用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 子女到英國留學的流程時序
樓主: SinCnai
go

子女到英國留學的流程時序   [複製鏈接]

Jade2y 發表於 19-12-3 21:45
請問有無包車介紹?因為囝囝學校、只包3個 term .
Half term 要自己book 車住返
Thank you
可以叫監護人公司代安排,我仔監護人公司收0.5磅一英哩。

TTEE1819 發表於 19-12-3 13:00
這是我自己在幾年前處理升學的時間表:

Aug-Sept 聽講座和報名, 在升學中心考試

謝謝資料

SmileSmileSmile 發表於 19-12-5 10:13

謝謝資料

剛剛搵到我以前的舊記錄, 大家看看岩唔岩用。是幾年前呀! 我記憶中是自己幫襯鵬記,在荔枝角工業區內。

早排問了「人名嘜」如下:

(A) 順記 (深水埗) 27487838

$200 (30打), $250 (50打) $280 (100打) , 0.5吋乘2.5吋

(B) 龍門 (深水埗) 23818314

$300 (50打單行字), $350 (50打雙行字)  , 0.5吋乘2吋

(C) 鵬記 (長沙灣) 27206212

$95 (50打), 最平, 但款式跟以上兩間完全不同。  

可以打電話留email, 他們會send info 比大家。另外, 淘寶也有,亦可以用不脫色的筆。

TTEE1819 發表於 19-12-5 10:21
剛剛搵到我以前的舊記錄, 大家看看岩唔岩用。是幾年前呀! 我記憶中是自己幫襯鵬記,在荔枝角工業區內。

...

唔該曬!

醒目開學勳章

我仔決定5月頭去插班,睇返個timeline,都唔知趕唔趕得切

...

謝謝資料

Follow

...

人名嘜記得問清學校要否加Laundry number or code .
我女入學前做的人名嘜 ,真係縫到我手痛, 入學時是低年級 Y7 , 雖然校服那一Part 已經比錢學校 負責整名,但便服、睡衣、 內衣褲和每一隻的襪 , 係非常大量 的,如果你們家中有工人姐姐就好好 ,但我沒有 ,所以針線盒 縫名 又香港做到去英國入學前(去到英國都要買野 )

後來發現這裡家長介紹淘寶訂的熨貼 , 非常非常好用 , 擔心 洗得多會甩,就左右補兩針(我沒有補過針)。
淘寶有款是姓名貼布、名字貼 熨縫兩用 , 暫時呢款 我覺得最好用 。 希望幫到各位。

【包邮中学生名字条宝宝姓名贴布名字贴烫缝两用白底无图小号】https://m.tb.cn/h.eD1tIT6?sm=1c1132 嚸↑↓擊鏈﹏接,再选择瀏覽●噐○咑№亓;或復zんíゞ这句话₤ypkoYyN4F99₤后咑閞(emoji)淘灬寳(emoji)

Jade2y 發表於 19-12-3 21:45
請問有無包車介紹?因為囝囝學校、只包3個 term .
Half term 要自己book 車住返
Thank you

可問問學校負責人 , 會否有其他學生 都會返香港,可安排一同訂車 。

或者等孩子入學後,叫他問問 其他同學通常怎麼做 !

學校一般會有訂車的車公司資料 ,冇的就找監護人安排 。

katrinafu 發表於 19-12-6 16:31
可問問學校負責人 , 會否有其他學生 都會返香港,可安排一同訂車 。

或者等孩子入學後,叫他問問 其他 ...

謝謝資料,非常實用!

回覆 TTEE1819 的帖子

請問開東亜比匯豐還好嗎?請分享一下,謝謝

admiral1008 發表於 19-12-7 10:39

講服務、方便,一定係匯豐銀行好。但東亞匯率靚,高貴戶口入門門檻低d.

admiral1008 發表於 19-12-7 10:39

以服務多元化來講,匯豐一定比東亞好,在英國全國,處處可見HSBC分行。無論是網上處理任何服務或想到分行辦理,匯豐較為方便。

但5年前,我想開英國戶口時,無現金$100萬(我好窮呀!),所以唔考慮在匯豐開戶口。唔夠100萬,在HSBC,只能開普通戶口,用好多服務時要比服務費,又要比年費。

在東亞開英國戶口,只要我有50萬,在東亞開SupremeGold戶口後,我再開英國戶口,好多服務免費,例如有英國debit card(我孩子都有), 有英鎊支票簿,開本地bank draft 免手續,網上轉英鎊去英國戶口,由英國戶口轉錢到孩子英國戶口,甚至由英國戶口交學費,全部是免費服務。BEA香港分行有個專人係跟我戶口的,定期存款一到,佢會打電話提我和問我點處理。個人覺得,細銀行服務比較岩我。

其實最重要係。。。東亞exchange rate好靚呀,靚過HSBC好好好多。我計過,我孩子在英國讀書,中學加大學共8年至9年時間,想慳,exchange rate平一點,好重要!

SIYip 發表於 19-12-7 10:55
講服務、方便,一定係匯豐銀行好。但東亞匯率靚,高貴戶口入門門檻低d.
...

Bingo, 全對

好詳細啊,真係乜都假,最緊要個Rate靚,我剛剛開了hsbc 聽咗你嘅文章分析都想轉東亞,謝謝你

我現在已經開始搵Agent2022至2023學年細仔過去英國讀Year7

請問如果想買今年暑假過英國,下年暑假返香港機票,應該幾時開始睇最好,是否上佢官網睇?thanks

3930 發表於 19-12-7 16:43

請問如果想買今年暑假過英國,下年暑假返香港機票,應該幾時開始睇最好,是否上佢官 ...

現在買到 2020 summer的去程機票,但2021 summer的,未有,只睇到去Dec 2020,你在電話上安裝 Skyscanner這個app,就睇到機票價錢比較和日期。如果你們第一年出國,穩陣點,買student bundle ticket啦,因為訂左套票後,未訂到回程都可以的,有免費改期。買套票,可以請教其他家長。我是買倒頭機票的。

TTEE1819 發表於 19-12-7 11:05

以服務多元化來講,匯豐一定比東亞好,在英國全國,處處可 ...

請問東亞開戶是否要去中環總行?謝謝

Thanks. 我都係唸住中間的假期買倒頭飛,請問倒頭飛是否也是skycanner睇完去佢direct to 個網買?我暑假個張遲些再睇
‹ 上一主題|下一主題