用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題
go

升中問題

深水埗和九龍城會選邊個網比較好,男仔,謝謝

coco_1982 發表於 19-12-2 23:55
深水埗和九龍城會選邊個網比較好,男仔,謝謝

KL3,參考hkpapa

但學校是深水埗,住址在九龍城,會唔會選九龍城而跌banding?thanks

coco_1982 發表於 19-12-3 00:04
但學校是深水埗,住址在九龍城,會唔會選九龍城而跌banding?thanks

邊緣人可能會。

但如在band1B,那選KL3會比較好,對嗎?

回覆 coco_1982 的帖子

我會揀九龍城區,深水埗不利男生

coco_1982 發表於 19-12-3 00:12

KL3唔計有小學,band1中學選擇多KL2好多。

其實最大問題係驚跌banding,另外,唔屬九龍城區中學

B1B可以硏究吓以下:
華英 / 民生 / 旅港開平 / 銀禧 / 培正
丘佐榮 / 黃笏南

培正好似係不收自行表
大抽獎有幾多位就唔知了

Poyau 發表於 19-12-3 08:27
B1B可以硏究吓以下:
華英 / 民生 / 旅港開平 / 銀禧 / 培正
丘佐榮 / 黃笏南

好的,唔該晒你

Poyau    發表於 19-12-4 07:33

如果孩子屬B1b,就算真的有跌Band風檢,最大機會只跌1級變成B1c。

你細心想想,响"自行" 和 "甲部"都係以""全港Banding""作為孩子的釐定標準,即無論你住响邊區,在深水埗或九龍城或...都好,進行自行或甲部選校,你的全港Banding都係一樣無變。唯一受跌Band影響嘅會是""乙部大抽獎""這裏發生。所以,你只要隱企响B1a或B1b位置,轉到九龍城區响乙部仍然係Band1機會好大,仍然可以抽B1中學。由於,九龍城區B1中學多,你可以考慮轉到這區作策略之選。

YmOra 發表於 19-12-3 11:51
如果孩子屬B1b,就算真的有跌Band風檢,最大機會只跌1級變成B1c。

你細心想想,响"自行" 和 " ...

好的,唔該晒你

YmOra 發表於 19-12-3 11:51

你細心想想,响"自行" 和 " ...

但如果是band 1C,轉去九龍城網跌band機會是不是很大?謝謝

coco_1982 發表於 19-12-3 23:20
但如果是band 1C,轉去九龍城網跌band機會是不是很大?謝謝

如果以B1c成績為基礎考慮,跌的機會率相對大咗好多,建議唔好轉到九龍城區留番响深水埗區。理由是留番响深水埗可以"相對穩入"B1中學,攞住個B1學位去叩門籌碼算是比人高一點,而且手執一個B1學位下叩門比較安全呢!加上叩門階段,各中學手頭上有嘅叩門生資料都只係自行時所屬的Banding和校內全年成績表現作為參考,即是話大抽獎嘅乙部之策略好重要。

YmOra 發表於 19-12-4 07:54
如果以B1c成績為基礎考慮,跌的機會率相對大咗好多,建議唔好轉到九龍城區留番响深水埗區。理由是留番 ...

如果是band1B可以去試下博九龍城區,但band1C的話留返在深水埗比較好,因為很大機會會跌banding,對嗎?

唔該曬你地,因為我是新手,非常感謝你地解答

YmOra    發表於 19-12-4 17:29