用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HKU牙醫"精英運動員推薦計劃"取錄九名運動精英 ...
go

HKU牙醫"精英運動員推薦計劃"取錄九名運動精英 [複製鏈接]

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/2106762/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%95%99%E8%82%B2-%E8%B7%86%E6%8B%B3%E7%B2%BE%E8%8B%B1%E8%AE%80%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E7%89%99%E7%A7%91%E2%80%82%E7%B7%A3%E6%96%BC%E9%9A%8A%E5%8F%8B%E5%82%B7%E9%A1%8E%E9%AA%A8?fbclid=IwAR1quugmtSpg8cPnhICLHjky8MC6WFe70WsKn1GL16wBak2Uet_QDzaXQQw
港大牙醫學院本學年取錄九名精英運動員,前乒乓球港青隊長王浩軒(右一)是其中之一,運動和成績優異的他不時與同學交流知識。

(星島日報報道)牙醫與運動員看似風馬牛不相及,但其實運動員良好的手眼肢體協調能力,對修讀牙科有很大幫助。香港大學牙醫學院本學年取錄九名來自不同體育界別的學生,有跆拳道運動員新生因隊友在比賽中傷及顎骨的經歷,令他開始留意牙齒保護與運動的關係,對牙科漸生興趣;亦有乒乓球運動員新生學業和運動表現同樣卓越,獲港大牙科取錄。

港大每年均循精英運動員推薦計畫取錄優秀運動員,二〇/二一學年的申請截止日期為本周五。港大表示,本學年共有五十人獲取錄,其中九人就讀牙醫學士課程,連續五年獲得香港隊代表資格、曾奪加拿大全國錦標賽金牌、安大略省錦標賽五屆冠軍、加拿大公開賽銀牌得主陳彥希,正是其中之一。

陳彥希指選讀牙醫緣於數年前,得悉隊友在比賽中傷及顎骨,自此開始留意牙齒保護與運動的關係。中學就讀英基學校的他,去年有機會跟一組牙醫學習,讓他大開眼界,認識到牙醫的工作性質和範圍,於是立志向牙科的專業發展,希望成為一名有跆拳背景的牙醫。

曾經是香港乒乓球青少年隊隊長的王浩軒,同樣是今年入讀牙科的精英運動員,他平日喜歡畫畫和做一些手工藝,認為牙科是一門技巧與科學知識俱備的學科,畫畫和做手工助他培養專注和細心,乒乓球員的訓練有助手眼協調,這些讓他在修讀牙科課程時感覺事半功倍。

牙醫學院助理院長(外務)兼新生遴選委員、口腔頜面外科臨牀副教授梁耀殷認為,運動員良好的手眼肢體協調能力、團隊合作精神、體育精神和自信等特質,對修讀牙科有很大幫助。「牙醫要負責很多口腔內的治療和手術,手眼協調佳和專注力強很重要,砌模型、手工藝等活動可能有助應付必須的技巧。」他續指,牙醫要懂得跟病人聯繫、明白他們的需要,擅於與人溝通交流和具備同理心也是重要條件。

HKU Sports Scholarship Scheme https://www.cse.hku.hk/compsports.asp?pageid=132&fbclid=IwAR3Om3KhXQz0rt67JnPmKP2jtcW7HC0cNotoVsciyBCyZXUQi2ArS0FfiMk

