDP會唔 ...

我看過IS的數學範圍,我覺得正常不覺得特別淺,係唔會drill鬥快鬥高分,或專登出到好刁鑽,我覺得小學D野明了concept便夠,反正中學都是用計數機。
而且小學D數咁簡單,有需要自己教也可以。

感謝各位既分享! 新手獲益良多!

Valerielicious 發表於 19-12-5 09:57
高中去英國讀書, 第一年比好多當地同學高分, 幾份卷都90+. 第二年,  ...

我之前係第二啲post 都睇過你既分享 好inspiring
你講既同學係係外國長大既中國人定外國人?

回覆 細佬Bebe 的帖子

英國長大的英國人

回覆 Valerielicious 的帖子

好同意。我自己讀傳統名校,中學算係好勤力,但我覺得花咗太多時間練d虛功,唔值得,所以我比小朋友讀國際。如果佢用同樣時間和精神,係IS環境學習,應該行得更高更遠。

annie40    發表於 19-12-9 22:54

Valerielicious 發表於 19-12-5 09:57
高中去英國讀書, 第一年比好多當地同學高分, 幾份卷都90+. 第二年,  ...

我都有類似經歷,我喺香港數學成績一直好好…到美國讀大學第一年,宿舍有個同學不時要請教我微積分功課,但後來人哋畢業後去咗另一間top嘅大學讀工程科PhD,研究佢好有興趣嘅topic。

英美課程表面上教得慢啲但教得深入,最重要係保持到學生嘅學習興趣(當然嗰個朋友讀嘅中學都係相當好嘅private school)。

Jane1983 發表於 19-12-5 18:15
回覆 Valerielicious 的帖子

好同意。我自己同傳統名校,中學算係好勤力,但我覺得花咗太多時間練d虛功, ...
請問如何好好利用IS學習的機會,學好數學呢?因為小兒LS轉IS後,覺得數學教的太簡單。雖然老師會俾佢不同的工作紙,去配合程度。已經參加了學校的math club, 和高年級同學一起解深d的數學題目。不過,僅限於此。減少操練絕對是好事,不過如何自己去繼續發展呢?
暫時有睇網上vedio, 週末去資優課,不過總覺得還是少了課堂這一部分,擔心虛度了課堂時光,或者話走寶,其實IS數學慢慢教有佢道理。
除了數學,對其他科目都非常滿意,欣賞IS的學習方法,覺得對將來更加有益。

b3410 發表於 19-12-6 11:31
請問如何好好利用IS學習的機會,學好數學呢?因為小兒LS轉IS後,覺得數學教的太簡單。雖然老師會俾佢不同的 ...
其實覺得太深/太淺都無問題呀,有興趣咪學深入少少,無咪用時間學第二樣
學習我覺得唔洗定目標,最緊要問點解同有無興趣

回覆 b3410 的帖子

你現時的安排已經好豐富,我和你的做法不一樣。
我對我女數學好,已經超越學年curriculum,佢平日好輕鬆,得閒可以自學更深的。可以騰出更多時間睇中英本書、運動和放空。我滿意咁樣的安排。

相反,佢有朋友在另一間IS,數學科可以隨能力跳grade,加上其他科,個男仔成績top開,升中後真係科科chur,就比較辛苦。

我追求平衡和快樂,數學超兩年,我唔會再chur數。我會用係數呢科省番的時間花落其他嘢度,分多潤寡。我希望小朋友中英數常體藝範範有,人亦性情好脾氣佳。

annie40    發表於 19-12-9 22:56

回覆 Jane1983 的帖子

好欣賞你的做法。
題外話,就我所知GSIS是較有系統做accelerated class的國際學校,他們會為精英學生在lunch後加班。

Jane1983 發表於 19-12-6 13:39

你現時的安排已經好豐富,我和你的做法不一樣。
謝謝你的分享。請問佢上堂時間做些什麼?是繼續聽老師講,會不會覺得悶?我最擔心小朋友覺得自己都好明白,然後唔投入,之後miss咗一部分,然後自己都唔知自己唔識。

回覆 Radiomama 的帖子

謝謝。我講的就係呢間。見過有些做法係谷到好超前,有時只係一科,以求跳班入大學。呢個係大眾眼中可能係好威,會上報紙、接受訪問。但呢個未必係最好,即使能力可以達到,因為願意破格收年幼生的大學,未必係最心儀的大學。
我寧願佢充份享受學校生活,和同齡人一齊學習,然後升讀佢最心儀的大學。人生路好長,中小學就12年,好重要亦好美好,唔好chur太勁,亦唔好縮短佢。

annie40    發表於 19-12-9 22:58

會話悶ga。咁我會問佢係咪每次測驗、考試都100分?唔係的話,即係有改進空間。一個topic如algebra,係幾年中學課程都有觸及,可以自己學深d。

b3410    發表於 19-12-6 20:10
‹ 上一主題|下一主題