用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 創知中學
go

創知中學

請問男孩子英數唔合格,自行有機會嗎?

回覆 chelchel0126 的帖子

機會應該唔高,創知就係左派但又真係有d人唔係幾介意!成績係band2又唔係太差,所以都唔少入唔到2A 的會考慮佢!其實有兩科主科唔合格都band3 硬, 現在只能偷雞2C 係自一,再搵間校風唔差的3A 自二,如果唔係去到大抽獎,九龍城band3 真係好容易去左聖匠!

回覆 In2c68 的帖子

請問呢間是屬於BAND幾, 難入嗎? 因為較新不知道口碑好不好, 謝謝!

kwongciu 發表於 19-12-4 11:15

請問呢間是屬於BAND幾, 難入嗎? 因為較新不知道口碑好不好, 謝謝! ...

呢間學校都七十幾年歷史,唔算新吧!睇成績,最多B2尾咁上下,至於難唔難入,就睇小朋友既成績同操行,校風相當嚴格,不過佢既特殊身份你都係了解過,唔mind至好報。

星期日去聽過,成績好既會推薦入清華,北京,復旦大學
有廚房,校舍係舊d,而家返新緊d

kwongciu 發表於 19-12-4 11:15

請問呢間是屬於BAND幾, 難入嗎? 因為較新不知道口碑好不好, 謝謝! ...

2019文憑試再闖高峰

http://www.wss.edu.hk/file.aspx?clid=162&atid=1193&lan=1

2019年7月10日香港中學文憑試(HKDSE)放榜,本校學生再闖高峰,持續取得佳績。整體而言,各科成績都有上升,合格率更高達九成。其中2級合格率高於全港的學科分別有中文、通識、生物、化學、中史、地理、資訊及通訊科技、視覺藝術等科,3級高於全港的有通識、生物和地理科,4級高於全港的有中史和地理科。而成績最好的前三名學生,分別是李子賢考獲六科30分的佳績,趙宇軒、劉樂輝、陳泳翰考獲26分,韓亨澤、陸兆阳、李美英考獲25分。初步估計,約三分一的畢業生最終可以透過不同的途徑升讀本地、內地及海外學士學位課程(Bachelor’s Degree)。

In2c68 發表於 19-12-4 03:36

機會應該唔高,創知就係左派但又真係有d人唔係幾介意!成績係band2又唔係太差, ...

3A我本身唸鄧鏡波,聽聞啲學生ok,但早兩日有啲新聞好似又唔係咁,其實b3都係簡間冇咁曳嘅為首要,我唸到頭好痛

之前一直數學都合格嘅,上一次測驗仲有7x分,今次呈二嚇死我,而家要再搵搵點簡好

武館二字並非浪得虛名呀

係咪只係數學唔合格, 其他中英常ok嗎,有無b成績

kwongciu 發表於 19-12-5 18:44

係咪只係數學唔合格, 其他中英常ok嗎,有無b成績

呈2 中7x 英53 數53 常90
呈1 中7x 英5x 數6x 常7x

其實成績又不是差得太多。只是英文唔合格確實難找到心儀學校。你現在想試創知嗎?。我小朋友亦有諗這家。不知會否難入。同埋這家banding是什麼呢?

chelchel0126 發表於 19-12-5 18:04
3A我本身唸鄧鏡波,聽聞啲學生ok,但早兩日有啲新聞好似又唔係咁,其實b3都係簡間冇咁曳嘅為首要,我唸到 ...

鄧鏡波有人話2A自人話2B,無去到band3咁嚴重,不如自行試下2C的彭學高,自二試余振強或蔡功譜吧!希望你自行成功,如果唔係考好呈三去抽獎吧!我上年都呈分呈到心淡,成家都好大壓力!不過搵到適合小朋友的學校,真係會雨過天x!加油加油!

chelchel0126 發表於 19-12-5 18:04
3A我本身唸鄧鏡波,聽聞啲學生ok,但早兩日有啲新聞好似又唔係咁,其實b3都係簡間冇咁曳嘅為首要,我唸到 ...

鄧鏡波2018年整體2+較創知高啲
向上有基道 向下就彭學高

2018年 整體2+ / 22222 / 33222
五旬節 [·] / 76.7% / 35.3%
基道 89.4% / 75.4% / 29.3%
鄧鏡波 87.7% / [·] / [·]
創知 85.2% / [·] / [·]
德蘭 84.7% / [·] / 20.9%
彭學高 82.4% / [·] / [·]
KTS 76.9% / [·] / [·]

kwongciu 發表於 19-12-5 22:32

其實成績又不是差得太多。只是英文唔合格確實難找到心儀學校。你現在想試創知嗎 ...

都係自行之一,唸緊第二間

我都會試interview 創知, 選創知既理由係因為近排香港動盪, 好多學校學生搞事, 而呢間學校比我感覺學生係比較唔講政治, 只講讀書.
我早前有去簡介會, 學校環境比較舊, 學校著重品格, 學生比較乖, 純樸. 學校係愛國愛港情懷, 回饋社會, 校長及老師比我既感覺係務實, 實事幹事, 無包裝.

kittymickey1688 發表於 19-12-4 15:02
星期日去聽過,成績好既會推薦入清華,北京,復旦大學
有廚房,校舍係舊d,而家返新緊d ...

北大、清華、復旦加埋得四個位,有信心做到全級頭四至好。我都有去簡介會,見其中兩個推薦生都係講嘢有口音,我諗係新移民多,佢哋如果大個至嚟香港,D中文、數理好鬼勁,勤力起上嚟可以好勤力,好難同佢哋鬥。

loklok0104 發表於 19-12-12 11:06
我都會試interview 創知, 選創知既理由係因為近排香港動盪, 好多學校學生搞事, 而呢間學校比我感覺學生係比 ...

你小朋友成績都唔錯,有無諗報基道?我阿妹係P5,佢參觀完基道,想轉身走人,一入去,校長就話:入基道就係為咗讀大學!嚇到阿妹死死下。不過見你阿仔成績唔錯,可以諗諗佢。你小朋友操行分如何?創知好睇操行分。

回覆 little_yolky 的帖子

我唔考慮基道, 因為我大仔(S.6) 有幾個小學同學讀緊基道, 我不予置評

loklok0104 發表於 19-12-12 14:14
回覆 little_yolky 的帖子

我唔考慮基道, 因為我大仔(S.6) 有幾個小學同學讀緊基道, 我不予置評

拿,咁間間學校都有佢問題既,包括B1學校,你要明白呢點至好。

little_yolky 發表於 19-12-12 14:16
拿,咁間間學校都有佢問題既,包括B1學校,你要明白呢點至好。
呢點我都明白.
我仔操行B+

我會首選係直資學校, 所以我都報左聖道, 不過唔知有無得interview, 如唔得才大抽獎

loklok0104 發表於 19-12-12 14:27
呢點我都明白.
我仔操行B+

多口問,你呈一英文B唔到,有無問迦南全B點計?