2019-20 Sports Scholarship Scheme 取錄者
Faculty/ ProgrammeName (click for photo)Sport
BSC(SURV)Mr. CHIU Pak YinAthletics
BED(ECE&SE)Mr. TSANG Kwan LokAthletics
BDSMs. NG Pui YanAthletics
BJMs. KWOK Hui Man NatalieAthletics
BENGMr. SZE Ho YinAthletics, XC
BChinMedMs. YEUNG Sin KiuBadminton
BSCMr. LAM Ka WaiBadminton
BSCMr. CHAN Wai HeiBadminton
BSSMs. CHOI Kan YiBadminton
BENG(BME)Ms. LAU Wing HeiBadminton & Javelin
MBBSMr. WANG Joshua CheBadminton, XC, Athletics
BSSMs. LAU Fong YingBb, Ath, Hb
BEcon/BEcon&FinMr. YU Yee ShingFencing
BEcon/BEcon&FinMs. FAN LinnaFencing, Ath(HJ)
BSC(SPEECH)Ms. CHAN Tsz ChingFencing-Epee
BBA/BBA(Acc&Fin)Ms. CHUI Hay YanField Hockey
BSC(SURV)Mr. NG Kai Yui CliveFootball
BAMs. WONG Hiu Tung AvisFootball
BDSMr. POON King Him TimothyFootball
BBA/BBA(Acc&Fin)Mr. LEUNG Hin TungHandball
BENGMr. CHAN Cheuk ShingKarate
BBA/BBA(Acc&Fin)Mr. CHU Yau ManOrienteering, XC, Windsurfing
BAMs. CHAN Wing Sze KellySwimming
BDSMs. NG Ling HeiSwimming
BENGMs. MELIS MarshaSwimming, XC
BEcon/BEcon&FinMr. YIM Ching Wai JustinTaekwondo
BSC(AC)Mr. SO Cheuk PuiTennis
BBA(IS)Ms. LOOK AvrilTennis
BDSMs. PANG MasamiVolleyball
BEcon/BEcon&FinMr. LAI Chun HungVolleyball
BSSMs. EDEN JessicaRugby
BDSMs. MA Ho CheeFencing
BAMs. LAU Hiu ChingHandball
BBA/BBA(Acc&Fin)Ms. ZHANG Isabelle Tian YiBadminton
BScMr. LAM Ka Lok GarySquash
BBA/BBA(Acc&Fin)Mr. TANG Hong YinFootball
BDSMr. CHAN Alex EugeneTae Kwon Do
MBBSMr. LAM Pak Yiu CalvinTennis
LLBMs. WONG Hoi Yan MargaretSwimming
BAMs. LEE NicoleBasketball
BDSMs. FUNG KikeiSwimming
BENGMr. COGGINS OscarTriathlon
BAMr. SHEK  Wing YinHandball
BDSMr. WONG  Ho HinTable Tennis
BEng(BME)Mr. CHEUNG Ioi ChitChinese Martial Art
BAMr. WAI  Wing YinSquash
BENGMs. CHEUNG Pui YuSquash
BDSMs. LUK Ngai Ming MaisieAthletics
BAMs. LI Wing SzeHandball
BBMSMr. TSANG Hing WingIce Hockey
MBBSMs. LAM Hiu WaiSwimming

FB: HKU Admissions for DSE Students : 香港大學在2019-2020 學年,透過精英運動員推薦計劃,共取錄了50 名優秀運動員,今年計劃繼續接受申請,截止日期為本週五(12月6日),歡迎各運動精英報名!
   1    0    0    0

歷年HKU取錄"精英運動員推薦計劃"人數, 去年 HKU 收咗超多精英運動員. 個人意見, 估計及推測, 今年都會再創新高收精英運動員,

今年考DSE人數原本因為出生率而已經持續向下, 另一方面今年持續嘅社會運動真係好多學生走難逃亡式去海外留學, 真係我吹水咁講, HKU 如果要維持 DSE Admission Score DSE 收生分數唔跌得太多, 收生 Non-JUPUS 及 "精英運動員推薦計劃" 人數會多.

2019 - 20: 50人
2018 - 19: 34人
2017 - 18: 23人
2016 - 17: 29人
2015 - 16: 25人
2014 - 15: 32人
2013 - 14: 31人
2012 - 13: 31人
2011 - 12: 21人
2010 - 11: 14人

重有大把副學士可收.....

Arabellahk    發表於 19-12-23 14:22
小時了了    發表於 19-12-3 15:08

ilyrd 發表於 19-12-3 14:39
重有大把副學士可收.....

俾你提一提, 仲有其他大學轉 U 收.

海外留學版, 以前都有唔少網友係英國讀完中學 / SIXTH FORM 會經 Non JUPAS  考返香港嘅大學, 今年係小貓一兩個而已, 絕大部份會留返係英國讀大學, 呢度已經少咗一部份 Non JUPAS 位申請者.

