用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南書院
樓主: chelchel0126
go

聖道迦南書院   [複製鏈接]

其實資訊發達,在網上所看一早已知道該校是Band 2中至尾,亦沒有聽過他是Band 1校,在資訊日中也沒有聽到,似乎我並沒有誤會,亦沒有被誤導。

LeoChung_FB 發表於 19-12-7 21:05
我淨係知道呢間學校DSE成績好飄忽,有一年4X%33222,有一年得2X%33222,18年DSE係35%33222,Band2C-2B。 ...

請問那裏有33222資料

MaryWong10 發表於 19-12-7 22:39
上面堆人搶住入一間 8大10%,3322 3x%的學校,我係唔會阻你

但唔好再吹捧佢,誤人子弟,吹到個個爭住入一 ...

唔好意思,我開個post只係想問一問間學校嘅情況,我鍾意呢間學校,唯一嘅原因係因為開放日時,見到啲學生好努力咁幫緊自己讀緊嘅學校,我小朋友成積唔好,如果要講入大學率,sorry,呢柸不是我柸茶,我唸重視入大學率嘅,應該係開post講緊聖喇拔,小朋友有心去幫自己嘅學校,唯一原因就係佢地鍾意自己嘅學校,咁樣已經係我想要嘅全部。

其實毅進又如何呢?我中五都係得一分。咁大學又如何呢?如果你繼續喺我層樓到發放呢啲攻擊嘅資訊,我會請版主關咗呢個貼,因為已經冇資訊性可言。

謝謝

bbba05 發表於 19-12-7 21:20
我都冇打算再同你爭論,到目前為止,你從來都冇一個實質例子學校做咗d乜野誤人子弟。

另外,如果要俾錢唔 ...
同意, 慕光已經B3直資啦

chelchel0126 發表於 19-12-7 23:45
唔好意思,我開個post只係想問一問間學校嘅情況,我鍾意呢間學校,唯一嘅原因係因為開放日時,見到啲學生 ...
我朋友女前年小六時考入, 當時有崇真OFFER同聖道迦南, 朋友女全級30幾B1生, 英文級3名以內, 視藝最叻,家長同小朋友喜歡學校, 校風好, 我都有向佢取經, 朋友話女讀得好開心, 另一朋友大女已畢業去埋澳洲, 當年小學成續麻麻, 但係聖道迦南越讀越開心, 無乜壓力, 成續突飛猛進, 依傢今年2女小六, 都會揀返呢間學校, 呢位朋友話老師真係好好的, 叫我放心比女係度讀, 朋友本身係隔離校打工, 佢都唔揀.....2位朋友向我推介學校, 不過都有提醒我, 如果成續有返咁上下, 可以先試其他學校

回覆樓主:

首先同樓主講句唔好意思,可能因我開左一句而使大家越討論得熱烈!總之直資有資源的學校,同一條街有能力就去匯基,能力差少少去聖道,我好少理dse成績,因一年唔知一年事!我同意多人講多人留意而收好左d學生,也都同意佢本來band2尾而sell左幾年進步左!匯基早幾年1000人直資interview重要收d band2,到上年成2300多d,已好少收band2了!好難講乜原因,可能用家在其小學落力賺!

In2c68 發表於 19-12-8 00:14
首先同樓主講句唔好意思,可能因我開左一句而使大家越討論得熱烈!總之直資有資源的學校,同一條街有能力就 ...

冇需要唔好意思,我就係唔識先上嚟問,其實大家都明白發生緊咩事,只係唔好再回覆冇資訊性嘅回覆就可以,由佢啦,佢旨在唱衰,完~

chelchel0126 發表於 19-12-8 00:58
冇需要唔好意思,我就係唔識先上嚟問,其實大家都明白發生緊咩事,只係唔好再回覆冇資訊性嘅回覆就可以, ...
同我想法一樣, 分享吓, 今日去聽完培道, 校長及副校長提醒叫我地記得係揀一間合適佢的中學,無需理會學校BANDING

JHsbb 發表於 19-12-8 01:03
同我想法一樣, 分享吓, 今日去聽完培道, 校長及副校長提醒叫我地記得係揀一間合適佢的中學,無需理會學校BAN ...

banding從來都唔關我事,我個小朋友合格都要擺幾圍啦,仲唸band幾麽   

JHsbb 發表於 19-12-8 00:02
我朋友女前年小六時考入, 當時有崇真OFFER同聖道迦南, 朋友女全級30幾B1生, 英文級3名以內, 視藝最叻,家長 ...

我都好信呢一樣,小朋友鍾意先會有進步,唔鍾意間學校真係會冇力返學㗎

JHsbb 發表於 19-12-8 00:02
我朋友女前年小六時考入, 當時有崇真OFFER同聖道迦南, 朋友女全級30幾B1生, 英文級3名以內, 視藝最叻,家長 ...

我都識人,同樣有聖道和崇真,兩間都鍾意,最後揀聖道,原因好簡單,聖道程度低d, 唔洗追得咁辛苦,希望女兒讀得自信d.

chelchel0126 發表於 19-12-8 01:10
banding從來都唔關我事,我個小朋友合格都要擺幾圍啦,仲唸band幾麽   
...
小朋友加油

chelchel0126 發表於 19-12-8 01:12
我都好信呢一樣,小朋友鍾意先會有進步,唔鍾意間學校真係會冇力返學㗎
...
係架...

我大仔明顯數理人, 佢又唔愛運動, 只愛動腦筋,所以我仔讀間數理強的直資中學

妹成續同哥哥差不多, 但愛運動及設計, 跳舞, 乖巧, 積極參與學校活動, 但轉數不及哥哥, 所以都睇緊適合佢的中學

‹ 上一主題|下一主題