用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院 vs 聖公會鄧肇堅中學
go

高主教書院 vs 聖公會鄧肇堅中學

請問呢2間學校分別啱咩類型的小朋友? 好多人鍾情TSK,但RC唔太差..............
Sky

回覆樓主:

好多人鍾情聖鄧······整體4+ 過六成
但高主教唔太差······主科4+ 40.25%

回覆 Poyau 的帖子

Thanks! 那咩學生合TSK, 咩學生合RC 呢?RC DSE result 上升/進步中, 學校小班可能有影響............
Sky

happy0928 發表於 19-12-4 14:42
請問呢2間學校分別啱咩類型的小朋友? 好多人鍾情TSK,但RC唔太差..............
...

有冇TSK 或 RC 家長可以分享一下!(emoji)
Sky

happy0928 發表於 19-12-4 16:01
回覆 Poyau 的帖子

Thanks! 那咩學生合TSK, 咩學生合RC 呢?RC DSE result 上升/進步中, 學校小班可能有影 ...

DSE TSK ↑ RC ↓

回覆 happy0928 的帖子

TSK無咩特別話適合咩學生,活潑好動又得,文靜又得!

我小朋友小學讀高主教, 中學讀鄧肇堅, 佢話2間無咩分別, 但讀高小時受過欺凌, 而且鄧肇堅成續比較好, 所以中學就揀咗鄧肇堅。我就覺得高小的家長比較中產, 鄧就比教平實, 但這與小朋友讀書無咩關係。

回覆樓主:

我有一個假設大家可comment可解釋高記, 華仁,嘉諾撒等DSE不太理想原因閘。因為聯繫學位關係,佢硬收一些band 2 學生,而呢d band 2 學生肯定會拉低將來DSE分數。如果將佢和收全band 1生學校比較是不公平的。應該將band 1 學校和呢D學校的band 1 生比較合理。

Silverhawk 發表於 19-12-4 20:14
我小朋友小學讀高主教, 中學讀鄧肇堅, 佢話2間無咩分別, 但讀高小時受過欺凌, 而且鄧肇堅成續比較好,  ...

咁你小朋友現在讀得開心嗎?

GCG 發表於 19-12-4 21:23
咁你小朋友現在讀得開心嗎?
很開心,沒有選錯學校

GCG 發表於 19-12-4 21:21
我有一個假設大家可comment可解釋高記, 華仁,嘉諾撒等DSE不太理想原因閘。因為聯繫學位關係,佢硬收一些ba ...

好多直屬名中學都會收自己小學部band2學生,直資更是全收小學部學生.
華仁DSE既公布方式較難評估水平.
另外兩間我覺得因為小學部叻既學生大量外流,从而中學收到既band2生百分比提高,而自行收生又吸引唔到叻既學生亦是原因.
可能中學收到既學生極大比例是band1C+band2.

GCG 發表於 19-12-4 21:21
我有一個假設大家可comment可解釋高記, 華仁,嘉諾撒等DSE不太理想原因閘。因為聯繫學位關係,佢硬收一些ba ...

那麼, 可以同大坑真光, St Clare’s  , St. Paul’s Catholic 比嗎?這幾間都有收直屬小學band 2 生。

Sing13 發表於 19-12-4 22:04

好多直屬名中學都會收自己小學部band2學生,直資更是全收小 ...

高主教2019年外闖係成績好嗰班

男校: 22
SPC 12 DBS 5 QC 3 LSC 1 SJC 1

女校: 6
DGS 1 YWGS 1 SSGC 1 上智 1
真光 1 SFCC 1

男女校: 9
SPCC 2 張祝珊 1 港同 1 SSC 1 
聖鄧 1 中基 1 國際學校 2

Source: EK高主教小學專頁

chanti 發表於 19-12-4 22:30
那麼, 可以同大坑真光, St Clare’s  , St. Paul’s Catholic 比嗎?這幾間都有收直屬小學band 2 生。
...

高主教比例上收最多小學部
坑真從DSE成績見拔尖補底做得好
St. Clare's書院大部份是外校生
SPSS位多係自行應收好多成績好

學額 / 直屬位 (2019: 實際收生)
高主教 136 / 74 (2019: 81)
坑真 132 / 21 (2019: 74)
St. Clare's 132 / 71 (2019: <40)
SPSS 180 / 99 (2019: [···])
華仁 144 / 79 (2019: [···])

Poyau 發表於 19-12-5 07:52

即係只可同坑真比?而坑真係有收直小band 2 生情況下而DSE成績比高及華好是因為拔尖補底做得好?另外聖類斯都有收不少band 2直屬生、也可同此校比較一下。

如果EDB肯繼續推行英中上落車評級,咪知邊D學校係因為收生水平差而影響成績,邊D學校係真正負增值
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 19-12-5 07:52
St Clare有剩既直屬位,相信收咗唔少B2學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-5 08:30
St Clare有剩既直屬位,相信收咗唔少B2學生
另外需要留意,St Clare 既 DSE 成績唔錯,所以學校既增價應該係比較高既。

chanti 發表於 19-12-5 08:11
即係只可同坑真比?而坑真係有收直小band 2 生情況下而DSE成績比高及華好是因為拔尖補底做得好?另外聖類 ...

坑真B1B頭3322有9成 拔尖補底兩全
港華成績兩極重拔尖(Best 5 4+ 約半)
高主教似聖類斯中學要想辦法改善

chanti 發表於 19-12-5 08:11
即係只可同坑真比?而坑真係有收直小band 2 生情況下而DSE成績比高及華好是因為拔尖補底做得好?另外聖類 ...

坑真2019年DSE成績供參考

整體/主科平均 5+: 29.4% / 26.35%
整體/主科平均 4+: 72.1% / 73.40%
整體/主科平均 2+: 99.4% / 99.33%

3322: 90.2%
22222: [96-99%]*

* 應非表中100%因中文2+為99%

http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php