真係純我大膽估計, 今年嘅 Non JUPAS 申請, 真係千載難逢機會, 應該會歷史新高多收香港嘅副學士 / 香港其他大學轉 U 報 Year 1 / "精英運動員推薦計劃" etc (如果UGC 無減 Year 1 大學核准學生人數 15,000  人的話).

真係我吹水估, 今年 Non JUPAS 競爭應該無咁大, "精英運動員推薦計劃" 入大學相信同時亦無咁大

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3803235&extra=page%3D1
【明報專訊】適齡中六人口持續下跌。據教育局提供自資院校本學年收生數字,部分院校收生較少,如香港能仁專上學院全校新生僅取錄32人。亦有院校收生不跌反升,去年底正名的香港恒生大學,按年收生人數增近六成達2235人;宏恩基督教學院收生增加逾一倍,本學年收生88人。

2019/20學生收生33,584  微增2.5%

教育局回覆本報查詢各院校收生數字,2019/20學年有28間院校提供自資專上課程,各校收生情况不一(見表)。28間院校共取錄33,584名新生,包括入讀副學位、第一年級學士學位或銜接學位,比2018/19學年微增2.5%。香港理工大學及轄下專業進修學院和香港專上學院收最多新生,達6140人。

恒大副校稱來年「相信不會特別多收學生」

恒生大學2019/20學年收生2235人,較2018/19學年1404人,增加800多人。恒大副校長(學術及研究)許溢宏估計,增幅原因之一與學校去年正名為大學有關;亦因恒大教學理念及已有數屆畢業生在社會工作,良好表現獲認同。他稱,較熱門的如商學院和決策科學學院學科等,收生人數增加30%。至於下學年會否繼續擴大收生,許溢宏稱,考慮資源及保持教學水平等,「相信不會特別多收學生」。

除了恒大,宏恩基督教學院收生增加逾一倍,2019/20學年收生88人。校長崔康常估計,升幅與今年學校首屆學士學位畢業生出路不錯及新增課程如基督教事工高級文憑等,吸引學生有關。他又稱,學校發展方向為開辦高級文憑及相應學士課程,學生可在原校銜接升讀、保持課程質素及有助就業,希望更多學生入讀。

能仁取錄32人  跌29%

另外,取錄新生人數較少包括香港能仁專上學院,2019/20學年共取錄32人,比2018/19學年少13人(跌29%)。明愛社區書院2019/20學年副學位只收生19人,比2018/19學年的61人下跌69%。據自資專上教育資訊平台資料,該校19/20學年僅開辦一個高級文憑課程,料該課程20/21學年不再招新生;據其校網,學校亦有開辦毅進文憑、兼讀制課程等等。

未來中六學生人數仍繼續減少,據教育局轄下檢討自資專上教育專責小組去年文件,今年的中六畢業生有48,100人,推算明年降至45,500人,少2600人。至於2021及2022年,推算人數會繼續下跌。

回覆樓主:

嘩!牙科學位咁矜貴都收咗九個運動員, 仲有其他入另外的神科,如果有小朋友讀緊小學或初中,真係可以諗諗佢  

mimiho20002000 發表於 19-12-7 20:58
嘩!牙科學位咁矜貴都收咗九個運動員, 仲有其他入另外的神科,如果有小朋友讀緊小學或初中,真係可以諗諗 …

去年2 個精英運動員入到牙科! 今年有9個精英運動員入到牙科我個人意見絕對與依家香港社會運動有關,唔會咁容易精英運動員入到牙科及其他神科,呢啲機會百年一遇嘅千載難逢機會,可遇不可求(你都唔想長期有呢啲機會啦)。

