用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 子女到英國留學的流程時序
go

子女到英國留學的流程時序  

我記得之前在這裡見過有會員分享過子女到英國留學的流程時序,我搵唔返呀,有冇人有link?

回覆樓主:

升中和升大學的流程和時間不同,你先講升咩level,我相信其他家長容易幫到你。

回覆 TTEE1819 的帖子

係喎,太心急唔記得講,Year 9.

SinCnai 發表於 19-12-3 12:47

係喎,太心急唔記得講,Year 9.

這是我自己在幾年前處理升學的時間表:

Aug-Sept 聽講座和報名, 在升學中心考試

Sept 去東亞開UK戶口

Sept- Oct 做面試和考某些學校的入學試

Nov-Dec 等Admission Result

Dec 確定了去那一所學校後, send 留位費和文件去UK school

Jan-Feb 訂Aug 單程機票和聖誕倒頭機票, 買定冬季用的衣物

Mar-Apr 確定選用那一間監護人公司

Mar-Apr 找家庭醫生做檢查並打想打的針

May訂Easter倒頭機票

Jun 訂衣服人名貼

Jul-Aug購日用品和衣物, 買海外留學保險

Sept 起程往UK

Student visa & 照肺方面, 大概在5月開始, 學校send CAS(是文件, Confirmation of Acceptance for Studies) 比你, 你便可以找一間化驗所照肺, 出左報告, 就以去申請Visa。

希望幫到你和大家。我明白現在香港的情況如何,父母好擔心和緊張子女升學和未來,但唔好急也唔好亂,要做事前功夫,選擇適合自己孩子的學校。祝大家順利。

hueyman    發表於 19-12-10 16:22
2jkidsfather    發表於 19-12-9 18:52

回覆樓主:

提多一句,幾年前跟現在不同,現在升學中心生意好到不得了,唔憂做,所以在step 1搵資料和搵學校,要再早一點約agent, 佢地分分鐘無時間接你單生意呀!

想問,我見學校已post 左2020至2021嘅時間表,係咪只要跟住term break時間訂機票就一定無問題呢?有需要買bundle嗎?我會陪佢過去開學,行李唔擔心會唔夠,只係驚一早散買好晒機票,到時要改日子就麻煩!

fafapoodle 發表於 19-12-3 13:42

想問,我見學校已post 左2020至2021嘅時間表,係咪只要跟住term break時間訂機票就 ...

我孩子學校的school calendar, 好少會更改,所以我放心買。但間間學校唔同。另一方面,如你孩子準備出國,你想穩陣一點,第一年買bundle tickets, 睇定第一年學校的安排先啦。

我唔買bundle, 太貴。我買直航,一年到晚最貴個張都係聖誕機票,下星期飛回港的一套,9千幾,其他日子,5千6千7千都買到直航。

請問是什麼直航?小朋友買CX聖誕要一萬五千元(包tax)

LLLT 發表於 19-12-3 14:12
請問是什麼直航?小朋友買CX聖誕要一萬五千元(包tax)

維珍呀,但我好勤力睇機票的,維珍出到11個月的機票(CX 和BA出到12個月的機票),一出價錢,我睇岩,覺得價錢唔過份,就馬上買。

剛睇左email記錄,是2019月2月頭買,16歲以上是$103xx,,16歲以下是$95xx。有化骨龍,好窮!我要慳,所以留意機票價錢。

醒目開學勳章

fafapoodle 發表於 19-12-3 13:42

想問,我見學校已post 左2020至2021嘅時間表,係咪只要跟住term break時間訂機票就 ...

你要留意學校是否有校車機場接送, 如是就要夾返航班時間

真是好平,下次我都要早點book。謝謝你。
對啊!一年回港幾次。用心留意機票價格,每年可節省過萬。

TTEE1819 發表於 19-12-3 13:00
這是我自己在幾年前處理升學的時間表:

Aug-Sept 聽講座和報名, 在升學中心考試

謝謝分享!資料詳盡又實用!
另外,請問衣服用的姓名貼可在哪裏購買?學校會否有指定款式?

tsung 發表於 19-12-3 20:06
另外,請問衣服用的姓名貼可在哪裏購買?學校會否有指定款式?:fortuna ...

部份學校會有號碼比學生for  laundry 用 ,做名貼時 要加埋號碼的。
當然也可買 專用筆寫在衫上面的 ,唔甩色 , 大文具店有售,但深色衫用筆沒作用 ,撞色 。

katrinafu 發表於 19-12-3 20:17
部份學校會有號碼比學生for  laundry 用 ,做名貼時 要加埋號碼的。
當然也可買 專用筆寫在衫上面的 ,唔 ...

謝謝你的解答
名貼都喺問清楚學校有沒有指定款式才購買較安全!
請問可在哪裏購買名貼?謝謝你!

tsung 發表於 19-12-3 20:06
另外,請問衣服用的姓名貼可在哪裏購買?學校會否有指定款式?:fortuna ...

淘寶一定有,但想當年,我記憶中有家長介紹幾間香港的鋪頭,我幫襯荔枝角的一間,唔貴的,名字呢,我突然忘記。是燙貼,我在燙貼的4只角再補一針。我用這方法,用左2年,第3年轉用permanent ink marker, 更方便更快捷。我孩子學校,無指定款式。

TTEE1819 發表於 19-12-3 20:37
淘寶一定有,但想當年,我記憶中有家長介紹幾間香港的鋪頭,我幫襯荔枝角的一間,唔貴的,名字呢,我突然 ...

TTEE,謝謝你詳盡的解答及指點!

tsung 發表於 19-12-3 20:41
TTEE,謝謝你詳盡的解答及指點!

米客氣,我自己能夠順利把孩子送到英國升學,全靠這裡好多家長的經驗分享,他們真的無私。我日日上來睇,時時把有用資料記低。我在這裡學左好多野,孩子今年報UCAS,準備升大學了!我祝大家攪升學的事順利。

admiral1008    發表於 19-12-13 23:55

TTEE1819 發表於 19-12-3 20:48
米客氣,我自己能夠順利把孩子送到英國升學,全靠這裡好多家長的經驗分享,他們真的無私。我日日上來睇, ...

真的謝謝大家!小朋友初次往外地升學,人生路不熟,幸好EK有很多同路人、媽媽們的無私分享及指點,真的學懂了很多

請問有無包車介紹?因為囝囝學校、只包3個 term .
Half term 要自己book 車住返
Thank you

好多謝你的資料呀,有大家的經驗分享,心情都定好多!