用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿囝好抗拒數學
go

阿囝好抗拒數學

阿囝由細到大都唔喜歡數學

小學我有跟功課因為我想佢明佢做錯既原因,教返佢唔使累積

但上中學我開始放手,佢d數就一直退步

請問有乜方法可以提升到佢唔抗拒數?

其實我都想揾人幫佢補數,因唔好個底,d數好難追

回覆樓主:

我個F.1麻麻地,於是揾了兩個跟佢數,一個尊攻補底,由F.1 第一課去深入補,停計,由淺入深,一定要搞掂先下一課。第二個,係出面補習社,補現在上堂數。
雙管齊下,現在佢組數名次最高,對數興趣亦返哂。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 19-12-4 10:00
我個F.1麻麻地,於是揾了兩個跟佢數,一個尊攻補底,由F.1 第一課去深入補,停計,由淺入深,一定要搞掂 ...

請問係一對一嗎定還是補習社大概幾錢左右

回覆樓主:

私補一對一,同埋 出面就補習社

回覆樓主:

補習社間間學費差不多,私補我就揾畢業佐學姐補

Vinvin 發表於 19-12-4 09:00

我諗而家有兩個方法可能幫到令郎:
1)中策但見效快:揾人解返明佢唔明嘅地方,再叫佢操數,令佢高分啲,用成功感令佢繼續。
2)上策但見效慢:令佢想讀 science, 尤其 physics, 之後再揾網上分享讀好 physics 要數學好,等佢自己發奮上進,自己揾人解明唔明嘅地方,自發操數。

希望鼓勵到令郎: 我女小學討厭操數,即使佢小六已經講高中要讀理科,都對科數好 hea, 成績喺級中間至中下(試過名次 105/180)。直到同佢傾中三選科,原來佢好喜歡 physics,為咗呢科佢中二下學期開始發力,會主動問會揾數做。捱咗年幾,中三下學期名次 34/180,高中修 phy chem econ m2.

Vinvin 發表於 19-12-4 09:00

其實,數學不是這甚難學習。DSE要有4級程度並不難,但是如果孩子有時係為咗"抗拒而抗拒"就難攪了。只要有肯想取4的心態,在眾多數學課題範疇之內,總有喜歡的課題存在。唯獨是完全抗拒心態的人是最易放棄學習新數學。個人認為,這類人只要努力把他們的心態改變,數學就會突飛猛進。而怎樣的方法才可以改變孩子心態,就要靠jm對子女的觀察。舉個真實的例子,在一間屋邨的補習社裏,有一位小四男孩子,他的數學極差,只愛中英文及死背硬背課本內容,只有數學一科極不喜愛。每日,完成晒所有功課及溫習後總是時常撩D女同學傾計,準確DD講係全天候喜歡撩女仔。有時間剩都不會操數補下個底。補習社姐姐有見及此,靈機一觸下就叫他及幾個小女孩一同競賽鬥下誰人做對得多數學題。不用猜,小男孩一路都是慘敗收場。但是,他一直都沒有放棄繼續向小女孩們挑戰,他的心態完全給姐姐看透了。在這種""良性的追逐""下,各人的數學在不知不覺間進步了不少。小男孩在小四學期尾的暑期終於追上了其中兩位女孩子的數學,亦補底番小四全年數學課程的三分二內容。小男孩現在對數學的"""對待心態"""的確轉變了。這份心態的轉變實在為他帶來很亮麗的好成績。你和孩子都要努力呀!

YolandaTam 發表於 19-12-4 12:24

我小朋友一直數學麻麻地,也怕數學,更曾有段時間抗拒數學。但自從佢知道讀飛機工程要數學好,就立定決心追數學,幾經努力,終於改善好多,考試更曾經得過全級最高分。

回覆 LeeCC 的帖子

所以夢真係要追,個動力唔講得笑。

YolandaTam 發表於 19-12-4 12:24

喜歡PHYSICS 可能遙遠左D.

教佢喜歡電腦編程會否易D?

男仔始終鍾意硎野多, 編程, 編遊戲, 一定係要數學的!

retriever 發表於 19-12-10 09:05
喜歡PHYSICS 可能遙遠左D.

教佢喜歡電腦編程會否易D?

如果學校或屋企配合到嘅話一樣得
惟一係要小心年輕人熱情得滯,沉迷電腦編程乜都唔理,到時真係  

IloveJJ 發表於 19-12-11 11:07
佢用咩方法追數學呀?

小學生都係做補充,主要系佢有目標後肯做,以前會逃避

有一個youtube channel 叫 Mathantics, 可以叫小朋友試睇下。