2018-2019 https://www.cse.hku.hk/compsports.asp?pageid=132&fbclid=IwAR3Om3KhXQz0rt67JnPmKP2jtcW7HC0cNotoVsciyBCyZXUQi2ArS0FfiMk
Faculty/ ProgrammeName (click for photo)Sport
BA(AS)Ms.Yeung ChingAthletics
BSSMs.Yeung WingAthletics
BDSMs. Cheung Hiu Ching KristyFencing
BAMs. Lau Cheuk Yan SamanthaAthletic
BSS(GL)&LLBMr. So Ka WangOrienteering
BSCMr. Chuen Wai Chung MaxSwimming
BENGMr. Bentulan J Dylan Fourier Gauss A. P.Basketball
BSC(AC)Ms. WANG LiyongTable Tennis
Becon/Becon&FinMr. Ho Chun HimSwimming
BDSMr. Cheung Yu SanVolleyball
BENGMs. Wong Chau YuFootball
BA(AS)Mr. Yu Chung YiuBasketball
BSSMr. Luk Yin ChunAthletics
BA(AS)Ms. Chu Wing Yan CharleneTaekwondo
BBA(Law)&LLBMs. Chan Tak YanAthletics
BENGMr. Chow Chun HoTennis
BENGMr. CHEUNG Hoi Yin HaydnHandball
BAMr. Abduvaliev AdiletKarate and Football
MBBSMs. Yu Wing SzeTennis
BFin(AMPB)Mr. Mak MatthewFencing
BAMr. Chow Hei LongFootball
BBA/BBA(Acc&Fin)Ms. Teh NicoleTaekwondo
BBA/BBA(Acc&Fin)Mr. Fan Chun Shing PhilipFootball
BA(AS)Mr. Mok Jonathan Ho WengFootball
BJMs. Lee AretaFencing
BSC(ENVS)Mr. Lam Chi LokSquash
BNURSMs. Szeto Kiu WaiVolleyball
BAMr. Pun Pong ChunHandball
BENGMr. Ko KitBadminton
IBGMMr. FONG Leong SingAthletics
BSCMr. Wu ZijingFootball
BSSMs. Brown Bailee BrianaTriathlon
BBA/BBA(Acc&Fin)Mr. Kwok Yat HeiFencing
BSWMr. Wong Siu YuVolleyball

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 19-12-7 21:00
去年2 個精英運動員入到牙科! 今年有9個精英運動員入到牙科我個人意見絕對與依家香港社會運動有關,唔會咁 ...

我都唔太認同
始終係醫生,人命黎架,我認同運動員好多付出好有毅力,都唔等於要咁出offer (唔係搶左個位嘅問題,係學術底子嘅問題)
咁demanding嘅科,無咁勁學術底子,真係順利畢業又順利畢業?培養一個醫生要好多資源,在選人方面能更謹慎 (如果運動員本身學術都好叻,只係dse差一兩分,我就覺得ok)

Arabellahk    發表於 19-12-23 14:23

我真係笑左

你地以為dental係從來都難入嗎?
在我的年代
Dental一般係CCC都能入
我自認識的,DDE都有人入,一樣畢業,一樣從事這行業廿多年
你有聽過這廿多年好多人因牙醫事故受重傷嗎?
有,那些貪平去某些香港以外的地方睇牙的孤寒佬囉

另外,你咪以為這些運動員一定成績好差
我覺這個所謂運動員入學計劃
根本只係畀個理由大學送野吸引學生揀佢地大學
同街邊寬頻佬搲你轉台一樣,乜野公屋戶優惠、公務員優惠,全部都只係藉口,最重要都係令到你肯落疊
其實好多這種運動員水準都係一般,但考試成績係很好
我以前都quote過喇沙仔運動員例子
真係拿著好幾科5**同5*入醫架
我是護書簿

醒目開學勳章 王國長老

losoco 發表於 19-12-8 19:55
我真係笑左

你地以為dental係從來都難入嗎?

我都笑左
我自己AL都唔止CCC啦,當年無揀牙醫咪好蝕?咁又奇,如果門檻咁低,我校又會咁岩無人入嘅
而且我無講過所有運動員成績都唔好wor

Arabellahk    發表於 19-12-23 14:24

牙醫在我個年代真係好易入, 唔好話牙醫, 即使醫科也比BBA及IT易入, 只是時移勢易而已
至於運動員, 不是個個成績都唔好, 有好多成績好好, 就算單靠成績都入到, 只係既然有呢個身份點解唔報埋當做個保險

再者,  即使是運動員入到去大學都會一視同人, 唔達標的都唔會畢到業, 仲有, 運動員用左咁多時間訓練, 如果公開試成績只係比全時間讀書的學生稍遜, 你點肯定佢能力是低D?

After all, 講到醫呢D熱門科, 相信只係會象徵式降低一兩分收運動員

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 12:00
我都笑左
我自己AL都唔止CCC啦,當年無揀牙醫咪好蝕?咁又奇,如果門檻咁低,我校又會咁岩無人入嘅
而且我 ...

少女,你真係太年輕了

好在網上都仲有講過咁上下既野

http://tofaisland.blogspot.com/2017/07/blog-post.html?m=1

當年的醫科同牙醫真係唔係全人類拿著AAA入去讀架

我估你唔會搵到有醫生自己拎張AL或CE證書讓人看自己拎CDE

仲有,年輕人你現在見Engine係水泡科
但你又知唔知在八十年代及以前
係好多人拿著4A甚至5A入?

在我的年代
最熱係CS
我真係在U識到人拿5A入
男女都有

最差但當時係civil
一樣係因為驚97後地產市道不明朗
真係DEE都入到
不過我識人考試要重考(當時叫考supple)
都唔合格而要重讀

2jkidsfather    發表於 19-12-9 19:02
我是護書簿

大家都講咗一個重點,我經常話呢幾年某熱門科話收唔夠DSE人,因佢地唔夠咩best 6 -- 37,38 or 36分.其實34, 35, 36, 37, 38分嘅同學有好大差别咩!!以上各位講AL歷史都係事實,咁咪證明睇嗰幾分重要咩呢,唔想收咁多DSE咪出聲囉.想收多的non-jupas咪直講.多多藉囗.

ilyrd 發表於 19-12-9 15:51
大家都講咗一個重點,我經常話呢幾年某熱門科話收唔夠DSE人,因佢地唔夠咩best 6 -- 37,38 or 36分.其實34, 3 ...

有一點要注意
HKAL同DSE
有各自的難度
HKAL難在各選修科的廣度和深度,還有out of syllabus題目

DSE難在核心科目
與生活和應用脫節的中英文
再加上讀左都對科目認識不足以銜接大學級數的選修科

978212    發表於 19-12-11 14:21
我是護書簿

losoco 發表於 19-12-9 15:03
少女,你真係太年輕了

好在網上都仲有講過咁上下既野
似乎你同我係同年代!
我同學AL攞ADD已入左醫科, 而家在某公院做緊醫生, 可能已好高級了, 果時DDD入牙醫亦大有人在. 至於攞AAA的多數入computer Science, 或triple E, 或BBA (其實而家所謂global business的吃香程度便如當年的BBA)

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 12:00
我都笑左
而且我 ...

千真萬確!

牙醫超過30分入. 醫科21分入... (3科)

而家公仔箱還時有見到果位師兄!

NeoMom 發表於 19-12-9 17:55
似乎你同我係同年代!
我同學AL攞ADD已入左醫科, 而家在某公院做緊醫生, 可能已好高級了, 果時DDD入牙醫亦大 ...

所以我對而家D 家長吹捧果D 新興高分科目, 一點都不感冒, 始終覺得傳統科目低讀D.

當年既BBA, 而家又如何?

losoco 發表於 19-12-9 16:01
有一點要注意
HKAL同DSE
有各自的難度

HKAL 係應該難D....

你講既DSE 既核心科目難度, 對傳統名校果班, 語文根底較好既係無難度.

所以DSE 制度下, 非傳統學生果D 理科叻仔, 係難出頭左.

其實拎住好多A或5**都唔代表一定適合讀醫
如果怕血怕傷口怕死屍怕核突怕臭都已經好難做好哩份工
而且訪問中,教授都有講手腦協調的重要
打羽毛球同乒乓波,或彈琴的人,手部可以靈考地做到細微動作,對好多手術有幫助
我有次去參觀植髮中心
聽個姑娘講點逐條逐條頭皮界出來再貼去第二個位,我聽到都覺得自己會手震做唔到
我是護書簿

retriever 發表於 19-12-10 14:31
千真萬確!

牙醫超過30分入. 醫科21分入... (3科)

你要講清楚,當年係愈低分代表成績愈好
否則又會有少男少女誤會

我的年代分A(1),A(2),A(3),B(4),B(5),B(6),如此類推
再將三科所得的分數(即括弧內的數字)加起來
所以愈低分代表愈勁

我知之後某年開始,只分A(1) A(2) B(3) B(4) ¨¨
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題